Oct 29, 2014

Jessie Lamb'in Vasiyeti | Jane Rogers

Orijinal Adı: The Testament of Jessie Lamb
Türkçe Adı: Jessie Lamb'in Vasiyeti
Yazar: Jane Rogers (İngiltere)
Sayfa Sayısı: 304
Yayınevi: Nemesis Kitap
Değerlendirmem: %84 - Mükemmel
Ben bu kitabı okurken...: ... canımın içi moriçe ile tanıştım :)

NEDEN BU KİTAP?
Arthur C. Clarke ve/veya Nebula ödülü almış veya bu ödüllere aday olmuş kitaplara ayrı bir ilgim var da o yüzden.

KONUSU (ARKA KAPAKTAN):
Kadınlar karınlarındaki bebekleriyle birlikte ölmektedir. Bu felaket yüzünden insanların bir kısmı bilim adamlarını suçlar. Bir kısmı da bunun ilahi bir ceza olduğunu düşünür. Jessie Lamb ise suçlunun kim olduğunu umursamaz, tek istediği şey bu durumun değişmesi için üzerine düşeni yapmaktır.

Jessie Lamb'ın Vasiyeti, genç bir kızın cesaretle imtihanı değildir yalnızca. Onun babasının da sınavını anlatmaktadır.

DEĞERLENDİRMEM:
Sevgili anthawise (Sam Scarlet)'ın Goodreads'de "ağlattı" diyerek kısa ve öz olarak yorumladığı bu kitabı ben çok sevdim. Bir dönem sürekli bilim kurgu okuduğumdan (bu sene kendime verdiğim sözü tutarak tüm türlere şans tanıyorum) her yeni bilim kurgu kitabında "Acaba fikir orijinal mi?" kaygısını yaşıyorum. Bu kitaba başlarken de böyle bir kaygım vardı ama bir taraftan da "koskoca Arthur C. Clarke Ödülü'nü almış. Konunun ve kurgunun orijinalliği test edilip onaylanmış" diyerek iç huzurumu sağlamıştım.

Türü bilim kurgu olsa da bu kitap "herkes için bilim kurgu" diye sınıflandırabileceğim bir kitap. Çoğu bilim kurgu kitabında bunu söylemek zor ama Jessie Lamb'in Vasiyeti şimdiye kadar bu türde hiç okumamış olanların da, bu türden çekinenlerin de rahatlıkla okuyabileceği, "kurgusal" öğelerin "bilimsel" öğelerin önüne geçtiği bir roman. Özellikle Jessie Lamb ve babasının ilişkisi bir baba-kız ilişkisinin farklı boyutlarını çok güzel yansıtıyor.

Romanı okurken kendimi sürekli Jessie Lamb'in yerine koydum. Yaşım (ve bu yaşa kadar biriktirdiklerim) Jessie Lamb'in yaşından iki kat fazla olsa dahi Jessie Lamb'in yarısı kadar cesaretli ve kararlı olabilir miydim diye sorgulayıp durdum.

"Kadınların karındaki bebekleriyle ölmesi" gibi basit ama arkasını sağlam bir bilimsel gerçeğe bağladığı bir fikirle romana başlayan yazar Jane Rogers bu kitapta dünyada yaşanabilecek böylesine bir felaketin toplumun farklı kesimleri üzerindeki etkisini, olayın dini, sosyal ve kültürel etkilerini akıcı ve yalın bir dille anlatmış. Bu nedenle bu kitabı tüm takipçilerime öneriyorum.

3 comments :

  1. Şimdi tek merak ettiğim şu: neden ölüyo lan bu bebeklerrrr?! Ama kendimi tutuyor ve araştırmıyorum,neden? Çünki kitabı okumaya karar vedrim ve nasıl olsa öğreneceğim. Teşekkürler. :)

    ReplyDelete
  2. aldım notumu , teşekkür ederim , bakalım ağlayabilecek miyim :D

    ReplyDelete
  3. Öyle güzel yorumlamissiniz ki bitmek bilmeyen listeme bir kitap daha eklendi çok merak ettim

    ReplyDelete