May 4, 2013

Cumartesi İlk 10: En Kaliteli Kitap Blogları

En sevdiğim yabancı bloglardan biri olan The Broke and the Bookish tarafından her salı günü "Top Ten Tuesday" isimli haftalık etkinliğin Türk versiyonu bir süredir Sihirli Kitap blogunun ev sahipliğinde "Cumartesi İlk 10" ismiyle düzenleniyor. Epeydir katılmaya niyetleniyordum, kısmet bu haftayaymış. Siz de bu haftanın etkinliğine katılmak isterseniz buraya tıklayın lütfen.

Gelelim en sevdiğim kitap bloglarına. Bu soru bana iki sene önce sorulsaydı bir tane bile Türk kitap blogundan haberim yoktu. Yüzümü dönmüştüm batıya, pek bakmıyordum bizim buralarda olan bitenlere ama sonra karar değiştirdim. Blog yazılarımın çoğunu Türkçe yazmaya başladım ve çok güzel Türk kitap blogları keşfettim bu arada. Takip ettiğim bir sürü yabancı kitap blogu var ama ben sizlerle en sevdiğim Türk kitap bloglarını paylaşacağım bu hafta.

Paylaşım öncesi son bir kaç yılda Türk kitap blog sayısındaki artıştan duyduğum memnuniyeti paylaşmak isterim. Ne var ki gidişatta beni rahatsız eden bir durum var. Blogların ciddi bir kısmı sürekli aynı tür kitapların haberlerini, yorumlarını paylaşıyor ve yorumlar çok benzer. Bu beni yoran ve üzen bir durum. Bunun en önemli nedeninin okur profillerinin benzerliği olduğunu düşünüyorum. Lise-üniversite dönemindeki genç okuyucular keşke bir kaç yayınevinin çok satanları veya genelde üçleme şeklinde çıkan distopya, fantastik kurgu türündeki genç yetişkin romanları dışında kitaplara da vakit ayırsalar. Bir ömürde okuyabileceğimiz kitap sayısı sınırlı ne de olsa...

Gelelim benim en sevdiğim Türk kitap bloglarına:

1. Beyaz Kitaplık: Kitap kurdu bir ailenin bireylerinin yazılarının yer aldığı, gerçekten emek harcanan, itinalı yazılar yayınlayan, çekilişler düzenleyen, kendi istatistiklerini tutarak çok satanlar listesi hazırlayan, okur testleriyle dikkatimizi ölçen, zaman zaman sosyal konulara da değinen bir güzel blog.

2. Rafların Arasından: Yine çok yazarlı bir blog. Beni bu bloga çeken yazar, durmadan sürekli benim okumak  istediğim bilim kurgu kitaplarını okuyup dikkatimi çeken yorumlar yayınlayan Antivenom oldu. Sonrasında blogu takibe aldım ve diğer yazarların da okuduğu bazı kitaplar ilgimi çekti. Hatta Syrocox ile Kitap Oburları'nda buluştuk bir kaç ay önce.

3. Kitaplarım ve Ben: Bu da bir başka kitap kurdu. Yazar Ayları etkinliğimin ve blog aleminde düzenlenen kitaplarla ilgili pek çok güzel etkinliğin daimi katılımcısı. Sürekli okuma eğiliminde olduğum bilim kurgu ve fantastik kurgu türünden sıyrılmamı sağlayan kitaplar okumama vesile olan blog.

4. Kitap Cumhuriyetim: Okuduğum ilk J.C. Grange ve Ahmet Ümit kitaplarını okumamı sağlayan, kitaplığımda yer alan ve halen hiçbirini okumadığım Tess Gerritsen kitaplarını almama neden olan, yazılarını itinayla hazırlayan bir blog.

5. Renkli Kitap: Hiçbir şey yazmasa sadece video yayınlasa bile takip etmeyi bırakmayacağım bir blog. Neyse ki böyle bir durum söz konusu değil Renkli Kitap'ta. Kitap/kapak yorumlarına, okuduğu/okumak istediği kitaplara, zaman zaman aldığı rengarenk kırtasiye malzemelerine de yer veren adı üstünde renkli bir blog.

6. Kitaplarım: Okuma zevkimin örtüştüğü, sahaf dünyasını keşfetmeme vesile olan, okuduğu hemen hemen her kitabı doğrudan okuma listeme eklediğim daha ziyade bilim kurgu türünde kitaplar okuyup yorumlayan bir güzel blog.

