Sep 23, 2012

Etkinlikler ve Kitap Günlüğüm

Aslında evden çıkarken ne yapacağımı adım gibi biliyordum ama yine de bilmiyormuşum gibi davranarak Kızılay'daki Dost Kitabevi'ne gittim. Niyetim Fıstıklı Tombimim "Kitaplaşalım mı?" etkinliğinde eşim tarafından yarı yolda bırakılınca benim ile gönüllü olarak eşleşen sevgili eFLaTuN'a kitap seçmekti. Bir gün önceden dersime çalışmıştım. Hedefe odaklanacaktım, amacımdan sapmayacaktım. Sonuç: Kendime 4 kitap aldım. Yoldan çıkacağımı zaten biliyordum ama İstanbul Kitap Fuarı'na kadar bekleyemedim yine. Kendimi de saçma bir matemetiksel kararla ikna ettim bu sefer. Fuara kadar 20 kitap okuyacaktım. Bu vakte kadar 18 okumuştum. O 18'i 14'e indirdim. Fuara kadar 6 kitap okursam iç huzurumu sağlamış ve fuarda kendimi kaybetme hakkı kazanmış olacağım. Her neyse gelelim kitaplara ve neden o kitapları seçtiğime.

Firmin'i aramızdan bazıları okuyup beğendiğini yazmıştı. Ben de o anda okumaya karar vermiştim. Kapağına zaten ilk gördüğüm an bayılmıştım. Görünce dayanamadım tabii.

Beni Asla Bırakma da taa 2010'da okumaya karar verdiğim, Goodreads'de okunacaklar listeme ilk eklediğim kitaplardan biri. Önümüzdeki baharda kısmet olursa Japonya'ya gideceğimiz için Japon yazarlara bu kış biraz vakit ayırmaya karar vermiştim zaten. Gerçi kitap alışverişinden sonra buluştuğum bir arkadaşım bu kitabı geçenlerde okuduğunu ve beklediği kadar iyi bulmadığını söyledi. Kitap Delisi Gizem de zamanında severek okuduğundan bahsetmişti. Bakalım okuyup göreceğiz.

Efendim, Ekim ayı benim için seyahat ayı olacak. Biletlerini 10 ay önceden alıp planladığımız Paris seyahatimize gidiyoruz sonunda. Uçak biletlerini erken almak çok hesaplı oluyor (Lufthansa'dan 2 kişi gidiş dönüş toplam 868 TL'ye almıştık.) ama aylarca tatili beklemek de işin heyecanını öldürüyor. Her neyse, Paris'e gidiyoruz diye Fransız Edebiyatı kısmına da uğradım kitapçıda. Bir de ne göreyim:

Seçtikleri kitapları çok beğendiğim, şahsen üyesi de olup, eş zamanlı olarak kitap okumayı henüz başaramadığım Ex Libris Kitap Kulübü'nün Ekim ayında okumayı planladığı Georges Perec'ten Yaşam Kullanma Kılavuzu raftan bana göz kırpıyor. Hem de bu sefer zamanlamam da müthiş. Ekim ayı gelmeden dedim bu kitabı alırsam 2012 yılı bitmeden diğer Ex Libris üyeleriyle eş zamanlı olarak bir kitap okumayı başarabilirim. Fransa seyahatim de yanımda götüreceğim ilk kitap da böylece belli oldu. Yanına bir tane de Jules Verne kitabı atarım. Bilim kurgu ustasına saygıda kusur etmeyeyim değil mi ama?

Son olarak da Ekim sonu bir iş seyahati vesilesiyle gideceğim ve geçen haftadan beri vizesiyle uğraştığım macera dolu Amerika'nın New York'unu anlatan Buket Uzuner'in gezi kitabı: New York Seyir Defteri. Bu kitabı yıllar önce görmüştüm ama bir gün gidecek olursam alır okurum demiştim. Kısmet bugüneymiş. Ekim ayının ilk yarısında okumayı planlıyorum ki The City hakkında azıcık fikrim olsun.

Son olarak, Kitap Bahçesi'nin "Pembe" temalı kitaplaşma etkinliği var. Ben de etkinlikten kitapçıları dolaşmadan evvel haberdar olduğumdan katılmaya karar verdim. Evden çıkmadan önce de evde adında, yazarında, kapağında, konusunda pembe teması olan herhangi bir kitabım var mı diye baktım ve bir tane bile çıkmadı. Hal böyle olunca, Dost Kitabevi'ni bir de bu gözle dolaştım. Aşklı, meşkli ve sadece bayanlara hitap eden kitap kapaklarında pembe renginin çok sık kullanıldığını gördüm. Ben bu tarz bu kitapları pek sevmediğimden diğer türlerde de araştırdım ve de buldum. Eşim kim olur bilmiyorum ama kitapları hazır :)

3 comments :

  1. Bir kere çok güzel kitaplar almışsın, bu en iyi bahane:D

    Beni Asla Bırakma benim için çok özel bir kitap. Ishiguro'nun tarzını çok seviyorum ben:)

    Yazarı Japon olsa da aslında İngiliz Edebiyatı'na ait. İshiguro zaten yıllardır orada yaşıyor, ürettiği eserlerin de bu kültüre ait olduğunu söylüyor. Ben İngilizcesinden okumuştum, çevirisi aynı tadı verir mi bilemiyorum, ama YKY iyidir diye düşünüyorum.

    New York Seyir Defterini okurken çok eğlenmiştim; blogumda yazmıştım hatta.

    Keyifli okumalar:)

    Bu arada benim de sonbahar temalı bir kitaplaşma etkinliğim var, ilgilenirsen beklerim:)

    Sevgilerle..

    ReplyDelete
  2. Firmin ve Beni asla bırakma çok iyi seçimler, umarım sen de severek okursun:)
    Kitap bahçesinin etkinliğine ben de katılacağım ama öyle aşk meşk beni de sarmıyor bakalım başka bulabilecekmiyim:))

    ReplyDelete