Dec 18, 2012

2012'de Okuduğum En Güzel 10 Kitap

The Broke and the Bookish isimli blog her Salı günü kitaplarla ilgili bir başlık için "Top Ten Tuesday" isimli bir etkinlik düzenliyor. Yılın sonuna yaklaştığımız için bu haftanın konusu da tabii ki "2012'de Okuduğumuz En Güzel 10 Kitap". Ben eskiden ara ara bu etkinliğe İngilizce yazdığım yayınlarla katılırdım ama bu yıl kitap yorumlarımın çoğunu Türkçe yazdığım için listemi de Türkçe hazırlayayım dedim.

Şu an okumakta olduğum William Gibson'un Neuromancer'ı ve bundan sonra okuyacağım kitabı hariç tutarsak, işte benim ilk 10'um (Kitap isimlerine tıklayarak yorumlarıma ulaşabilirsiniz):

1. Gün Olur Asra Bedel / Cengiz Aytmatov: Sevgili Kitap Bahçesi'nin hediye ettiği, sevgili Mavi'nin bir an önce okumam için beni teşvik ettiği sadece 2012'de değil, şimdiye dek okuduğum tüm kitaplar arasında ilk 10'a girecek bir kitap. 2012 özelinde ise okuduğum en iyi kitap. Tekrar teşekkürler Kitap Bahçesi.

2. Middlesex / Jeffrey Eugenides: Goodreads'de üyesi olduğum ve 2012'de kitap seçimlerini çok beğendiğim ve sadece tek bir kitapla zamanlama açısından uyuşabildiğim Ex Libris kitap kulübü sayesinde okuduğum bir kitap. Jeffrey Eugenides'in Pulitzer ödüllü bu kitabı 640 sayfa ama uzun olduğu için kitap severlerin gözünü korkutmaması gereken bir roman.

3. Antilop ve Flurya / Margaret Atwood: Konusu ve yazarı nedeniyle seveceğimden emin olarak başladığım, devam ettiğim ve bitirdiğim ve de beni yanıltmamış bir roman. Distopya türünü sevenlerin gözünden kaçtığını düşündüğüm bir roman.

4. Otomatik Portakal / Anthony Burgess: Yine distopik bir roman ama bu sefer en sert ve en klasiklerinden. Ardından Stanley Kubrick ustadan çıkma filminin izlenmesiyle de tadından yenmeyen bir eser. Her okurun bu romanı sevebileceğini sanmıyorum.

5. Divergent (Uyumsuz) / Veronica Roth: Çok beğenerek okuduğum Açlık Oyunları üçlemesinin çakması mı acaba diye merak ederek başladığım ama elimden düşüremeyerek bir solukta okuduğum roman. Türkçe çevirisi çıkmadan okumuştum, bu nedenle, yorumum da İngilizce.

6. The Graveyard Book (Mezarlık Kitabı) / Neil Gaiman: Yabancı bloglarda katıldığım etkinlikler kapsamında okuduğum, günümüzün en iyi fantastik kurgu yazarlarından Neil Gaiman tarafından yazılmış bir harika roman.

7. Gece Kelebeği / Haydar Karataş: Çok büyük bir bölümünü Amsterdam-Ankara uçağında okuduğum, okurken boynumun uyuştuğu, tuvalete gitmeyi ertelediğim, Fecire ile Dersim dağlarında dolaştığım bir değişik roman.

8. Kaplanın Karısı / Téa Obreht: 2012'de okuduğum yabancı yazarlara ait romanlar arasında çevirisini (ve tabii ki konusunu da) en çok sevdiğim, büyülü gerçekçilik akımından bir güzel ilk roman.

9. Jane Eyre / Charlotte Bronte: Klasikler sevilmez mi? (Lütfen lütfen romanı okumadan yazarın yaşam öyküsünü okumayın!)

10. Miss Peregrine's Home for Peculiar Children / Ranson Riggs: Türkçeye henüz çevrilmemiş, benim de e-kitap olarak kindleda okuduğum, hem hikayesine hem kullanılan fotoğraflara bayıldığım bir garip roman.

12 comments :

  1. Bir numaraya oturmuş Aytmatov. Mutluyum. Gururluyum ehehehe =D

    Cengiz Dağcı da dene derim (şayet denemediysen) Bi Aytmatov değil lakin bilinmesi gereken bir yazar olduğunu düşünüyorum.

    ReplyDelete
  2. Ben de Kaplanın Karısı'nı sipariş ettim. Goodreads ve Betterworldbooks'ta hep gözüme çarpıyordu. Seveceğimi hissediyorum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben de aynı hisle kitabı almıştım ve sevmiştim. Umarım senin için de aynısı olur :)

      Delete
  3. Çok güzel bir liste :)) Blogumda bende yapmak istiyorum, bir sakıncası var mıdır?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne sakıncası olsun canım? Çok da memnun olurum :)

      Delete
    2. :D Geçmişe gidip yorum toplamalı o zaman :D

      Delete
  4. Tebrikler! Cok guzel bir okuma yili gecirdigin belli. Eugenides'in seninde listende olmasi cok beni mutlu etti. Ingilizce mi okudun yoksa Turkce mi? Turkiye hakkindaki bolumu nasil buldun? Ulkemizin baska yazarlar tarafindan bakis acisi beni hep meraklandirmistir.

    ReplyDelete
  5. Tebrikler. Cok guzel bir liste. Belli ki iyi bir okuma yili gecirdin. Eugenides'in seninde listende olmasi beni mutlu etti. Turkiye hakkinda bolumlerini nasil buldun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Üzücü, biraz gerçekçi, biraz abartı ama her şey kararındaydı.

      Delete
  6. Çok güzel bir liste! Dopdolu bir yıl olmuş senin için. Tebrik ederim! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet bu yıl kesinlikle en iyi okuduğum yıllardan biri oldu. Ben de çok mutluyum :)

      Delete