Jul 28, 2013

Mesaj | Carl Sagan

Orijinal Adı: Contact
Türkçe Adı: Mesaj
Yazar: Carl Sagan (ABD)
Çevirmen: Mehmet Harmancı
Sayfa Sayısı: 499
Yayınevi: İnkılâp Kitabevi (1987)
Türü: Bilim kurgu
Değerlendirmem: %81 - Mükemmel
Ben bu kitabı okurken...: ... "bir gün bir uzaylı görür müyüm acaba?" diye düşüncelere daldım.

NEDEN BU KİTAP?
Bu kitabı bir sahaf ziyaretim sırasında almış, "hemen okurum" demiştim ama elimde okunacak kitap sayısı 100’ün altına inmeyince işler planladığım gibi gitmiyor her zaman tabii. Bu sene başında okumaya resmen yemin ettim, kendi kendime sözler verdim. Hatta daha da garanti olsun diye katıldığım reading challenge’larda (2013 Sci-Fi Reader Challenge, Semi-Charmed Summer 2013 Book Challenge ve ev sahipliğini yaptığım Okuma Şenliği | Yaz 2013) okunacak kitap yaptım Mesaj’ı. Amacıma ulaştım (Aynı durum Ağustos ayında okumayı planladığım Cesur Yeni Dünya için de geçerli).

KONUSU:
Bir gök bilimci olan Eleanor Arroway senelerdir uzaydan gelen radyo frekansları dinlemektedir. Araştırma ödeneğinin kesilmeye yakın olduğu bir zamanda bir mesaj almaya başlar.

Eleanor, aldığı mesajın tamamına erişebilmek için başka ülkelerdeki radyo frekansı dinleyebilen gök bilim merkezleriyle iletişime geçer ve bir anda mesaj bütün dünyaya yayılır. Mesajı çözmeye kafa yoran bilim insanları mesajın kısa bir kısmını çözümleyebilirler ve çözümlenen mesajda 1936’da Hitler'in Berlin olimpiyatlarının açılış töreninde yaptığı konuşmasına denk gelirler. Tüm dünya bir anda panikler, nasıl bir mesaj verilmeye çalışıldığını anlamaya çalışır ve hatta korkar. Mesajın nedeni ise TV yayınlarının ilk yapılmaya başlandığı zamanlardan yakaladıkları bir görüntü uzak bir uzaylı ırkın dünyalılara “sizi duyduk” deme çalışmasıdır yalnızca. Romanın kalan yarısı ise gönderilen mesajın gerçek içeriğinin çözümlenmesi ve sonrasında dünya genelinde alınan kararlar ile bir grup bilim insanının başından geçenler hakkındadır.

DEĞERLENDİRMEM:
Mesaj, Carl Sagan’ın 1985 yılında yazıp yayınladığı bir romandır. Carl Sagan da yazarlıktan öte bir bilim insanıdır aslında. Kendisi gökbilimci, astrobiyolog ve astrofizik uzmanıdır. Bilimin geniş halk kitlelerine sevdirilmesi misyonunu üstlenerek yazarlık da yapan Sagan’ın bu romanındaki bilimsel gerçeklerin zengince kullanımının yanı sıra romanda geçen olaylara eklediği sosyal, politik ve teolojik boyut kendisinin ne kadar usta bir yazar olduğunu göstermektedir. Kitapta yoğun olarak kullanılan matematik ve astrofizik öğeleri herhangi bir okuyucunun rahatlıkla takip edebileceği yalınlıkta sunulmuştur. Benim en beğendiğim kısım dünya düzeninin mesajın çözülmesinden sonra ne kadar alt üst olduğu, akların karaların, milli, dini ve sosyal kaygıların ortaya nasıl döküldüğü ve çoğunluğun değişime gösterdiği direnç ve bilinmeyene duyulan korku oldu. Bilim kurgu kitaplarında bu kadar farklı boyutu aynı anda yakalayıp aktarabilen yazar sayısı sınırlıdır. İşte bu nedenle hazır güzelce de çekilmiş bir filmi varken Mesaj’ı okuyun, sonra da filmini izleyin derim ben.

Okuma Şenliği kapsamında pek çok katılımcıya göre geriden gelsem de 400 sayfadan uzun bir kitap okuyarak kendime 25 puan verdim :)

3 comments :

  1. Nasıl da seviyorum bu kitabı! Sagan'ın iki kitabı da hâlâ okunacaklar listemde bekliyor, kitaplıktan yan yan bana bakıyor; okuma şenliği listeme almadığıma pişman oldum =)

    ReplyDelete
  2. Ben de diğer kitaplarını okumak istiyorum artık.

    ReplyDelete
  3. Merhabalar. Ben bu kitabi yana yakila ariyorum ama bulamiyorum, elinizdeyse hala satma ihtimaliniz nedir acaba?? :))

    ReplyDelete