Apr 18, 2013

Edom, Frrit-Flakk, Humbug | Jules Verne

Orijinal Adı: Edom, Frrit-Flakk, Humbug
Türkçe Adı: Edom, Frrit-Flakk, Humbug
Yazar: Jules Verne (Fransa)
Çevirmen: Pınar Güzelyürek
Sayfa Sayısı: 157
Yayınevi: İthaki Yayınları
Değerlendirmem: %76 - Çok iyi
Ben bu kitabı okurken...: ... ilk öyküyü o kadar severek okudum ki sonraki öykülere pek konsantre olamadım. (Sanırım üç öykülük bu kitabı sadece ilk öyküye göre notladım :)

NEDEN BU KİTAP?
Yazar Ayları!

KONUSU:
Adından da anlaşılacağı üzere bu kitap Jules Verne'in üç fantastik öyküsünden oluşuyor. Öykülerin konusunu da kitabın arka kapağından alıntılıyorum:
Edom: Bölgenin ileri gelenlerinin toplandığı bir akşam yemeğinde başlangıçta işler yolunda giderken, gecenin ilerleyen saatlerinde kopan büyük bir fırtınayla her şey değişir. Tufandan kurtulabilen bir avuç insan kendilerini uçsuz bucaksız bir ıssızlığın ortasında bulur. Yepyeni bir dünyanın ortasında onları artık bambaşka bir yaşam beklemektedir...
Frrit-Flakk: Küçük bir kasabadaki merhametsiz doktorun tuhaf öyküsü. Kasabanın gözünü para bürümüş bencil doktoru Trifulgas, ölmek üzere fakir hastanın evine gitmeye zar zor ikna edilir... ama gittiğinde karşılaştığı sürpriz büyük olacaktır.
Humbug: ABD'ye giden bir Avrupalının gözünden 1860'ların Yeni Dünyası... Amerikalı esrarengiz bir iş adamı bir gün şehre devasa boyutlardaki kasalarıyla birlikte çıkagelir. Sansasyon yaratmayı pek seven bu yeni girişimci, bir anda tüm şehrin ilgi odağı olmuştur. Ama asıl merak uyandıran, inşaat yerinde bulunduğu söylenen, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş binlerce yıllık dev bir fosildir.

DEĞERLENDİRMEM:
İthaki Yayınları'ndan 6,9 TL gibi hoş bir fiyattan satışa sunduğu (ki internette en az %20-30 daha ucuzunu da bulursunuz) bu kitap bence sadece ilk öyküsü için alınır. Her ne kadar üç öykünün adı da birbirinden ilginç olsa ve siz kitabı okurken etrafınızdakilerde Türkçe olmayan bir kitap okuyormuşsunuz havası yaratsa da, ben Edom dışındaki öykülerden pek hoşlanmadım. Edom'un ise bir öyküdense uzun bir roman olmasını tercih ederdim ama kısa ve öz tutmuş anlatmak istediğini büyük usta.

İyi ki Yazar Ayları'nda bir ayımızı Jules Verne'e ayırdık. Okudukça okuyasım geliyor. İthaki Yayınları'na da yazarın eserlerini, emek emek, tam metinden çevirdikleri ve yeni kuşaklara da kazandırdıkları için sonsuz teşekkürler!

1 comment :