Dec 9, 2012

Cinayetler Oteli

Orijinal Adı: At Bertram's Hotel
Türkçe Adı: Cinayetler Oteli
Yazar: Agatha Christie
Çevirmen: Gönül Suveren
Sayfa Sayısı: 176
Değerlendirmem: 2/5

NEDEN BU KİTAP?
Geçen Mayıs ayında yabancı bloglardan birinde düzenlenen ve benim de katıldığım bir etkinlik vardı Semi-Charmed Summer 2012 Book Challenge adında. Amaç 4 ay içerisinde belirlenmiş kriterlere uyan 14 kitabı okuyup 200 puan toplamaktı hedef (Ben 9 kitap okuyup, 145 puan toplayabildim bu arada).

Kriterlerden biri, kendinizin veya bir arkadaşınızın bir kitapçıya gidip, kitapçının rastgele seçeceği bir bölümünde üstten üçüncü raftaki, soldan dördüncü kitabı seçmesi ve sizin de o kitabı okumanızdı. Kendimin tarafsızca bir kitap seçeceğine inanmadığımdan, iş arkadaşım Başak'tan benim için kitap seçmesini rica etmiştim. O da beni kırmayıp bu görevi üstlenmişti. İspatı da aşağıdaki fotoğraftadır. Başak'ın görev bilinciyle seçtiği kitap da işte bu kitaptı. Ben kitabı Ağustos ayında okumuştum ama yorumlamak bugüne kısmetmiş.

KONUSU:
Bu roman esasen Agatha Christie'nin Miss Marple serisinin 11. kitabı ama serideki kitaplar (sanırım) birbirinden bağımsız. En azından ben okurken serinin ilk 10 kitabının eksikliğini hissetmedim. Olaylar 1960'ların Londra'sında, tesadüfen (!) Miss Marple'ında konaklamakta olduğu Bertram adlı bir otelde işlenen bir cinayet ve Miss Marple'ın olayları çözmekteki süper kozmik gözlem yetisi üzerine kurulu.

DEĞERLENDİRMEM:
20 yıl kadar önce okumuştum Agatha Christie'den ilk romanımı. Adı da İskemlede Beş Ceset'ti. Konusunu falan hatırlamıyorum ama ortalama bir kitap olduğunu hatırlıyorum. Cinayetler Oteli Christie'den okuduğum ikinci roman oldu ve dünyada on binlerce hayranı olan bu yazar yine benim ilgimi çekemedi.

Ben bu tip romanlarda katili hiç tahmin edemem ve sonunda genelde çok şaşırırım. Bu romanda da katili tahmin edemedim ama sonunda şaşırmadım da. Galiba olayın kendisini az biraz sevdim ama olayın anlatılış tarzını sev(e)medim. Agatha Christie romanlarının sıkı takipçisi Küçük Gri Hücreler blogunun da övdüğü Agatha Christie romanlarından biri değil bu kitap. Bence bu kitap, yazarın daha iyi kitaplarını okuyup bitirmiş ve seriyi tamamlamaya çalışıyorsanız sırası gelecek bir kitap. Yine de katıldığım etkinlikte topladığım 145 puanın 25 puanını kazandırmıştır bana.

Naçizane önerim, hiç Agatha Christie okumadıysanız bu romanla başlamayın. Hangisiyle başlayacağınızı ben de bilmiyorum, bir bilene veya daha kolayı Düşler ve Cinayetler Kulübü'ne doğrudan sorun. :)

7 comments :

  1. agatha okumak istiyorsan 10 küçük zenciyle başlamalısın bence o müthiş bir kitaptır sana da tavsiye ederim tabi bir daha okumak istersen:):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Önümüzdeki bir kaç yıl okuyacağımı sanmıyorum ama tavsiyeni not ettim.

      Delete
  2. Christiesever arkadaşlarla toplandığımız, çok aktif olmasa da bir yerimiz var. Düşler ve Cinayetler Kulübü. Christie top 5'lerimizi seçtiğimiz bir yazı da eklemiştik. Agatha Christie'den ne okuyayım, şu mükemmel olanlar hangileri? ;) diye düşünenlerin işine yarayabilir diye yazmak istedim.

    Yoksa şu 'bana da beklerim' temalı yorumlardan bana da fenalık geliyor. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paylaşım için teşekkürler. Böyle bir kulüpten haberim yoktu. Olsaydı yazıyı hazırlarken paylaşırdım zaten ama madem şimdi öğrendim, ben de şimdi ekledim :)

      Delete
  3. ben sıkı bir christi fanıyım ve murder at stlyes veya murder at orient express daha da veya death on Nile kitaplarından biriyle başlamanı tavsiye ederim hepsi poirot kitaplarıdır ve süperdir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bir gün tekrar denemeye karar verdiğimde bakacağım bu kitaplara da :)

      Delete
  4. Ben de İskemlede Beş Ceset ile başlamıştım ve pek beğenememiştim,bence onunla da başlamasınlar,ama hala umutluyum,başka bir Christie kitabında şansımı denemek istiyorum :)
    Sevgiler..

    ReplyDelete