Aug 19, 2013

Benim İçin Öl | Amy Plum

Annem, özümde benim gerçeklerden
kaçan biri olduğumu,
hayali dünyaları gerçek
dünyalara tercih ettiğimi söylerdi. -
Kate (sf. 41)
Orijinal Adı: Die for Me (Revenants, #1)
Türkçe Adı: Benim İçin Öl (Geri Dönenler, #1)
Yazar: Amy Plum (ABD)
Çevirmen: Esra Çakıruylası
Sayfa Sayısı: 352
Yayınevi: Akılçelen Kitaplar (2012)
Türü: Genç yetişkin, fantastik, romantik
Değerlendirmem: %48 - Sıradan
Ben bu kitabı okurken...: ... Sofya'dan Nessebar'a gittik.

NEDEN BU KİTAP?
Neden olmasın? (Kapağı da güzel yani).

KONUSU (ARKA KAPAKTAN):
On altı yaşındaki Kate, Brooklyn'den, çoğu kişinin hayalini süsleyen Işıklar kenti Paris'e taşındığında, acı günlerini kitap okuyarak ve sanatla iç içe geçirerek atlatmaya çalışır. O sırada, uyur hâldeyken bile onu görebilen bir çift gözün kendisini aşkla izlediğinden habersizdir. Kate'in, bir kafede kitap okurken gördüğü ve tüm genç kızların yüreğini hoplatacağını, kendisine hiç takılmayacağını düşünerek iç geçirdiği Vincent'ın gözleridir bunlar. Ve Kate de Vincent'a gönlünü kaptırır.

Ama bu aşkın önünde gizemli ve ürkütücü bir engel vardır. Vincent normal bir insan değildir. Hayatını her gün riske atmasına neden olan korkunç bir yazgıya mahkumdur. Ayrıca onu ve tüm ırkını yok etmeye çalışan ölümsüz ve tehlikeli düşmanlara karşı koymak zorundadır.

DEĞERLENDİRMEM:
Sanırım 2013 yılında bu türde çok fazla roman okumaktan kaynaklı doyma noktasına ulaştım. 16 yaş alerjisi oluştu bende. Kitapta kullanılan fantastik öğeler de yeterince farklı ve ilgi çekici olmayınca yazar ne yapsa dikkatimi toplamamı sağlayamadı. Yine de duruma pozitif taraftan baktığımda, uzun bir kara yolculuğunda ve plajda bu kitabı okuduğum için bir çırpıda okudum kitabı. Ancak Akılçelen Kitaplar'dan çıkan bu kitap gönlümü çelemedi.

Tek günah yazarın ve kitabın değil tabii. Paris'te geçen bir başka roman olan Kaiken'in hemen üzerine yine Paris'te geçen bu romanı okumam ve Benim İçin Öl'ü okurken paralelde romantik öğelerin yoğun bir şekilde gömülü olduğu Grinin Elli Tonu'nu okumam da bu kitabın performansından çaldı sanırım.

Serinin devamını da okumakta olduğum için belirteyim ki bu seriye başlamadan önce Paris'i görenler şanslı, görmeyenler ise şanssız. Amerikalı genç yetişkin türünde yazan yeni yazarların farklılık yaratmak uğruna olayların Avrupa şehirlerinde geçtiği romanlar yazmalarını da çok zorlama buluyorum. Sözün özü, romantizme ilginiz varsa, buyrun okuyun.

2 comments :

  1. Ben geçen yaz okumuştum sanırım. O zaman beğenmiştim. Vampirler, kurt adamlardan sonra farklı gelmişti. Annem bir arkadaşında görüp almıştı. Araştırıp da bulmamıştım. Bu nedenle hiç araştırmayınca da seri kitabı olduğunu bilmiyordum.Okuyorsan eğer diğer kitapların yorumlarını dört gözle bekliyorum :)

    ReplyDelete
  2. Şu an son kitabın ortalarındayım ve sonu da güzel olursa ilerledikçe güzelleşen bir seri oldu diyeceğim. Serinin diğer kitapları için takipte kal :)

    ReplyDelete