YAZAR AYLARI 2013
Yazar Ayları Diloş'un Kayfesi'nden devraldığım bir etkinlik. Katılımcılar her ay ortaklaşa karar verilen bir yazarın istedikleri kitabını okuyup bloglarında yorumluyorlar. Blogları yoksa da bu blogda misafir yayın yapıyorlar. 2013 yılında 8 ülkeden, 12 yazarın kitaplarını okuduk. Ayda ortalama 14 yorum olmak üzere katılımcılar yıl içinde toplam 173 blog yazısı yazdı. Şimdi şöyle bir hatırlayalım hangi ay, neler okuduk (Ayların üzerine tıklayarak ilgili o aya ilişkin yayına ve okunan kitapların bağlantılarına ulaşabilirsiniz):
Şubat / Isaac Asimov (ABD): 18 katılımcının 14'ü kitaplarını okuyup yorumladı. En çok okunan kitap Ben Robot oldu.
Mart / Mario Vargas Llosa (Peru): 14 katılımcının 12'si kitaplarını okuyup yorumladı. En çok okunan kitap Palomino Molero'yu Kim Öldürdü? oldu.
Nisan / Jules Verne (Fransa): 27 katılımcı kitaplarını okuyup yorumladı. En çok okunan kitap Yüzen Şehir oldu.
Mayıs / José Mauro de Vasconcelos (Brezilya): 18 katılımcı kitaplarını okuyup yorumladı. En çok okunan kitap Şeker Portakalı ve Delifişek oldu.
Haziran / Tess Gerritsen (ABD): 13 katılımcı kitaplarını okuyup yorumladı. En çok okunan kitap Bıçak Sırtı oldu.
Temmuz / Agatha Christie (İngiltere): 13 katılımcının 12'si kitaplarını okuyup yorumladı. En çok okunan kitap Ölüm Sessiz Geldi oldu.
Ağustos / Neil Gaiman (İngiltere): 21 katılımcının 14'ü kitaplarını okuyup yorumladı. En çok okunan Neil Gaiman kitapları Yokyer ve Mezarlık Kitabı oldu.
Eylül / Stephen King (ABD): 23 katılımcının 13'ü kitaplarını okuyup yorumladı. En çok okunan kitaplar Çağrı ve Kubbenin Altında oldu.
Ekim / José Saramago (Portekiz): 21 katılımcının 16'sı kitaplarını okuyup yorumladı. En çok okunan kitaplar Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş ile Körlük oldu.
Kasım / Yaşar Kemal (Türkiye): 21 katılımcının 10'u kitaplarını okuyup yorumladı. En çok okunan Yaşar Kemal kitapları Bir Ada Hikayesi dörtlemesinin kitapları oldu.
Aralık / Orhan Kemal (Türkiye): 24 katılımcının 17'si kitaplarını okuyup yorumladı. En çok okunan Orhan Kemal kitapları El Kızı ve Murtaza oldu.
Yazar Ayları'nda 2014 yılının ilk ayında Fakir Baykurt kitapları okuyacağız. Bunun duyurusu için ayrıca bir yayın yapacağım zaten ama bir kez de buradan duyurayım istedim. 2014'te hangi yazarları okumak istediğinizi bu yayının altına yorum bırakabilirsiniz.
2013'TE OKUDUĞUM EN İYİ 10 KİTAP
Kar Çiçeği ve Sırlar Yelpazesi / Lisa See: Bu kitabı Goodreads'de bir okuma topluluğu okumuştu 2011 yılında ve o zaman konusunun ilginçliği dikkatimi çekmişti. İlk 50 sayfadan itibaren bu kitabın ömrümde en severek okuduğum kitaplar arasında yer alacağından emindim ve öyle de olacak. Tarihi kurgu seviyorsanız veya Çin ilginizi çeken bir ülkeyse, mutlaka okumalısınız.
