Jan 4, 2015

Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek | Cengiz Aytmatov

Türkçe Adı: Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek
Orijinal Adı: Пегий пес, бегущий краем моря
Yazar: Cengiz Aytmatov (Kırgızistan)
Sayfa Sayısı: 124
Yayınevi: Elips Kitap (2010)
Değerlendirmem: %95 - Harikulade
Ben bu kitabı okurken...: ... Avusturya'ya seyahat planları yordum.

NEDEN BU KİTAP?
Cengiz Aytmatov ne yazsa okurum da ondan. Dev eseri "Gün Olur Asra Bedel"in yarısına gelmemiştim Aytamtov'un külliyatını okumaya karar verdiğimde. Elips Kitap'tan çıkmış tüm kitaplarını da aldık Bahar ile birlikte 2013'te. Yavaş yavaş okuyorum.

KONUSU:
Bu kitap içinde "Yıldırım Sesli Manasçı" ve "Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek" isimli iki öykünün yer aldığı kısacık bir kitap.

DEĞERLENDİRMEM:
Yazar Cengiz Aytmatov olunca ben aslında çok taraflı bir yorumcuyum. Her kitabına "kesin bu kitabı da çok seveceğim" diye başlıyorum. Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek, Gün Olur Asra Bedel, Beyaz Gemi ve Cemile'nin ardından yazardan okuduğum dördüncü kitap olacaktı başlarken. Bitirdiğimde ise Gün Olur Asra Bedel'in ardından en sevdiğim ikinci Aytmatov kitabı oldu.

Kitapta iki öykü var. Kitaba ismini de veren ikinci öykü beni daha çok etkileyeni. 98 sayfalık bir uzun öykü değil de upuzun bir roman okumuş gibi hissettim kendimi bu ikinci öyküyü bitirdiğimde. Denizin ortasında çekilen susuzluk bu kadar mı güzel tariflenir? İnsan "Aytmatov böyle bir olayı yaşadı da öyle yazdı bunları herhalde" diye düşünmeden edemiyor ama yok öyle bir durum tabii ki de. Unutulmayacak, dev bir yazar olmak da böyle bir ustalık gerektiriyor sanırım. Okuduğum en iyi susuzluk betimlemesini Emilé Zola'nın Germinal'inde okuduğumu düşünüyordum ama artık Cengiz Aytmatov'un da bu konuda ne kadar başarılı olduğunu yazacak kadar şanslıyım efendim.

Bu kitabı okuyunuz, okutturunuz der ve iyi pazarlar dileklerimle köşeme çekilirim.

7 comments :

  1. Ben bunu Azerice okumuştum,daha lisedeyken.Harikaydı.Bazı eserlerini bize ders olarak da veriyorlardı. :) Teşekkürler yorum için. :)

    ReplyDelete
  2. Aytmatov'un sadece Gün Olur Asra Bedel'ini okudum şimdiye kadar ama o kitapta bende fazlasıyla iz bıraktı. Beyaz Gemi ve bu kitabını da merak ediyorum. En iyisi listede önlere çekmek kendisini :)

    ReplyDelete
  3. " Unutulmayacak, dev bir yazar " katılıyorum.Ben sadece Beyaz Gemi'yi okudum.Tüm kitaplarını okumak istiyorum.

    ReplyDelete
  4. Merhaba, Cengiz Aytmatov'dan bahsetmenize sevindim, kısa süre önce bu kitabı okuduğum, hatta "Yıldırım Sesli Manasçı" öyküsünün geçtiği yöreleri ziyaret etme şansı bulduğum için ayrıca keyif aldım, güzel bir zamanlama oldu... Issyk Kul ve Cengiz Aytmatov üzerine:

    http://onurataoglu.blogspot.com.tr/

    ReplyDelete
  5. Beyaz Gemi'yi daha önce okumuştum ve çok hoşuma gitmişti.Diğer kitaplarını okumadım daha ama değerlendirmenizden sonra okumayı planlıyorum :)

    ReplyDelete
  6. Aytmatov bayıldığım yazarlar arasında. Özellikle Gün Olur Asra Bedel'i çok sevmiştim.

    http://kanvekuller.blogspot.com.tr/

    ReplyDelete
  7. Sadece disi kurdun ruyalari kitabinu okuma firsati bulabildim ve muhtesemdi. tum kulliyati edinmeye deger bir yazar

    ReplyDelete