Dec 21, 2012

2012'de Okuyup da Sevemediğim 10 Kitap

2-3 gün önce 2012'de en sevdiğim kitapların listesini yapmıştım. Kitapları da en çok beğendiğimden başlayarak listelemiştim. Bu sefer de 2012'de okuduğum ve beğenmediğim kitapları yazacağım. Bu sefer birinci sıraya da en beğenmediğimi yazıyorum.

Belki bazılarınızda da bu huy vardır. Ben bir kitabı ne kadar sevmesem de yarım bırakamam. Ne kadar canım sıkılsa da okurken (Geçen sene Lüsyen'i bitirmeye çalışırken ne çektiğimi bir ben bilirim) başka bir kitaba geçemem. İşte bu sene beni en çok yoran ve sonunda yüzümü de güldüremeyen kitaplar. Yine (varsa) İngilizce veya Türkçe kitap yorumlarıma kitap isimlerine tıklayıp ulaşabilirsiniz. Bir de parantez içinde Goodreads'de bu kişiyi kaç kişinin notladığını ve ortalama notu paylaşıyorum bu sefer

1. The Colour of Magic (Büyünün Rengi) / Terry Pratchett (73.702 notlayan, 3.90/5.00): Bu kitap Disk Dünyası serisinin ilk kitabı ve serinin 40'a yakın kitabı var. Terry Pratchett İngiltere'nin en sevilen yazarlarından ama bu kitap benim için tam bir başarısızlık oldu. "Ölüm" isimli karakter dışındaki karakterleri sevemedim. Olayları takip edemedim. Disk Dünyası'na giremedim yani ama bir kez daha girmeyi deneyeceğimi de sanmıyorum.

2. Rabbit, Run (Tavşan Kaç) / John Updike (18.831 notlayan, 3.54/5.00): Ölmeden önce okunması gereken 1001 kitap listesinde yer alan bu kitabın neden o listeye alındığını anlayabilmiş değilim. Tavşan başta olmak üzere kitaptaki tüm karakterlerin sinir bozucu kararları ve davranışları beni o kadar yordu ki, kitabı bitirdiğimde fırlatıp atmak istedim bir köşeye ama Fıstıklı Tombimin hediyesiydi, kıyamadım.

3. Mekanik Kalp / Mathias Malzieu (2.366 notlayan, 3.56/5.00): Bu kitabı adını ve kapağını beğenerek almıştım ama olmadı. Her ne kadar kalbi sakat doğan bir bebeğe saatten kalp takılması fikrini çok orijinal bulsam da bu sağlam ana fikrin çerçevesinin çizilememesi, etrafının doldurulamaması beni soğuttu bu kitaptan.

4. A Canticle for Leibowitz (Leibowitz İçin Bir İlahi) / Walter M. Miller Jr. (25.284 notlayan, 3.94/5.00): En saygı duyduğum edebiyat ödüllerinden biri olan Hugo'yu kazanmış olmasına rağmen kitabın ilk bölümü dışındaki bölümleri ilgimi çekmedi. En son 3000 yılında falandık galiba ama ben zamanda çoktan kaybolmuş, hangi karakter ne iş yapar çoktan unutmuştum.

5. The Swarm (Sürü) / Frank Schätzing (3.375 notlayan, 3.87/5.00): 2012'de okuduğum 800 sayfalık bu tuğla gibi kitabı daha çok beğenmeyi o kadar çok istemiştim ki ama olmadı. Yazarın bu kitabı filmi yapılsın diye yazdığını, kitaba Hollywood yapımcılarının dikkatini çekecek öğeler gömmek için gereksiz gayret gösterdiğini düşündüğüm için de kitabı beğenemedim.

6. Sayın Başkan / Miguel Ángel Asturias (683 notlayan, 3.89/5.00): Yasaklanan, toplatılan kitaplar ilgimi çekmiştir hep. Bu kitap da Latin Amerika ülkelerinde son 50 yılda en çok toplatılan kitaplardan biri olan, düzeni sert bir şekilde eleştiren bir kitap ama kurgusu bana dağınık geldi. Öyle olunca ben de dağıldım. (Bu arada Asturias 1967 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır).

7. Have Space Suit - Will Travel (Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım) / Robert A. Heinlein (10.224 notlayan,  3.82/5.00): Heinlein ustanın bu kitabını beğenmek için o kadar çok gayret ettim ki, neler neler denedim ama olmadı. Bilim kurgu kitaplarında "bilim" kısmı biraz fazla baskın olunca ben her zaman ısınamıyorum romanlara. Jules Verne'in Dünyadan Aya kitabında da böyle olmuştu. Bunda da böyle oldu.

8. Cinayetler Oteli / Agatha Christie (6.491 notlayan, 3.66/5.00): Agatha Christie ile seneler sonra bir araya geldik ama buzları eritemedik yine. Zaten bilir kişiler de bu romanın Agatha Christie'nin iyi romanlarından biri olmadığını belirtmişler. Yine de okurken benim kadar sıkılmamışlardır diye düşünüyorum.

9. Muhteşem Gatsby / F. Scott Fitzgerald (969.350 notlayan, 3.76/5.00): Goodreads'de bir milyona kişinin notladığı bu klasik benim kendi klasiklerim arasına giremedi. Pek çok kişinin aksine Gatsby'nin başına gelenlere üzülemedim bile. İşte çok yoğun olduğum bir dönemde okuduğum için mi bilemiyorum ama psikopat bir ruh halindeydim sanırsam.

