May 5, 2013

[Blog Tur] Leviathan Uyanıyor - James S.A. Corey | Bunları Biliyor musunuz?


Orijinal Adı: Leviathan Wakes (Expanse, #1)
Türkçe Adı: Leviathan Uyanıyor (Enginlik, #1)
Yazar: James S.A. Corey
Çevirmen: Cihan Karamancı
Sayfa Sayısı: 507
Yayınevi: İthaki Yayınları
Değerlendirmem: %68 - İyi
Ben bu kitabı okurken...: Hiroshima'da, Tokyo'da, Doha'da, İstanbul'da ve sonunda Ankara'daydım.

NEDEN BU KİTAP?
Bir küçük resimle açıklayayım nedenini:

KONUSU:
Bugün blog turumuzun son günü olduğundan ve Voodoo Baby, Syrocox, The Codex ve Sui Generis isimli oburlar bu konuya bolca değindiğinden tekrar anlatmama gerek yok bence. Türü bilim kurgudur, alt türü uzay operasıdır* (space operadır).

*Uzay operası, temasında genellikle uzay korsanları, ışın kılıçları, galaksiler veya gezegenler arası yolculuklar/savaşlar, türlü türlü yaratıklar ve çeşit çeşit kahraman barındıran bir alt türdür." Bu türe ilişkin detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

DEĞERLENDİRMEM:
Bildiğiniz üzere bilim kurgu romanlarını okumayı pek sevdiğimden ve son dönemde Isaac Asimov, Jules Verne, Philip K. Dick, Robert Heinlein gibi türün ustalarının kitaplarını peş peşe biraz fazlaca okuduğumdan bu kitabın da beni derinden etkilemesi beklentisiyle başladım bu romana. Aslında baştan biliyordum çıtayı biraz yukarıya koyduğumu ve romanın yazar(lar)ının henüz usta sayılamayacaklarını. Yine de romanın Hugo gibi bilim kurgu dalının en prestijli ödüllerinden birine aday olması da besledi bu beklentimi. Sonuçta sevdiğim ama beni şaşırtan, sarsan veya düşündüren çok fazla öğesi olmayan bir güzel bilim kurgu romanı okumuş oldum. Daha da iyisi uzun tren ve uçak seyahatlerinde okunacak doğru türde bir kitap olmasıydı.

Romanın en güçlü yönü karakterleriydi. Bu kitapla ilgili ilk kez şu an bir yorum okumuyorsanız, romanın yazarının tek bir kişi gibi görünmesine rağmen arka planda iki yazarın çalıştığını biliyorsunuzdur. Leviathan Uyanıyor'a ilişkin olumsuz yorumlarda en önemli kritiğe neden olan bu durum. Benim görüşüm ise çift yazar olmasının ana karakterlerin zenginliğini besleyen bir unsur olduğu şeklinde. İki ayrı yazarın kaleme aldığı iki ana karakterin bir araya geldiği bölümlerde de bütünlüğün bozulmaması iki yazarın başarısının bence bir imzasıydı. Karakterlerle ilgili beni rahatsız eden tek konu başlarda ve hatta ortalarda sanki ön plana çıkacakmış gibi duran bayan karakterlerin ikisinin de hiçbir zaman öne çıkamaması oldu.

Kitaba verdiğim notu düşüren konu kitabın bilim kurgu edebiyatına büyük bir katkı yapmamış olduğunu değerlendirmem. Kendi alt türü açısından bu yüzyılın güzel bir örneği olarak gösterilebilecek olsa dahi (belki de başta da belirttiğim gibi son dönemde fazlaca "iyi, klasik" bilim kurgu okuduğumdan) beni tam doyuramadı. Yine de devamını okumak istiyorum elbette.

Romanın kurgusu türüne yakışır bir biçimdeydi. Akışı rahattı, okuması kolaydı. Bilim kurgu türüne aşina değilseniz bile hızlıca okuyabileceğiniz ve kullanılan bilimsel öğelerin sizi çok yormayacağı bir romanla karşı karşıyasınız. Benim gibi uzun bir yolculuk yapacaksınız veya tatildeyseniz veya her zaman okuduğunuz türün dışına çıkıp değişiklik yapmak istiyorsanız Leviathan Uyanıyor tam size göre bir roman. Özellikle bir üçlemenin ilk kitabı olmasına karşın tek başına da alınıp okunabilecek ve serinin devamını merak etmiyorsanız da sonu anlamlı biten bir roman.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Leviathan Uyanıyor'un kapağının üst kısmında da göreceğiniz üzere bu kitap 2012 Hugo Ödülleri'nde "En İyi Roman" dalında adaydı. Peki nedir bu Hugo Ödülü?

