Nov 24, 2013

Bülbülü Öldürmek | Harper Lee

Orijinal Adı: To Kill a Mockingbird
Türkçe Adı: Bülbülü Öldürmek
Yazar: Harper Lee (ABD)
Sayfa Sayısı: 395
Yayınevi: Altın Kitaplar Yayınevi (1976)
Türü: Tarihi Kurgu
Değerlendirmem: %93 - Harikulade
Ben bu kitabı okurken...: ... #kitapagaciailesi'nin (IG) bir ferdi oldum.

NEDEN BU KİTAP?
Önce instagramda başlayan, sonrasında facebook ve twittera yayılan, şimdilerde kendi web sitesi bile olan, sanal alemde başlayıp gerçek alemde devam eden dostane ilişkiler içerisindeki farklı şehirlerdeki insanların oluşturduğu bir grup olan Kitap Ağacı grubuyla birlikte bir kitap okumayı denemek istediğim için.

KONUSU (TANITIM YAZISINDAN):
Büyük Bunalım (1929 - Great Depression) sonrasında Amerika'nın Güney Eyaletleri'nden birinde bir zenci beyaz bir kızın ırzına geçmekle suçlanır. Önyargılar, şiddet ve riyakârlıkla beslenen Güneyli erişkinlerin ırk ve sınıf ayrımı konusundaki mantıksız yaklaşımlarını Scout ve Jem Finch adlarındaki iki çocuğun ağzından keyifli bir dille bize aktaran roman, aynı zamanda kent halkının vicdanına karşı tek başına karşı koyan bir erkeğin mücadelesini de anlatmaktadır.

DEĞERLENDİRMEM:
Bu kitabı 1993 veya 1994 yılında lise kütüphanemizden ödünç alıp okumuştum. O kadar beğenmiştim ki lise boyunca kitabı birkaç kez daha kütüphaneden ödünç alıp anneme ve yengeme de zorla okutmuştum.

Blogumun sosyal medyada tanıtımını daha yoğun yapabilmek için aktif tutmaya başladığım ve kullandıkça da çok keyif almaya başladığım Instagram'da dikkatimi çeken bir okuma topluluğu vardı. Adı Kitap Ağacı. Uzaktan aktivitelerini izlediğim bir grupken Bülbülü Öldürmek'i okumaya karar verdiklerini görünce katılmadan duramadım. Böylelikle bir taşta üç kuş vurdum: 1. Ne zamandır bu romanı tekrar okumak istiyordum. Çünkü kitabı çok sevdiğimi hatırlıyordum sadece ama konusunu unutmuştum. 2. Kitap Ağacı Ailesi sanal ortamda bile o kadar samimi ve davetkar gelmişti ki aralarına bir karışasım vardı. 3. Yasaklanmış bir kitap olan Bülbülü Öldürmek Kış Okuma Şenliği'nde de okuma hedeflerime uyan bir kitaptı. Hal böyle olunca Ekim sonundaki İzmir seyahatim sırasında Alsancak Sevgi Yolu'ndan alıverdim Altın Kitaplar 1976 baskısını. Böylelikle Bülbülü Öldürmek kütüphanemde de yerini almış oldu.

Nihayetinde Harper Lee'nin ömr-ü hayatında yazdığı bu tek ve dev eserini yaklaşık 20 yıl aradan sonra bir kez daha severek, elimden düşürmeyerek, evde, işte, serviste, iş seyahatim sırasında otelde, havaalanında, uçakta Kitap Ailesi'nin onlarca üyesiyle birlikte eş zamanlı okudum. Romandaki olayların o kadar içine girdim ki Jem ve Scout'un yanında ben de koşturdum sokaklarda. Onların korkularını, heyecanlarını, hayal kırıklıklarını yaşadım. O mahkeme salonunda ben de ter döktüm. Haksızlıklara ben de baş kaldırdım ama sesimi duyuramadım, Atticus'a kızdım, öfkelendim ama kendimi onun yanında ben de güvende hissettim.

Okuduğum kitaplar arasında en zarif şekilde kurgulanmış kitap diyebileceğim Bülbülü Öldürmek'i okuduğunuzda hangi nedenlerle yasaklanmış olabileceğini çok çabuk anlıyorsunuz. Romanı bitirip aldığınız keyfin etkisiyle Harper Lee daha başka neler yazdı acaba diye baktığınızda da bu romanın yazarın ilk, tek ve son romanı olduğunu görüyorsunuz. Romanıyla Pulitzer, film adaptasyonuyla (eşimle izledik ve filmi de çok beğendik) Oscar ödülü kazanan bu kitap her kütüphanede mutlaka bulunması gereken bir baş yapıt.

Tekrar okumama vesile olduğunuz için teşekkürler Kitap Ağacı...

7 comments :

  1. Ah belki birdahaki kitap alış verişime dahil ederim ben de kitabı :)

    ReplyDelete
  2. Geçen yaz okumuştum gerçekten harika bir eser. :)

    ReplyDelete
  3. Bende KitapAgaci ile bu kitabi okumayi cok istedim. Ismarladim internetten. Bir sahaftan aldim. KItap o kadar yipranmis ki, canim cok acidi. Okumaya basladim. Ayrica senin etkinliginde yasaklanmis kitap kategorisine ekledim. Kitap yipranmis olunca elim gitmedi. Bu gün kütüphaneden ödünc alip yeniden okumaya baslayacagim. Birde ücleme olan kategoride ilk kitabi okuyup sayfa sayisini ilk aya hesaplattirabiliyormuyuz? Yoksa üc kitap bittikten sonra mi kategoriyi tamamlamis oluyoruz? Ancak iki kitap okudum da :))

    ReplyDelete
  4. "Bülbülü Öldürmek"ten bahsedildiğini duyunca yorum yazmak istedim; bence gençlik çağına gelmiş her bireyin mutlaka sindire sindire okuması, kitaptan etkilenmiyorsa insanlığını sorgulaması ve bir doktora görünmesi gereken nitelikte bir eser. Dili çok akıcı, zaman zaman oldukça esprili, trajedisi ile boğmayan bir üslupta yazılmış. Mutlak tavsiye...

    ReplyDelete
  5. kitap ağacı topluluğundan habersiz bende sizinle aynı anlarda bu kitabı okumuşum :) güzel bir kitaptı ben de beğendim :)

    ReplyDelete
  6. Bülbülü Öldürmek'i yakın zamanda okudum ve çoğunluğun aksine beğenmemiştim. Sebebi kültürel farklılık olabilir. Deri rengi üzerinden ayrımcılık yapılan bir ülkede ve zamanda yaşamadığım için olabilir. Bilemiyorum. Daha küçükken okusaydım muhakkak daha fazla beğenirdim. Karakterler tek boyutlu, çok karikatür gibiydi. Anlatımı basit olduğundan hızlıca okunan bir kitap olmuştu benim için. Basit anlatım iyidir, ama bu kitaptaki benim zevkim için biraz fazla basitti.
    Ama kitabın neden kuşaklardır bu kadar çok okunan bir kitap olduğunu ve olmaya devam edeceğini anlayabiliyorum ve makul buluyorum.
    Çocuğum olsa 13-15 yaşlarındayken ona Bülbülü Öldürmek'i okuturdum mesela.

    ReplyDelete
  7. Geç kaldım şimdi de bulamıyorum kitabı :(

    ReplyDelete