Sep 8, 2013

[Blog Tur] Uyumsuz - Veronica Roth

Orijinal Adı: Divergent (Divergent, #1)
Türkçe Adı: Uyumsuz (Uyumsuz, #1)
Yazar: Veronica Roth (ABD)
Sayfa Sayısı: 516
Yayınevi: Artemis Yayınları (2012)
Türü: Genç yetişkin, distopya, bilim kurgu
Değerlendirmem: %86 - Mükemmel

NEDEN BU KİTAP?
Yanarlı dönerli obur baykuşumuzdan anlaşılıyordur nedeni bence.

KONUSU (TANITIM BÜLTENİNDEN):
Beatrice Prior'ın Chicago'sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik. Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda. Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez. Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.

DEĞERLENDİRMEM:
Esasen bu kitabı geçen sene Mayıs ayında okumuştum. Okumamın en önemli nedeni de o dönemde bu kitabı okuyup yorumlayan tüm yabancı bloglarda ikinci kitap için geri sayımın başlamış olmasıydı (Serinin ikinci kitabını okuyup yorumlayan yerli ve yabancı pek çok blogda da serinin son kitabı için geri sayım sürüyor bu ara).

Kitabı ilk bölümden itibaren sevdim. Başlarda Açlık Oyunları çakması bir distopya olacağı konusunda bir endişem vardı ama roman ilerledikçe bu endişemin kendiliğinden yok olduğunu gördüm. Gerçi ilk bölümlerde kendimi sürekli Katniss ve Beatrice'i karşılaştırırken yakaladım ama Veronica Roth 23 yaşında yazdığı bu romanında kendi distopyasını yaratmayı başarmıştı ve Katniss ve Beatrice arasında bir benzerlik de yoktu. Uğraşlarım boşunaydı.

Uyumsuz'un kurgusundaki kıvrak dönüşleri, karakter gelişimindeki özeni (kitap size sürekli devamının geleceğini hissettiriyor) çok sevdim. Daha da çok sevdiğim bir başka unsur da sınırlı bir şekilde yer alan romantik öğeler ve olayın merkezinde bir aşk üçgeninin olmamasıydı. Kitabın başlarında Tris'in kendine olan güvensizliği ve girdiği yeni dünyadaki yabancılığı öyle doğaldı ki. Okuyucu kadar yabancıydı her şeye Tris.

Son olarak geçen sene yaptığım yorumda (orijinaline buradan ulaşabilirsiniz) Uyumsuz üçlemesiyle ilgili aşağıdaki konuların ikinci ve üçüncü kitapta açığa kavuşmasını beklediğimi yazmıştım. Bu konular ise:
- Dünya neden bu hale gelmişti?
- İnsanlık bu yeni beş parçalı toplum düzenini neye dayanarak yaratmıştı?
- Chicago dışında dünyanın kalan kısımlarında durum neydi?

BLOG TURUMUZ HAKKINDA:
Artemis Yayınları'nın desteğiyle Veronica Roth'un Uyumsuz üçlemesinin ilk iki kitabı olan Uyumsuz ve Kuralsız'ı yorumlayacağımız blog turumuz bugün başlıyor. Bugün ve yarın Kitap Oburları'nda Uyumsuz yorumlarını, diğer günlerde ise Kuralsız ile ilgili kitap yorumlarımızı ve yazarından, filmine yaptığımız çeşitli incelemeleri okuyabileceksiniz.

Blog turumuz ve takvim ile ilgili ayrıntılı bilgiye internet sitemizden de ulaşabilirsiniz :)

1 comment :

  1. yazarı 23 yaşında mı yazmış kitabı? muhteşem! kesinlikle okuyacağım artık.

    ReplyDelete