Dec 22, 2012

2012'de Beni Hayal Kırıklığına Uğratan Yayınevi: 6.45

Dün yayınladığım 2012'de Okuyup da Sevmediğim 10 Kitap başlığını hazırlarken biraz tereddütte kalmıştım. Yayını bir kaç gün geciktirsem mi acaba diye düşündüm ama sonra vazgeçtim ve yayınladım. Beni arada derede bırakan konu ise o an okumakta olduğum William Gibson'ın 6.45 Yayınları'ndan çıkan siberpunk klasiği Neuromancer romanıydı. (Siberpunk'a yabancı olduğunuzu düşünüyorsanız ama Matrix'i izlediyseniz bu türde bir film izlemiş olduğunuzu hatırlatayım :)

2012 yılı başında severek takip ettiğim yabancı bir blog olan Working for the Mandroid'in düzenlediği bir etkinliğine katılmıştım. Etkinlik tam bana göreydi. Herkes belirlenmiş 12 bilim kurgu alt türünde seçtiği 12 kitabı okuyacaktı. Hangi kitapları okuyacağımı belirlerken siberpunk alt türü için de 6.45 Yayınları'ndan çıkan Neuromancer'ı seçmiştim ve okuyacağım için çok heyecanlıydım.

Neuromancer bilim kurgunun en prestijli ödülleri olarak kabul edilen Hugo, Nebula ve Philip K. Dick ödüllerinin üçünü birden almış bir romandı. William Gibson bu türün yaratıcı üstadı olarak dünya çapında kabul edilmiş bir yazardı. Kitabın kapağı gayet başarılıydı. Yayınevi de Philip K. Dick kitaplarının da Türkçe çevirilerini yayınlamaya başlayan ve çeşitli bloglarda ve web sitelerinde övgüyle bahsedilen 6.45 yayıneviydi. Katıldığım etkinlik kapsamında okumam gereken 12 kitabın 11 tanesini okumuştum ve yılın finalini bir klasikle yapacak olmanın da mutluluğunu yaşıyordum. Kısaca, romana başlayana kadar her şey yolundaydı.

Geçen Salı romana başladım. İlk 50 sayfayı okudum ama olayları takip edemediğimi fark ettim. En severek okuduğum tür olan bilim kurguda başıma nadiren gelen bir durumdu bu ama suçu hemen çeviriye atmayayım, romana biraz daha şans vereyim dedim. Biraz zorlanarak da olsa bir 50 sayfa daha okudum ama saçma sapan cümleler, yazım hataları, yanlış noktalamalar sinirlerimi iyice bozmuştum. Yine de bu romanı okuma motivasyonum çok yüksekti ve pek çok defa aynı sayfayı 2 kere okuyarak, pek çok defa geriye dönerek 203. sayfaya kadar geldim ve sonunda pes ettim.

Bir romanı bitirmeden o romanla ilgili yorumları, eleştirileri okumam. Neuromancer ızdırabım sırasında da 5 gün boyunca bu kitapla ilgili yazılanlara hiç bakmadım. Bugün ise yapabileceğim bir şey olmadığına karar verdim. Çok uzun zamandır elimdeki hiç bir kitabı yarım bırakmamıştım. O yüzden ayracı kitabın arasından çıkarırken çok zorlandım ve kitabı bitiremediğim için gerçekten üzüldüm ama yapacak bir şey yoktu.

6.45 Yayınları'nı bir klasiği bu hale getirdikleri için buradan şiddetle kınıyorum. Bu kötü çeviri ve özensiz yayın William Gibson gibi dünya bilim kurgu edebiyatına büyük katkısı olan yazara ve Türk okuyuculara yapılmış bir hakarettir.

Aynı yayınevinden çevirileri yayınlanmaya başlayan Philip K. Dick romanlarını da satın almadığım için kendimi şanslı hissediyorum. Demek ki Neuromancer gibi Philip K. Dick romanlarını da İngilizce okumak zorunda kalacağız. Peki İngilizce kitap edinme ve/veya okuma imkanı olmayan Türk okuyucuların suçu ne? Bu kadar isim yapmış ve hayran toplamış, Ankara Kitap 2012'ye katılan ender yayınevlerinden biri olduğu için takdir ettiğim 6.45 Yayınları'nın bu yaptığına gerçekten inanamıyorum.

Neuromancer ve 6.45 Yayınevi ile ilgili olarak Kayıp Rıhtım'da Tarık Kaplan tarafından yayınlanan Bir Başyapıtı Katletmek isimli inceleme yazısını da okumanızı rica ediyorum.

2 comments :

  1. Ben de bu kitabı çok merak ediyordum. Ancak kitabı okumadan önce çeviriyle ve 6.45 ile ilgili yapılan eleştirileri okuduğum için kitabı satın almadım. Sizin gibi pek çok kişi aynı yorumları yapıyor. Kitabı çok okumak istememe rağmen maalesef almıyorum.

    ReplyDelete
  2. Sana içeriden bilgi sızdırayım Pınarcım. 6.45'te çalışan bir arkadaşım, Neuramancer için "kefil olmam o kitaba" dedi (senin yazını ve Kayıp Rıhtım'daki yazıyı okuyunca, özellikle sordum.) Fakat yayınevinin elindeki baskı tükenene kadar yeni çeviri, düzenlenmiş basım beklemememiz gerekiyor korkarım. Elimizdeki en iyi seçenek, kitabı İngilizce okumak bu durumda.

    ReplyDelete