Apr 4, 2013

[Blog Tur] Ejder Ateşi - Sophie Jordan | Yazarla Söyleşi


Orijinal Adı: Firelight (Firelight, #1)
Türkçe Adı: Ejder Ateşi (Ejder Ateşi, #1)
Yazar: Sophie Jordan (ABD)
Çevirmen: Zeynep Heyzen Ateş
Sayfa Sayısı: 317
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Değerlendirmem: %58 - Eh işte
Ben bu kitabı okurken...:... Kızkardeşim Meksikalı sevgilisiyle evlendi.

NEDEN BU KİTAP?
Oburum ben oburum, oburum, oburum :)

KONUSU (Arka Kapaktan):

Jacinda bir drakidir... Ejderha soyundan gelen ve en büyük savunma gücü insana dönüşmek olan bir ırka mensuptur. Küçük yaştan itibaren özel yeteneğiyle göze çarptığını ve her hareketinin izlendiğini bilse de, özgürlük onun için her şeyden önemlidir. Halkının en kutsal kuralını çiğneyince hayatı tehlikeye girer ama Will isimli yakışıklı bir yabancı sayesinde kurtulur. Fakat bu yabancı onun türünden olanları avlamaktadır.

Ailesiyle insanların arasına kaçan Jacinda çevresine uyum sağlamaya çalışır. Tek tutunabileceği dal, içindeki drakiyi canlandıran Will'dir. Karşı konulamaz bir şekilde ona kapılsa da Jacinda, onun avcı olduğunu bilmektedir. Ondan uzak durması gerekmektedir ama içindeki draki yavaş yavaş öldüğü için en tehlikeli düşmanıyla yakınlaşmayı bile göze almıştır.

DEĞERLENDİRMEM:
Bu kitap aslında hızlıca okuduğum bir kitap oldu, yani, okurken beni boğmadı. "Draki" öğesi başta ilgimi çekse de fantastik öğelerin aşk meşk döngüsünde belirsizleşmesi beni kitaptan uzaklaştırdı. Fantastik kurgu sevdiğim bir tür ama romantizm kurguda baskınlaştığında ben konsantrasyonumu kaybediyorum. Örneğin, vampirleri severim ama Alacakaranlık'taki gibi sulandırılmış vampirleri sevmem. Buna benzer bir sebeple bu kitap benim sevdiğim tür fantastik kurgular arasına giremedi.

Kitabı kızkardeşimin evlilik heyecanını yaşadığım bir dönemde okumuş olmam da dikkatimi dağıtmış olabilir ama yine de kitapta drakilerden daha çok bahsedilseydi dikkatimin dağılmayacağından eminim Kitabın fantastik kurgu olarak sınıflandırılmasının başlıca öğesi olan drakilerin (Jacinda dışındakilerin) belirgin eksikliği kitabın fantastik kurgu türüne katkısının düşük olduğunu değerlendirmeme ve notlandırma metodolojimde yer alan edebi katkı, kurgu ve karakterler alt başlıklarına düşük not vermeme neden oldu. Belki serinin diğer kitaplarında bu eksiklik giderilir. Kim bilir?

Aşkla harmanlanmış bir fantastik kurgu okuyasınız varsa bu kitap sizin için.

Bana bu keyfi yaşatan Kitap Oburu grubuma ve bu blog turumuzun sponsorları Pegasus Yayınları ve Skala Yayıncılık'a buradan tekrar teşekkürler. Skala Yayıncılık'tan hediye çekilişi kazanmak isteyenler buraya tıklasın lütfen.

EJDER ATEŞİ'NİN YAZARI SOPHIE JORDAN İLE SÖYLEŞİ


Kitap Oburları: Sevgili Sophie, öncelikle bizimle söyleşi yapmayı kabul ettiğiniz için teşekkürler.
Sophie Jordan: Değişik ülkelerdeki okuyucularımdan gelen taleplerde ayrı bir heyecan yaşıyorum. Rica ederim.

Kitap Oburları: Sizi bu türde yazmaya ne teşvik etti?
Sophie Jordan: İlk yazmaya başladığım tür aslında tarihi ve paranormal romanlardı. Gerçi halen de bu türde yazıyorum ama fantastik kurgu/genç yetişkin türünde beni yazmaya heveslendiren en önemli iki seri Açlık Oyunları (Suzanne Collins) ve Uyanış (Lisa McMann) oldu. Bu serileri okuduktan sonra artık bu türün de parçası olmak istediğimden emin oldum ve bir süre ne yazmam gerektiğini düşündüm. Sonuçta ortaya Ejder Ateşi çıktı.