7. Bodoslamadan Kitap: Ben genelde bir kitabı okuyup bitirdikten sonra o kitapla ilgili veya o kitabın yazarıyla ilgili yazıp çizmiş blogları bir aratırım internette. Bu blogu da öyle keşfettim ve kısa bir göz gezdirmenin ardından hemen takip etmeye başladım. Bu blogda yayınlanan yazıları okuyarak alıp okuduğum kitapları da büyük oranda çok sevdim.

8. Kitap Eylemcisi: Hızlı kitap okuyan, yorumlayan, aynı benim gibi kitap alma konusunda kendini pek disipline edemeyen ama böyle olmayı da aslında hak eden, okuyacağım kitapları çeşitlendirmem konusunda bana yardımcı olan bir blog.

9. Zimlicious: İlk keşfettiğim Türk kitap bloglarından. Sadece kitap yorumlarına değil, ucundan kıyısından kitapları ilgilendiren her çeşit konuya blogunda yer veren içeriği zengin bir güzel blog.

10. Kitap Notları: 2012 yılında daha akitf olan ve yazdığı her yazıyı bir roman okur edasında okuduğum, yazıları için yaptığı araştırmaları ve verdiği detayları beğeniyle izlediğim Ankara'dan bir kitap blogu.

11 comments :

  1. Güzel olmuş listeniz ayrı ca size başta yazılanlara katılıyorum

    ReplyDelete
  2. Rafların Arasından'ı görünce çok mutlu oldum. Bize katılmadan önce takip ediyordum seni, sonra Kitap Oburları'na katılınca ne sevinmiştim kızlar bilirler.
    Dediklerine de katılıyorum, ülkemizdeki kitap blogları arasında hep aynı kitapların dönmesi olayı var. Çok iyi bloglar sadece kitap bloğu olarak kalmıyor bir süre sonra, müzik ve sinema'ya daha çok yer vermeye başlıyorlar. Daha da çeşitlilik olmalı diye düşünüyorum bende

    ReplyDelete
  3. Sizin en iyiler listenizde blogumuzun ismini görmek gurur verici. Listede bulunan tüm arkadaşları da beğenerek takip ediyoruz. Biz de bir liste yapsaydık hemen hemen aynı olurdu diye düşünüyorum.

    "Bir ömürde okuyabileceğimiz kitap sayısı sınırlı ne de olsa..." dediğiniz doğru, seçimleri iyi yapmak lazım. Tüm kitaplara ömrümüz yetmeyecek.

    ReplyDelete
  4. Listeniz inanılmaz güzel olmuş ki bende bir liste yapacak olsam hemen hemen aynı olurdu:)Senin bloğunla birlikte yazmış olduğun diğer blogları da takip ediyorum.Ayrıca kendi bloğumu da bu güzel listede görmek beni çok mutlu etti.

    Yukarıda belirtmiş olduğun yoruma çok katılıyorum.Herzaman aynı tür romanları okumak bir süre sonra insanı sıkar diye düşünüyorum.Ben de hemen hemen her türden kitap okumaya çalışan biriyim.Hal böyle olunca kitaplardan aldığımız verim daha iyi oluyor aslında.Bir Dünya Klasiği okumak mesela benim için müthiş bir zevk.Farklı kitaplar okumak insanın ufkunu daha da geliştireceğine inanıyorum.

    Bu güzel paylaşımiçin ayrıca teşekkürler..

    ReplyDelete
  5. Ankaralı olduğum belli oluyor mu? Evet tamam şu an üzerimde ''la bebe'' tişörtü var!

    (Teşekkürler! Ve teknik imkansızlıklar beni bu hale getirdi, söz daha çok yazacağım bundan sonra!)

    ReplyDelete
  6. Bu yazı benden kaçmış ,gece gece gecikmeli de olsa sevinç yaşattın bana :) Listem hemen hemen aynı :) Çok teşekkürler bir şımardım sevindim :)

    ReplyDelete
  7. Peki benim bunu yeni görmem? Çok teşekkürler!

    ReplyDelete
  8. Şans eseri güzel bloglara denk gelmek ne güzel! Teşekkürler. :)

    http://frannyninpaltosu.blogspot.com.tr/

    ReplyDelete
  9. Kitap bloğuma sizi de bekliyorum :) elifinkutuphanesi.blogspot.com.tr

    ReplyDelete