Jan 21, 2013

Hırsız ve Köpekler

Orijinal Adı: اللص والكلاب
Türkçe Adı: Hırsız ve Köpekler
Yazar: Necib Mahfuz
Çevirmen: Avi Pardo
Sayfa Sayısı: 113
Yayınevi: Turkuvaz Kitap
Değerlendirmem: %83 - Mükemmel
Ben bu kitabı okurken...: ... ev sahipliğini yaptığım Yazar Ayları etkinliğine katılan 8 kişi arasında ayın yazarının kitabını son okuyan olduğumdan stres oldum valla :)

NEDEN BU KİTAP?
Asabim ve ben öyle istedik de ondan :)

KONUSU:
Etrafındaki "can" dediği insanların ihanetine uğrayıp hapse düşen Said Mahran'ın hapisten çıktığı gün aklındaki tek fikir onu hapse düşürenlerden intikam almaktır. Bu kısa roman da Said'in hem kendi kendisiyle, hem de hapisten önceki hayatına ait her bir detayla ayrı ayrı hesaplaşmasının romanı.

DEĞERLENDİRMEM:
Aslında bu romanın çok basit ve düz bir konusu var. Zaten kısacık da bir roman. Hani öyle karakter gelişimlerine ayrılan uzun uzun paragraflar, olayların geçtiği zaman ve mekan hakkında uzun uzun betimlemeler yok ama öylesine derin bir roman ki. Büyük yazar olmak da böyle bir durum işte: Vermek istediğiniz sosyal mesajları böylesine duru bir yalınlıkla, okuyucuya yarattığınız ana karakteri böylesine bir samimiyetle aktarabilmek. (Bu arada Avi Pardo'nun çevirisinin de hakkını vermek lazım). Necib Mahfuz'un ikinci kitabında da aynı memnuniyeti yaşadıktan sonra içim öyle huzurlu ki. Çünkü halen okumadığım Kahire Üçlemesi var. Kitaplığımda bekleyen Han el Halili var. Yazar Ayları'nda iyi ki seçmişiz Necib Mahfuz'u.

4 comments :

  1. Merak ettim kitabı. Listeme ekledim, teşekkürler :)

    ReplyDelete
  2. Bence de iyi ki seçmişiz canım:) Yorumunu da keyifle okudum, iyi ki varsın, iyi ki yazar ayları etkinliğine ev sahipliği yapıyorsun:)

    ReplyDelete