Jan 25, 2013

Yaşlı Adamın Savaşı

Orijinal Adı: Old Man's War (Old Man's War, #1)
Türkçe Adı: Yaşlı Adamın Savaşı (Yaşlı Adamın Savaşı, #1)
Yazar: John Scalzi
Çevirmen:Cihan Karamancı
Sayfa Sayısı: 302
Yayınevi: İthaki Yayınları
Değerlendirmem: %85 - Mükemmel
Ben bu kitabı okurken...: ... Japonya planlarımız netleşir gibi oldu.

NEDEN BU KİTAP?
Working for the Mandroid tarafından düzenlenen 2013 bilim kurgu okuma etkinliği için hangi kitapları okuyacağımı planlarken kütüphanemde gözüme takılmıştı bu kitap. Etkinlik kapsamında bu yıl okumak istediğim 16 bilim kurgu kitabından da ilki oldu.

KONUSU:
Henüz ilk kitabını okuduğum bir serinin konusunu anlatmak epeyce zor ama belki de ilk cümle dikkatinizi çeker: “Yetmiş beşinci doğum günümde iki şey yaptım. Önce karımın mezarını ziyaret ettim. Sonra da askere yazıldım.” Bu cümlede ikincil bir anlam falan aramayın. Gerçekten de kitapta olanlar ana karakter John Perry'nin yetmiş beşinci doğum gününde eşinin mezarını ziyaretini takiben askere yazılmasıyla ilgili.

DEĞERLENDİRMEM: Bu kitap kesinlikle şimdiye kadar okuduğum en iyi askeri bilim kurgu kitabı. Bilim kurgu bir edebi tür olmasına karşın kendi içinde de bir o kadar alt dal barındıran bir tür. Askeri bilim kurgu da bunlardan biri. (Farkında olarak veya olmayarak herkesin okuduğu başka bir alt tür de distopyadır mesela).

Kitap Scalzi'nin (şimdilik) 4 kitaplık serisinin ilk kitabı ve ilk kitap olarak kurgusu gayet kuvvetli.
Yaşlıların gönüllü olarak orduya katılmaları fikri ve bu fikri eyleme dökme şekilleri bence kendi başına çok orijinal. Bilimsel gerçeklere dayandırılmadan serpiştirilen bilimsel öğeler pek rahatsızlık yaratmıyor.

Kitabın zayıf kalan yönü başta ana karakter olan John Perry olmak üzere kitaptaki tüm karakterlerin gelişiminin veya derinliğinin zayıf kalması. Gerçi seri halinde yazılan kitaplarda daha ilk kitaptan bunu söylemek çok doğru değil. Örneğin, Veronica Roth'un Uyumsuz serisinin ilk kitabında da aynı fikre kapılmış, ikinci kitabı okuduğumda bu fikrim değişimişti. Scalzi'nin bu serisi için de aynı durum söz konusu olabilir. Serinin devam kitaplarını okumadan pek yorum yapmayayım.

Kitapta bahsedilen uzaylı yaratıkların tasvirleri de biraz uyduruktan ama çok rahatsız etmedi beni. (Bu kitabın pek çok okurun istediği gibi filmleştirilmesi durumunda yapımcıya çok iş düşecek bu konuda, şimdiden söyleyeyim).

Genel olarak bakıldığında ise bilim kurgu okumayı sevsin, sevmesin herkes tarafından kolaylıkla okunabilecek bir kitap. Konusu güzel ve sürükleyici. Türüne askeri bilim kurgu demiş olsam da her şey kararında, hatta aralarda bir iki doz aşk meşk de var. Bir şans verin derim.

1 comment :

  1. ben bu kitabı çook merak ediyorum :( çok kıskandım şimdi okurken yazını. en kısa zamanda okuyacağım

    ReplyDelete