Bülbülü Öldürmek / Harper Lee: Yaklaşık 20 sene önce severek okuduğum, bu sene de Kitap Ağacı ile birlikte tekrar okuyup, tekrar sevdiğim, yasaklanmış kitap kategorilerde hep üst sıralarda yer alan, yazarı Harper Lee'nin hayatında yazdığı ilk, tek ve son roman olan bir baş yapıt.
Cesur Yeni Dünya / Aldous Huxley: Kızkardeşimden ona kitabın bende olduğunu unutturacak kadar uzun süre önce ödünç aldığım, çeşitli nedenlerle okumayı sürekli ertelediğim, sonunda okuyarak büyük bir memnuniyete ulaştığım yine yasaklanmış kitaplar arasında bir kült haline gelmiş bir bilim kurgu klasiği.
Duman ve Kemiğin Kızı / Laini Taylor: Kitap Oburları blog turu ekibi olarak, Artemis Yayınları'nın desteğiyle blog turunu yaptığımız, olayların Avrupa'nın en sevdiğim şehirlerinden biri olan Prag'da geçtiği, kurgusu ve karakterleri özgün bir fantastik kurgu.
Un Lun Dun / China Miéville: Neil Gaiman'a benzetildiği için dikkatimi çeken, geçen seneki Idefix Sanal Kitap Fuarı'ndaki indirimin cazibesiyle o zamana kadarki çıkmış kitaplarını bir anda alıverdiğim İngiliz yazar China Miéville henüz radarınıza takılmadıysa takılsın lütfen. Kendine has fantastik kurgusuyla ve orijinalini okumuş olsaydım daha çok keyfini sürebileceğim kelime oyunlarıyla Un Lun Dun (veya UnLondon) çok eğlenerek okuduğum bir kitap oldu.
Murtaza / Orhan Kemal: Daha dün yorumunu yazdığım bu kitap uzun süredir Orhan Kemal okumadığımdan ve yazarın tarzına duyduğum özlem nedeniyle çok sevdiğim bir başka kitap oldu bu yıl. 1957 Varlık Yayınları'ndan çıkan baskısını okumuş olmam da benim için bir başka ayrıcalık.
Odd ve Ayaz Devleri / Neil Gaiman: Neil Gaiman ne yazsa seviyorum da bu yıl okuduğum iki Gaiman kitabından biri olan bu kitap (diğeri Yolun Sonundaki Okyanus) çocuk edebiyatına da olan düşkünlüğümün etkisiyle kendini daha çok sevdirdi bana. Hem kendiniz okuyun, hem de çocuklarınıza alıp okutun lütfen.
İhanet Altını / Philip Reeve: Son dönemin en sağlam kurgulu steampunk serisini yazdığını iddia ettiğim Philip Reeve'in "Yürüyen Kentler" dörtlemesinin ikinci kitabı. Ben bu kitabın Günışığı Kitaplığı'ndan çıkan versiyonunu okumuştum. Ancak, ON8 Kitap yepyeni ve şahane kapaklarla bu serinin tamamını tekrar yayınladı geçen sene içinde (Detaylara buradan bakabilirsiniz). Distopik roman severlere bu dörtlemeyi şiddetle tavsiye ederim.
Hırsız ve Köpekler / Necib Mahfuz: Asabi Bakire ile eş zamanlı olarak keşfettiğimiz ve ikimizin de çok sevdiği Mahfuz 2013 yılının ilk ayında Yazar Ayları etkinliğimizin yazarıydı. Romanlarının yalınlığı ve o yalınlığa rağmen verdiği sosyal mesajların derinliğiyle beni kendine hayran bırakan bir yazar olmuştur Necib Mahfuz. Henüz keşfetmediyseniz 2014 için bir okuma hedefi olsun size.
Siyah Hatıralar Denizi / Mehmet Açar: Fıstıklı Tombime taaa 2012'deki "Kitaplaşalım mı?"etkinliğinde bir dünya arama tarama yapmak zorunda bırakarak aldırttığım bir Türk bilim kurgu eseri. Türe yabancı olanlar veya pek ilgisi olmayanlar için ağır gelebileceğini düşündüğüm bir kurgusu olsa da ben çok severek okudum.
