Aug 25, 2013

Grinin Elli Tonu | E.L. James

Orijinal Adı: Fifty Shades of Grey (Fifty Shades, #1)
Türkçe Adı: Grinin Elli Tonu (Fifty Shades, #1)
Yazar: E.L. James (İngiltere)
Sayfa Sayısı: 514
Yayınevi: Arrow Books (2012)
Türü: Yetişkin, erotik, romantik
Değerlendirmem: %58 - Eh işte
Ben bu kitabı okurken...: ... Kırklareli üzerinden Bulgaristan'dan Türkiye'ye dönüş yolundaydık.

NEDEN BU KİTAP?
Bu sene başında yaptığımız İngiltere ziyareti öncesi bu serinin ilk kitabını okumuş kızkardeşim benden serinin ikinci ve üçüncü kitaplarını almamı rica etmişti. Elbette seriyi bir bütün olarak satın almak, kitapları tek tek almaktan daha ucuza geliyordu. Hal böyle olunca serinin tüm kitaplarını aldım. Normalde okumayacağım ama üzerine bu kadar çok yazılıp çizilince bende de merak uyandıran bu kitap Okuma Şenliği kapsamında "adında bir renk olan kitap" kategorisine de uyunca okunacaklar listeme giriverdi. (Bu arada kitabın adını neden "Grinin Elli Tonu" diye çevirmişler anlamadım. "Grey'in Elli Tonu" olsa daha anlamlı olurdu sanki.)

KONUSU (TANITIM BÜLTENİNDEN):
Edebiyat ögrencisi olan Ana Steele, genç girişimci Christian Grey'le röportaj yapmaya gittiğinde son derece çekici, zeki ve sinir bozucu bir adamla karşılaşır. Toy ve masum Ana, bu adama duyduğu arzu karşısında şaşkına döner ve adamın gizemli doğasına rağmen ona yakınlaşma arzusuyla yanıp tutuşur. Ana'nın güzelliği, zekâsı ve özgür ruhuna direnemeyen Grey de onu istediğini kabul eder, ancak şartları vardır.

Grey'in sıra dışı erotik istekleri karşısında şoka uğrayan ama bir yandan da heyecana kapılan Ana tereddüde düşer. Büyük başarısına rağmen -çokuluslu şirketleri, uçsuz bucaksız serveti ve sevgi dolu bir ailesi vardır- Grey şehvete esir olmuş ve hükmetme hırsı olan bir adamdır. Çift, cüretkâr ve tutkulu bir fiziksel ilişkiye yelken açarken, Ana, Christian'ın karanlık sırlarını ve kendi gizli arzularını keşfeder.

DEĞERLENDİRMEM:
Normal şartlar altında bu kitap ne kitapçıda ne de internette dikkatimi çekmezdi ama muhafazakâr geçinen, cinselliği ucundan kıyısından çağrıştıran pek çok unsurun "ayıp" kategorisine sokulduğu, doğru dürüst kitap okunmayan ülkemde bu kitap öyle bir konuşuldu ki ben de merak ettim. Gerçi okumama kızkardeşim vesile oldu yine. Bir de kitabı orijinal dilinde okuyunca "Türkçe'ye çevrilirken sansürlendi" iddialarına da yanıt veremez haldeyim şu durumda.

Bu kitap Goodreads'te 2012'nin en iyi romantik kitabı seçildi. Yukarıda kitabın türü olarak ben de "romantik" sözcüğünü kullandım ama bu kitapta ben çok bir romantizm göremedim. Christian Grey'in Ana'nın hayal bile edemeyeceği lüks jestleri romantizm mi? Bence değil veya benim için değil. Sadece (kitapta en beğendiğim ve yaratıcı bulduğum kısım olan) Christian ve Ana arasında gidip gelen e-postalarda bir iki "romantik komedi" çağrışımı yapan durum vardı ama hepsi o. Ana'nın yaşadığı duygusallık gayet güzel ve detaylı tariflenirken, okuyucunun merakını korumak adına Christian'ın yaşantısının yüzeysel görüntüsünden daha derine inilmemiştir.

İnternette bu kitapla ilgili yurdum insanının yazdıklarını okurken epey eğlendim. Kitabın erotik olduğu her yerde yazılmışken, romantik bir aşk masalı okuma sevdasıyla kitabı alıp, erotik öğelerin her birini "sapıklık" olarak görüp ağzına geleni söyleyen ciddi bir kesim var. Arkadaşım, kitap erotik zaten. Hem merak edip, hem okuyup, hem neden utanıyorsunuz, neden saldırganlaşıyorsunuz, yazara neden sapık diyorsunuz? Evli barklı, çoluk çocuk sahibi bir bayan erotik roman yazarı olamaz mı? Bunun nesi yanlış?

5 comments :

  1. Kitap hakkında ben de çok fazla olumsuz yorum okudum. Sanmıyorum ki okuyayım. Böyle bir ön yargı oluştu kafamda. Onu aşabilirim aslında ama okunacak onca kitap varken, bunu okumasam da bir şey kaybetmem diye düşündüğümden, pek de üzerine düşmüyorum.

    ReplyDelete
  2. Kitap hafif pornoya kaçan erotik bir kitap rahatsız değilim ama çok sıkıcı hele son kitap bayılttı beni resmen

    ReplyDelete
  3. Bence çok sıkıcı bir kitap. 100 sayfadan ileri gidemedim erotikliği hakkında konuşamayacağım ama her zaman dediğim gibi o basit anlatımla sıkılmadan okumam çok zordu. Tamam edebi bir eser beklemedim ama 2-3 kelimelik cümleler sıkıcı geldi.

    ReplyDelete
  4. O kısım eroitk kitapları alıp alıp okuyor sonrada taşlayıp duruyor. Hatta kitapla kalmayıp okuyanlarada ağır hakaretlerde bulunuyorlar. Akıl sağlıkları konusunda emin değiliz :D
    Senin de okuduğunu görünce hemen gelip baktım. :D
    İlk kitabı okuduğumda sevdim, ikincide çok bıktım. 3.yü okumayı düşünmüyorum. Sen okuyacak mısın?

    ReplyDelete
  5. Elimde var ama ne zaman okurum bilinmez.Tanıtım için teşekkürler..

    ReplyDelete