Jan 8, 2013

"Reading Challenge" Nedir? Ben 2013'te Hangilerine Katıldım?

Blogosferde kendi gezegenimi yarattığım 2010'dan bu yana en sevdiğim etkinlikler olmuştur "reading challenge"lar. Blogumu sadece İngilizce tuttuğum dönemde keşke "Türkiye'de de olsa, ben de katılsam, Türkçe kitap yorumlasam" diye içimi geçirdiğim zaman çok olmuştur ama yine de bu tip etkinlikler için Türkiye'deki kitap blogu sayısının halen yeterli olduğunu düşünmüyorum.

"Reading Challenge"a katılmak demek bir veya birkaç blogun ev sahipliğini yaptığı, belirli bir temada ve/veya zamanda belirli bir sayıda kitap okumaya kendi kendinize söz vermeniz demektir özünde. "Reading Challenge"ı düzenleyen ev sahibi kuralları da belirler. Kurallar bazen çok esnek, bazen katıdır ama ABD'de bu konuda o kadar farklı challenge var ki eminim herkes kendi zevkine uyan bir tane bulur. Ben bu kitap oburluğumla her zaman birden fazla buluyorum kendime ama bazen aynı kitabı birden fazla challenge için okuyorum. Hafif bir çakallık durumu da söz konusu yani. Gelelim bu yıl katıldıklarıma:

2010'dan beri okuduğum yerli, yabancı kitapları takip ettiğim bence en kaliteli kitap takip sitesi Goodreads'te 2011'de 50 kitap okumayı hedeflemiş ve 60 kitap okumuştum. 2012'de hedefi önce 50'ye koydum, yıl ortasında 65'e yükselttim ve 67 kitap okudum. 2013 için kitap okuma hedefimse 70 kitap. Kitap adetleri yanında günde 50 sayfa okuma hedefim de var hep benim. İncecik kitaplar okuyup kolaya kaçıp kendimi kandırmıyorum yani.

Bu sene benim de ilk kez katıldığım ve temasını sevdiğim ilk challenge Bookmark to Blog tarafından düzenlenen, her ay için okuyacağınız kitabın adında veya konusunda önceden belirlenmiş, her ay değişen 10 kelimeden birinin olacağı 12 kitap okumak. Evde okunmayı bekleyen onlarca kitap olunca mevcut kitaplarımdan bu challenge için okumayı planladıklarımı buradan görebilirsiniz.

Bir diğer challenge evdeki kitap dağını eritmeye dönük. My Reader's Block dünyadan 8 dağ adı seçmiş. Kitap dağınızdan ne kadar çok kitap okumak istiyorsanız dağınız da o kadar yüksek oluyor. Ben mevcut kitaplarımdan 48 tane okumayı planlıyorum 2013'te ve bu seviyeye gelen dağ da Ağrı Dağı. Ne güzel bir tesadüf :)

Hiç aklımda yokken Maphead'in sitesinde gördüğüm bu challenge kitap raflarım arasında dolaştırdı beni ve neticesinde de bir baktım, katılmışım. Burada da maksat Ortadoğulu ve Kuzey Afrikalı yazarlar tarafından yazılmış belirli sayıda kitap okumak. Hazır ev sahipliğini yaptığım Yazar Ayları etkinliğimizde bu ay Necib Mahfuz okurken, ben de 7 kitap okumaya karar verdim. Listemi buradan görebilirsiniz. Buna benzer Rose City Reader'ın Avrupalı yazarlardan kitap okuma etkinliği de var. Onun içinde bu 5 kitabı okuyacağım.

Tüm bu challengelar içinde benim en çok keyif aldığım, geçen sene de katıldığım ve tamamlamayı başardığım Working for the Mandroid tarafından düzenlenen, bilim kurgunun 16 alt türünde kitap okuma challenge'ı. Bunun için kitapları seçerken ayrı, okurken ayrı, yorumlarken ayrı keyif alıyorum. Okumayı planladığım bilim kurgu kitaplarım için ise buraya tıklayın.

Özet olarak, 2013'te okumayı planladığım 70 kitabın yaklaşık yarısının adını koydum bile. Kalan yarısının ne olacağını ise ben de bilmiyorum :) Ev sahipliğini yaptığım Yazar Ayları etkinliğimizi de katılımcı sayısı (ben dahil) 3 olduğu sürece devam ettireceğim. 2013'te daha farklı etkinlikler de olabilir (!) bu blogda.

Keyifli okumalar :ve bizi izlemeye devam edin )

1 comment :

  1. Çok güzel bir etkinlik bu etkinlikler. Daha öncede söylemiştim. Sizin blogunuzdan öğrenmiştim "reading challenge" kavramını. Ocak başına yetiştiremedim ama ben riske girip bir iki tane kendi blogumuzda düzenlemeye çalışacağım. Çok hoşuma gitti. Aksilikler olabilir ama bir iki güne duyuruyu yapacağım. Eşim logolar için uğraşıyor. Bu güzel etkinlikleri duyurduğunuz için teşekkürler...

    ReplyDelete