Dec 28, 2013

Murtaza | Orhan Kemal

Kitabın Adı: Murtaza
Yazar: Orhan Kemal (Türkiye)
Sayfa Sayısı: 169
Yayınevi: Varlık Yayınları (1957)
Türü: Tarihi kurgu
Değerlendirmem: %88 - Mükemmel
Ben bu kitabı okurken...: ... kullanılan şiveye olan aşinalığım nedeniyle sürekli sırıtıp durdum.

NEDEN BU KİTAP?
Yazar Ayları | Aralık 2013

KONUSU:
“Bekçi Murtaza” Yunanistan 'ın Alasonya kasabasından 1925'den sonra olan mübadele ile Türkiye'ye göçeden, bir pamuk fabrikasında gece bekçiliği yapmaktadır. İşine o kadar bağlıdır ki, çalıştığı fabrikanın sahibi bile onun gerisinde kalır. Murtaza ilk bakışta “işçi düşmanı” ve “patron uşağı” gibi görülse de aslında değildir; öylesine işgüzar, öylesine kuralcıdır ki, amirlerini bile geride bırakır. Çünkü Murtaza "Görmüştür kurs, almıştır amirlerinden takdir!”

DEĞERLENDİRMEM:
Yazar Ayları etkinliğimizde Aralık ayı yazarımız olan Orhan Kemal'den çok uzun zamandır hiç okumamıştım. Etkinlik vesilesiyle bir kaç ay önce sahaftan almış olduğum Murtaza'yı okuma fırsatım oldu böylelikle. İyi ki de olmuş. İnanılmaz keyif alarak okudum bu başyapıtı. Murtaza'nın gülünç olan ama asla güldürmeyen yaşamında başına gelenler beni bir üzdü, bir şaşırttı, bir kızdırdı ama Orhan Kemal öyle güzel tariflemişti ki karakterini empati kurabildim pek çok kez onunla. Bu sene okuduğum kitaplar arasında ana karakter derinliği anlamında en başarılı kitap oldu Murtaza kesinlikle.

Göçmen bir ailenin torunu bir Egeli olduğum için kitapta kullanılan şive inanılmaz hoşuma gitti. 1957 baskısını okumuş olmak ise ayrı bir keyifti. Her ne kadar etrafımda "O kitabı Orhan Kemal kendi mi basmış?" diyip geyik yapanlar olsa da, sahaf kitaplarını "pis" gören yakınlarım olsa da seviyorum eski kitapları. Orhan Kemal'in Varlık Yayınları'ndan çıkan diğer kitaplarını da toplamaya devam etmeye karar verdim Murtaza'yı bitirdiğimde.

Yaşasın Murtaza, Yaşasın Orhan Kemal, Yaşasın Yazar Ayları, Yaşasın Kitaplar!

1 comment :

  1. Eski kitap gibisi yok annemin ne çok Varlık kitabı vardı , su baskınında kaybettik çoğunu :((

    ReplyDelete