Feb 19, 2013

Odd ve Ayaz Devleri

Orijinal Adı: Odd and the Frost Giants
Türkçe Adı: Odd ve Ayaz Devleri
Yazar: Neil Gaiman
Çevirmen: Emine Ayhan
Sayfa Sayısı: 96
Yayınevi: İthaki Yayınları
Değerlendirmem: %89 - Mükemmel
Ben bu kitabı okurken...: ... Çok eğlendim.

NEDEN BU KİTAP?
Neil Gaiman yazdığı için... Bu adam ne yazsa düşünmeden alınıp okunabilir benim fikrime göre.

KONUSU:
(Arka kapaktan)

Vikingler döneminde, Norveç’te bir kasabada Odd isimli bir çocuk yaşar. Odd hep çok şanssız bir çocuk olmuştur. Küçük yaşta babasını kaybeder, ağaç keserken bir ayağını sakatlar… Üstelik bir türlü bitmeyen kış Odd’un kasabasında yaşayan herkesin aksileşmesine neden olur. Odd kasabadan ormana gittiği bir gün ayı, tilki ve kartalla karşılaşır. Bu üç sıradışı hayvanın Odd’a anlatacakları bir hikâyeleri vardır. Odd, bu üç hayvanla karşılaştıktan sonra kendini hayal edebileceğinden çok daha tuhaf bir maceranın içinde bulur.

DEĞERLENDİRMEM:
Bu kitabı çıkar çıkmaz almıştım ve bu kadar erken okumayı planlamıyordum. Planımda Georges Perec'in Yaşam Kullanma Kılavuzu adlı romanını okumak vardı ama tüm denemelerim başarısızlıkla sonuçlandı ve 60 sayfadan öteye geçemedim. Kısa bir Neil Gaiman kitabından başka ne keyfimi yerine getirirdi bilemiyorum.

Odd ve Ayaz Devleri mitolojik öğelerle dolu bir çocuk kitabı. Neil Gaiman'ın Dünya Kitap Günü için yazdığı, her yaştan okuyucunun sıkılmadan bir çırpıda okuyacağını düşündüğüm bir roman(cık).

Şimdiye kadar hiç Neil Gaiman romanı okumadıysanız Odd ve Ayaz Devleri'ni okuyup Neil Gaiman'ın hayalgücüne daldığınızı düşünmeyin lütfen. Ben şimdilik yazarın Yokyer, Coraline, Mezarlık Kitabı ve bu kitabını okudum. Amerikan Tanrıları kütüphanede okunmayı bekliyor. Yokyer ömrümde okuduğum kitaplar arasında en keyif alarak okuduğum kitap. (Bence bu adam Yazar Ayları etkinliğimizde kesinlikle bir ayı hak ediyor. Siz de bana katılıyorsunuz iki satır bir yorum bırakın lütfen:)

11 comments :

  1. Okumadığım bir tek mezarlık kitabı kaldı, yazar ayı yaparsanız katılmaktan memnun olurum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mart ayı yazarımız şimdiden belli: Mario Vargas Llosa. Nisan ayı oylamasında Neil Gaiman'ı da oylamaya sunarız o halde :)

      Delete
  2. Yokyer'i sevemedim, Amerikan Tanrıları'nı çok sevmiştim. Biraz abartılan bir yazar olduğunu düşünüyorum. Yani yaratıcı olduğu kesin ama edebi olarak zayıf. Sanki hep senaryo yazıyor, hep filme uyarlansın diye yazıyor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tam aksine Yokyer de benim için defalarca okuyabileceğim, okurken inanılmaz keyif aldığım ve eğlendiğim bir kitaptır :)

      Delete
  3. Benim de Neil Gaiman okumam lazım artık. Bir yazar ayı yapsak mı? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mart ayı yazarımız şimdiden belli: Mario Vargas Llosa. Nisan ayı oylamasında Neil Gaiman'ı da oylamaya sunarız o halde :)

      Delete
  4. yıldız tozuna hayran kalmıştım yazar aylarından birinde olursa katılmayı çok isterim:)

    ReplyDelete
  5. Benim de gözüm kapalı her kitabını okumak istediğim bir yazar Neil Gaiman. En sevdiğim ve kendisini tanıdığım kitapları ise Sandman Çizgi Romanları. Kesinlikle tavsiye ederim Pinuccia. Amerkan Tanrıları'nı ve bu bahsettiğin kitabı okumadım henüz onları da çok merak ediyorum, ayrıca Yokyer benim de en sevdiklerim arasında, inanılmaz keyifli bir fantastik romandı =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gaiman okuyacak olursak sana ayrıca haber veririm o halde. Zamanlama uyarsa katılırsın bize :)

      Delete
  6. Nisan ayı için seçerseniz gerçekten çok mutlu olurum. Yazarla tanışmayı ben de çok istiyorum, benim için itici bir güç olur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisan ayı için başka bir planım var :) Takip eden aylarda bakarız.

      Delete