Jul 24, 2013

Cerrah | Tess Gerritsen

Orijinal Adı: Surgeon (Rizzoli & Isles, #1)
Türkçe Adı: Cerrah (Rizzoli & Isles, #1)
Yazar: Tess Gerritsen (ABD)
Çevirmen: Ali Cevat Akkoyunlu
Sayfa Sayısı: 300
Yayınevi: Doğan Kitap
Değerlendirmem: %77 - Çok iyi
Ben bu kitabı okurken...: ... azıcık korktum evde yalnız kalınca.

NEDEN BU KİTAP?
Yazar Ayları - Haziran 2013 yazarıydı çünkü Tess Gerritsen.

KONUSU:
Yalnız yaşayan kadınlara tecavüz eden ve rahimlerini çıkardıktan sonra öldüren katil, son girişiminde kurban olarak seçtiği Dr. Catherine Cordell tarafından öldürülmüştür. Ancak, iki yıl sonra cinayetler tekrar başlamıştır.Geçirdiği ruhsal travmadan henüz kurtulmakta olan Cordell, gerçek hedefin kendisi olduğundan emindir. Olayları aydınlatmakla görevli olan dedektif ekibinin lideri Bayan Rizzoli erkek meslektaşlarının küçümseme dolu tavırlarından bıkmış, cinayetleri aydınlatmayı içinde bulunduğu bu durumdan çıkmak için bir fırsat olarak görmektedir. Yapılan araştırmalar kurbanların,daha önce tecavüze uğradıklarını,sağlık kurumlarına başvurduklarını ve kendilerinden kan ve doku örnekleri alındığını göstermektedir. Peki bu yeterli bir ipucu mudur?

DEĞERLENDİRMEM:
Pek çok okurun aksine tıbbi gerilim denince benim aklıma gelen ilk yazar Tess Gerritsen değil, Robin Cook’tur. Aynı Gerritsen gibi tıp okumuş ve mesleki tecrübesini edebiyata tıbbi gerilim türüyle kazandırmıştır Robin Cook. Kendisini bir sahaf ziyaretim sırasında keşfettiğimden ve kitaplarının bir kısmı sadece sahaflarda bulunabildiğinden kendisiyle aramda ayrı bir gönül bağı vardır. İşte bu nedenle Tess Gerritsen kitaplarına uzak durmuşumdur. Bunun nedeni zaten hoşlandığım bir tür olan tıbbi gerilim dünyamda Robin Cook’a karşı bir rakip oluşsun istemediğimden mi yoksa Robin Cook sevdamın aslında sahafa gitme bahanesi yaratmasının etkisinden mi bilemiyorum ama Yazar Ayları olmasaydı yanaşmayacaktım Tess’e.

İşin doğrusu ilk markafoni alışverişimi Tess’in Rizzoli & Isles serisinin 2.,3. ve 4. kitaplarının ciltli versiyonları için yapmıştım ama kitapları alıp kütüphaneme yerleştirme ötesinde bir gayretim olmamıştı. Bir taraftan da CNBC-e’de gördükçe ilgimi çeken ama kitaplarını okumadığım için kendime izin vermediğim Rizzoli & Isles dizisini (dizinin seri kitaplarının bire bir adaptasyonu olmadığını bilmeme rağmen) izlemedim (Aynı yasağı Taht Oyunları dizisi için de uyguluyorum kaç senedirkendime). Sonrasında Yazar Ayları için yaptığımız oylamada Haziran ayı yazarı olarak Tess Gerritsen seçilince kütüphanemde boynu bükük bekleyen kitaplara yanaştım ve o sırada fark ettim ki serinin ilk kitabı olan Cerrah bende yok. Mecburen satın aldım :)

Çok mutluyum ki korktuğum başıma gelmedi. Tess Gerritsen bir Robin Cook taklidi değildi. Hatta yazdığı dönemin adli tıp teknolojisi ve şartları o kadar bambaşkaydı ki Robin Cook ile tarzları benzeşmedi bile birbirine. Her iki yazarın tarzında da gerçekten tıp okumuş olmalarından doğan bir tıbbi derinlik olsa da Tess Gerritsen işe polisiye boyutunu da ekleyerek kendini farklılaştırmıştı.

Neticesinde ilk Gerritsen romanım olduğu için kaygıyla ve sürekli Tess Gerritsen’i Robin Cook ile karşılaştırarak okuduğum bir roman oldu Cerrah. Yazarın tarzını da karakterleri de sevdim. Hatta şimdi Tess Gerritsen okuyup Robin Cook okumamış birisi Robin Cook okusa “Bu şimdi bir saattir ne anlatmış ki böyle? Robin Cook'ta da ne varmış ki?” diye sorsa yanıtlamakta zorlanabilirim diye düşünüyorum ama başta da söyledim ya sahaf etkisi var işin içinde.

8 comments :

  1. Tess'in kitaplarını bir türlü okuyamadım. Yoğun olduğumdan Haziran'da etkinliğe de katılamamıştım. Tess Gerritsen kitaplarını gördükçe bir can çekmesi yaşamaktaydım ama yorumunu da okuyunca artık seriye başlamamın şart olduğunu anladım:)

    ReplyDelete
  2. her kitabını okudum bu kadının. ama seride en çok cerrah-çırak ikilisini sevmiştim bende :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunu çok kişiden duyuyorum. Böyle olunca da diğer kitaplarından iyice çekinir oldum.

      Delete
  3. Cerrah serisine devam ederken Rizzoli & Isles'ı da izleyebilirsin sanırım artık, karakterlerin görsel betimlemesi bile o kadar farklı ki, konuda paralellikler olsa bile okuma zevkini baltalamıyor. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seriden 1-2 kitap daha okuyup başlayacağım diziye.

      Delete
  4. Belki ben de Robin Cook'u denemeliyim. Tess'i pek sevmiyorum. Cerrah'ı ve Çırak'ı ve başka bir ismini hatırlamadığım kitabını daha okudum, pek heyecan duymadım veya aman aman beğenmedim işte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Robin Cook'a da bir şans ver. Onu da sevmezsen "tıbbi gerilim" sevmiyorsun demektir bence.

      Delete