HUGO ÖDÜLLERİ:

  • 1953'ten beri aralıksız devam eden bilim kurgu ve fantastik kurgunun çeşitli kategorilerinde bir önceki yıl yayınlanmış romanlara verilen (Nebula ödülleriyle birlikte) bu dalın en prestijli ödülüdür.
  • Hugo Ödülleri'ni kazananlar 1955’ten beri her yıl Worldcon olarak bilinen World Science Fiction Convention (Dünya Bilim Kurgu Conventionu)’unda açıklanıyor. İlk Worldcon 1939 yılında New York’ta yapıldı. II. Dünya Savaşı sırası harici Worldcon her yıl düzenli olarak gerçekleştirildi.
  • Amazing Stories isimli bilim kurgu dergisinin kurucusu Hugo Gernsback ödüllere adını vermiştir.
  • En çok bilinen ödül verilen kategoriler en iyi roman, en iyi kısa roman, en iyi romancık, en iyi kısa hikâye, en iyi kurgusal olmayan kitap, en iyi çizgi roman ve en iyi filmdir.
  • Bazı yıllarda birden fazla eserin berabere kalarak ödül aldığı olmuştur. En yakın örnek 2011 yılında en iyi roman ödülünü hem China Miéville'in Şehir ve Şehir isimli romanı (Yordam Kitap) hem de Paolo Bacigalupi'nin Kurma Kız isimli romanı (Versus Kitap) almıştır. (Bir terslik olmazsa her iki romanın yorumunu da bu yıl içerisinde bu blogda görebileceksiniz). Aynı durum 1966 ve 1993'te de yaşanmıştır.
  • Leviathan Uyanıyor'un yanında 2012 yılında en iyi roman dalındaki diğer adaylar Among Others/Jo Walton (Türkiye yayın hakları İthaki Yayınları dışında başka bir yayınevinde), A Dance with Dragons/George R.R. Martin (Buz ve Ateşin Şarkısı serisinin beşinci kitabı, "Ejderlerle Dans"), Deadline/Mira Grant (Newsflesh üçlemesinin ikinci kitabı), Embassytown/China Miéville (Yazarın tüm kitaplarının Türkiye yayın hakları Yordam Kitap'tadır.) olmuştur.
  • 2012 Hugo Ödülleri'nde en iyi roman ödülünü Jo Walton'ın Among Others (Diğerleri Arasında) adlı romanı kazanmıştır. (Türkçesini ne zaman, hangi yayınevinin yayınlayacağı bilgisini bekliyoruz).
  • 2013 yılı Hugo Ödülleri adaylarına ise buradan ulaşabilirsiniz. Ödülleri kazananlar bu yıl 29 Ağustos - 2 Eylül tarihleri arasında Texas'ta düzenlenecek WorldCon'da açıklanacak.
* Hugo Ödülleri demişken en iyi roman dalında,
   * 1959 yılı adaylarından Robert A. Heinlein'ın Uzay Elbisemle Yolculuğa Hazırım yorumuma (İngilizce) buradan,
   * 1973 yılı ödülünü kazanan Isaac Asimov'un İşte Tanrılar yorumuma (Türkçe) buradan,
   * 1986 yılı ödülünü kazanan Orson Scott Card'ın Ender'in Oyunu yorumuma (İngilizce)  buradan,
   * 2009 yılı ödülünü kazanan Neil Gaiman'ın Mezarlık Kitabı yorumuma (İngilizce) buradan ulaşabilirsiniz.

*****
Diğer oburların Leviathan Uyanıyor'a ilişkin yorumlarına ve kitap ve yazarlarla ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz diye bu yayının son yayın olduğunu hatırlatır ve tur programımızı da bir kez daha paylaşmak isterim:

1 Mayıs http://mirielenda.blogspot.com / Kitap Yorumu - Çekiliş
2 Mayıs http://raflarinarasindan.blogspot.com /
 Kitap Yorumu - Yazar Tanıtımı
3 Mayıs http://sssuigenerisss.blogspot.com / Kitap Yorumu - Kitap Kapakları
4 Mayıs http://thcodex.blogspot.com / Kitap Yorumu - Ön Okuma
5 Mayıs http://pinucciasbooks.blogspot.com / Kitap Yorumu - Bunları biliyor musunuz?

No comments :

Post a Comment