Kitap Oburları: Kitap yazarken karşılaştığınız güçlükler nelerdir?
Sophie Jordan: Yazdığınız tür ne olursa olsun, kitap yazarken en önemli konu kendinizi disipline edebilmenizdir. TV izlemek, arkadaşlarla dışarı çıkmak, aileyle vakit geçirmek, alışverişe çıkmak her zaman aklınızın bir köşesinden geçer. Önemli olan bunlarla başa çıkabilmenizdir.

Kitap Oburları: Ejder Ateşi'nde kullandığınız karakter isimlerini nasıl buldunuz?
Sophie Jordan: Ejder Ateşi'nde özellikle drakiler için kullandığım isimlerin eski ve egzotik olması gerekiyordu. Bu yüzden epey araştırma yaptım. Bazı isimlerde bebek isim kitaplarından da faydalandım.

Kitap Oburları: Ejder Ateşi'ni yazmaya başladığınızda nasıl bitireceğinizi biliyor muydunuz, yoksa, olaylar yazdıkça mı gelişti?
Sophie Jordan: Aslında ikisi de. Seriye başlarken genel çerçeveyi çizmiştim. Yine de zaman zaman olayların genel çerçevenin dışına çıktı. Serinin genel temasına aykırı olmadığı sürece de buna göz yumdum.

Kitap Oburları: Bir draki olsanız, hangi tür draki olurdunuz?
Sophie Jordan: Kesinlikle su drakisi.

Kitap Oburları: En çok günün hangi vaktinde yazmayı seviyorsunuz?
Sophie Jordan: Sabahları yazdığım kısımları hep daha çok beğeniyorum. Bu nedenle mümkün olduğunca sabahları yazmayı tercih ediyorum.

Kitap Oburları: Will mi Cassian mı?
Sophie Jordan: Seçmesi çok zor.

Kitap Oburları: Ejder Ateşi'nde bir şeyleri değiştirme şansınız olsa neyi değiştirirdiniz?
Sophie Jordan: Okuyucularım sürekli drakileri soruyor. Belki de drakilerin dünyasından daha çok bahsederdim. Gerçi bu da planladığım kurguyu bozabilirdi. Değiştirme şansım olsa hiçbir şeyi değiştirmemeyi tercih ederdim.

Kitap Oburları: Son olarak, Türk okurlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Sophie Jordan: Ejder Ateşi'nin farklı kültürlerde yetişmiş okuyucular tarafından okunup yorumlanması beni çok heyecanlandırıyor. ABD'de genç yetişkin / fantastik kurgu türü için artan ilginin Türkiye'de de aynı paralelde gitmesi beni hem şaşırttı hem de etkiledi. Tüm okuyucularıma şimdiden teşekkür ediyor ve keyifli okumalar diliyorum.


2-6 Nisan Tur Programı

2 Nisan thcodex.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Çekiliş
3 Nisan mirielenda.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Yazar Tanıtımı
4 Nisan pinucciasbooks.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Sophie Jordan Söyleşisi
5 Nisan raflarinarasindan.blogspot.com  |  Kitap Yorumu - Tanıtım Videoları
6 Nisan sssuigenerisss.blogspot.com |  Kitap Yorumu  -  Bunları Biliyor musunuz?

6 comments :

  1. Kitap tanıtımında ne kadar da güzele benziyordu oysa ki, tüm hevesim gitti şimdi :(.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benim sevdiğim tip fantastik kurgu seviyorsan olmaz tabii ama romantik öğeleri bol kurguları sevenler için uygun bence.

      Delete
  2. Vay! Harika bir söyleşi olmuş. Okuması çok keyifliydi. Samimi bir yazara benziyor :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet, bizi kırmadığı için biz de çok mutlu olduk :)

      Delete
  3. Kitap ilk çıktığında Goodreads'te iyi olmadığına dair yorumlar okumuştum. Belki o kadar da kötü değildir, hani bazı kitapları kötü olduğunu bilerek, kafa dağıtmak için okurum. :D Şirin bir kadına benziyor ama yazarı. :3

    ReplyDelete
  4. 2. kitap ne zaman çeviriliyor , çevirilmesini nasıl sağlarız , bunun tarzı kitap önerirmisiniz

    ReplyDelete