10. İzmir Büyücüleri / Mara Meimaridi (200 notlayan, 3.42/5.00): İzmirli olduğum için adına aldanıp aldığım bir kitaptı. Başlarda sevmiştim de ama sonra koptum gitti. 2012'de okuduğum ilk kitaptı ama neden sevmediğimi tam olarak hatırlayamıyorum şu an. Pek iz bırakmamış bende.

Bunları yazarken fark ettim ki insanın bir şeyi neden sevmediğini anlatması kolay olmuyormuş. Bu kitaplar arasında olup hediye gelenler ve hediye ettiklerimi hariç tutarsam Muhteşem Gatsby ve İzmir Büyücüleri hediye edebileceğim kitaplar. İlgilenenler pazar akşam saat 17:00'ye kadar buraya yorum bırakırsa küçük bir çekiliş yapacağım. Yorumunuzda 2012'de sevmediğiniz kitapları, sevmeme nedeniniz ile yazmayı unutmayın lütfen!

10 comments :

  1. the swarm'u ben büyük bir zavkle heyecanla okudum.. ilginç bir kitaptı..

    ReplyDelete
  2. hiçbirini okumadım.
    2012de sevmediğim hiçbir kitap olmadı. çünkü seveceğimden emin olduğum kitapları okudum. risk almadım. beni hayal kırıklığına uğratmadılar hiçbiri..

    narcelen@gmail.com

    ReplyDelete
  3. Gerçekten bazen bazı kitapların havasına bir türlü girilemiyor. Okurken cümleleri zar zor deviriyor insan.
    Bu seneye kadar ben de hiçbir kitabı yarım bırakamayanlardandım:) Kendime işkence edercesine okurdum. Ama bu sene iki kitabı yarıda kestim, bıraktım.
    Biri, Meleklerle Yaşamak. Hiç bana göre bir kitap değildi.
    Diğeri de hastanede refakatçi olarak kalırken yanıma kitap almadığımdan bir hanımın ödünç verdiği '28 Günde Kuantum' kitabı. Okunması en zor kitaplardan olsa gerek...
    Muhteşem Gatsby kitabını daha önce duymamıştım ama İzmir Büyücüleri'ni merak ediyorum.
    Sevgilerimle ^-^

    ReplyDelete
  4. Merhaba;

    O şanslı kişi olmayı çook isterim.:))

    Kütüphaneme baktım da bu sene 2 kitabı yarım bırakmışım:)

    Sevmediğim kitaplar: Ye Dua Et Sev: herkes bu kitaba bayıldığını söyledi ama ben dayanamadım bana biraz yavaş geldi daha hareketli kitapları seviyorum. Bir Gün: filminden önce kitabı okuyayım dedim ama bir süre sonra sıkıldım sanırım o da yavaş bir kitap olduğundan. İlk kitaba değil ama bu kitaba bir şans daha tanıyacağım. ama yaklaşık 150 sayfa okuduğumdan baştan mı başlasam devam mı etsem bilemedim.

    Esra

    ReplyDelete
  5. bende Bir Gün kitabini bitirene kadar öldüm resmen inanilmaz yavas ilerliyor cok pisman olmustum aldigima :(

    ReplyDelete
  6. Aralık ayı benim ayım :) O yüzden ben de talibim kitaplara:) Ben de kitapları yarım bırakamayanlardanım ve kitap konusunda olduka aç gözlüyüm:)) Bu sene okuduğum en kötü kitap diyince aklıma hemen Şahane Hatalar geldi.Ondan önce değil bu senenin ömrümün en kötü kitabı ise Mustafa Çifçi diye bir beyefendinin İlk Görüşte Aşık olabilirsiniz ama Dost Asla isimli kitabıydı.Hediye olduğu için öncelik verdim,ama ince bir kitap olmasına rağmen bitene kadar öldüm :)

    Bu arada 1Q84'ü bu gece bitirdim,birazdan yorumlar,yazar ayları postuna yorum atarım :) Sevgiler.

    ReplyDelete
  7. Merhaba;

    Ben genelde kitapları yarım bırakmasını sevmem.Sevmediğim bir kitap olursa şayet araya eğlenceli bir kitap katarım.

    Ama genede bazen yarım bıraktıklarım olmuştur.Kızıla boyalı saçlar-Kostas Mourselas
    yaım kaldı belki bir gün devam ederim dedim ama olmadı.Sevmeme nedenim belki o zamanlar alışık olmadığım bir tarz olduğu için olabilir. Çok ağır bir anlatımı ve argo konuşmalar çok olduğu için yarım bırakmıştım. Birde Orhan Pamuk - Cevdet bey ve oğulları (zaten o kitaptan sonra asla vede asla Orhan Pamuk okumam) Çok ağır ilerlemeyen bir anlatımı vardı. İnci gibi dişler - Zadie Smith yarısında sıkıldım. Çok uzun zaman oldu niye okuyamadığımı hatırlamıyorum bile. 35 senelik hayatım boyunca sadece bu üç kitabı yarım bıraktım.Ama Orhan Pamuk hariç diğer ikisini okumayı tekrar deneyeceğim.

    Bu arada konuyu yanlış anlamışım,(Silmeyede kıyamadım)2012 de yarım bıraktığım hiç kitap olmadı. Hepsini büyük bir zevkle okudum :))

    Umarım kazanan kişi ben olurum. Kütüphaneme giren her yei kitap beni çok mutlu ediyor (Tabi ki onları okumak) :)


    Sevgilerimle ;
    Eda Kılın
    luckypisi.eda@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Çekilişi yaptım az önce ve de kazanan Kedikolik :)

    ReplyDelete
  9. Az önce maillerimi açtım ve çok mutlu oldum :)

    Teşekkür ederim :))

    ReplyDelete