YILBAŞI ÇEKİLİŞİ YAPTIM
Ve son olarak blogumun takipçi sayısının 700 kişiyi geçmesinin şerefine takipçilerim arasında kendi kendime bir yılbaşı çekilişi yaptım. Kazananların isim, adres ve telefon bilgilerini pbcelebi@gmail.com adresine göndermelerini rica ediyorum. İşte çekilişi kazananlar ve kazandıkları kitaplar:
- Kitap Pınarım / Bakir İntiharlar | Jeffrey Eugenides
- Biraz Şöyle Biraz Böyle / Middlesex | Jeffrey Eugenides
- Uykusuz Balık / Dönüşüm (çizgi roman) | Franz Kafka
- Hasibe Cengiz / Kabil | José Saramago
- Kitap Gezgini / Seçilmiş Bedenler | Denise Grove Swank
- Fndk / İncir Kuşları | Sinan Akyüz
- Eren Nadir Akşamoğlu / Kuzey Suları | Mark Mills
Güzel etkinliklerin sayesinde muhteşem bir yıl geçirdim. Yeni yazarlarla, farklı kitaplarla tanıştırdı etkinliklerin beni. Bunun için sana çok teşekkür ederim. Ben Aziz Nesin, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit ve Zülfü Livaneli için de birer ay ayırmayı öneriyorum. Ve dipnot olarak hala Kar Çiçeği ve Sırlar Yelpazesi'ni edinememiş olmanın üzüntüsünü yaşıyorum. Stokta yakaladığım an alacağım umarım. Şimdiden sağlıklı, huzurlu, keyifli ve kitapli bir sene diliyorum.
ReplyDeleteBu aralar şans benden yana sanki *-* çok teşekkür ederim çok mutlu oldum :D adresimi yolluyorum hemen
ReplyDeletedaha bişicik olmaz sene bitti derken 2013'ün son günlerinde sayende çok mutlu oldum ya ben..hemde okumayı çok istediğim bi kitapla..^o^
ReplyDeleteçok çok çok teşekkür ederimm.. :)
ve bilgilerimi de yolladım.. :)
Insallah 2014 yılında ben de dahil olup daha cok kitap okuma hayallerimi gerceklestirebilirim
ReplyDeleteBu sene ben de şu an karar verdim N. Gaiman okumamamın utancını daha fazla yaşamayacağım :) Sonra birden China Mieville Setine baktım 94 liraymış , üzüldüm. Wish liste ekledim gitti , evren duysun sesimi :)
ReplyDeleteGörünce inanamadım, hatta linki tıklayıp gerçekten ben miyim diye kontrol etme ihtiyacı hissettim!!! Hem de o kadar istediğim kitaplardan biri ki anlatamam. Çok çok çok teşekkür ederim. :))
ReplyDeleteBol okumalı keyifli bir 2014 dilerim:))))))
ReplyDeleteAklımda n. Gaiman okumak var ama erteleyip duruyorum. Sizin listede de görünce Şubat sonrası okumaya karar verdim. Yazar aylari için asya ya doğru yol alabiliriz. Türk Cumhuriyetleri olabileceği gibi Çin yada Kore de olabilir. Daha once Kore edebiyatı okumadım. Kim ne yazar bir fikrim yok.
ReplyDeleteYazar Aylarının her etkinliğine katılamasam da sizinle olmak çok güzeldi. Fırsat buldukça 2014'te de katılmaya devam edeceğim.Böyle bir birlikteliğe vesile olduğunuz için çok teşekkürler. Yeni yılda herşey gönlünüzce olsun.
ReplyDeleteEvli ve calisan bir bayan olarak her firsatta (yemek ve cay aralari, servis yolculugunda, saclarim kururken...) kitap okuyorum ve sizin etkinliklerinizinde payi buyuk.
ReplyDeleteKotu gecirdigim bir gunde ilac gibi geldi bu surpriz hediye:)
Cok tesekkur ederim,