Dec 16, 2012

2012'de Tanıştığım Türk Yazarlar

Son iki yıldır okuma listelerimi hazırlarken ve kitap alışverişi yaparken Türk yazarlara daha fazla vakit ayırmaya çalışıyorum. Yılın son ayının kalan yarısında Türk yazarlardan okuma planım olmayınca bu sene neler yapmışım diye kendi tuttuğum istatistiklerime bir baktım bugün.

Bu vakte kadar 65 kitap okudum. Bu kitapların 15 tanesi Türk yazarlardan. Yani okuduklarımın %20'den fazlası. Öncelikle belirteyim ki 2012 Türk edebiyatına sırtımı döndüğüm bir yıl olmamış. Genelde bilim kurgu ve fantastik kurgu okumaya meyilli olduğumdan ve Türkiye'de bu türde yazan yazar sayısının fazla olmamasından kaynaklı Amerikan ve İngiliz edebiyatından çok okuyorum. Bunu bu sene az biraz kontrol altına almışım gibi görünüyor.

Gelelim okuduğum yazarlara. Aşağıda tam listeyi ve okuduğum kitaplara ilişkin (varsa) yorumlarımın linklerini bulabilirsiniz. İlginç olan bu yıl kitaplarını okuma şerefine eriştiğim Türk yazarların çoğunun ilk kitabını okumuş olmam. Deniz İrfan, Mustafa Resul Yalçınkaya ve Bülent Özden zaten tek romanı yayınlanmış yazarlar ama ben Haydar Karataş, Ayfer Kafkas, Mehmet Açar, Aslı Erdoğan ve Dost Körpe'nin de yayınlanan ilk kitaplarını okumuşum hep bu sene. Özel bir nedeni yok tamamen tesadüfi.

Bir başka yayınımda da 2013'te tanışmayı planladığım Türk yazarlardan bahsedeceğim. Siz bu yıl hangi Türk yazarlarla tanıştınız acaba?

6 comments :

  1. Ben de bu yıl ilk defa Barış Bıçakçı (2), Şükran Yiğit (2), Leyla Ruhan Okyay, Hande Altaylı, Cüneyt Ülsever, Barış Çetin, Selim İleri (2), Rıdvan Akar, İnci Aral ve Murat Uyurkulak okudum. Bunlar edebiyatla ilgili olanlar, Kurthan Fişek, Sadun Aren, Feridun Büyükyıldız gibi edebiyat dışı yazarlarla da bu yıl tanıştım. Türkçe yazılanlar açısından verimli bir yıl olmuş.

    Türk fantastik kurgu yazarı diyince benim aklıma Korkut Aldemir geliyor. Onu denediniz mi? Romanlar Ankara'da geçtiği için ben çok merak ediyorum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korkut Aldemir'in ilk kitabını almıştım bu yıl ama henüz okuyamadım. 2013'e inşallah. Barış Bıçakçı, Selim İleri ve İnci Aral da keşfedilecek yazarlar arasında.

      Delete
  2. Sizin keşfettiğiniz yazarların pek çoğunu keşfetmemiş olduğumu fark ettim. Yavaş yavaş bende farklı yazarlar okuyacağım ama ne zaman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Strese gerek yok. Canın ne zaman isterse o zaman keşfedersin :)

      Delete
  3. Bazen dünya edebiyatı diye kaptırıp Türk yazarları ben de ihmal ediyorum.Ama son zamanlarda özellikle okuduklarımı yerli yazarlardan seçmeye çalışıyorum.
    Bu sene ben Nazan Bekiroğlu ,Murat Uyurkulak,Elvan Demirkan ve Hüsnü Arkan'la tanıştım...

    ReplyDelete
  4. 2012'de, veya daha öncesinde Barış Bıçakçı ile tanıştınız mı? Hele ki Ankaralı iseniz kaçırmamanız gerek...

    ReplyDelete