Akşam akşam aklıma gelen bir konu "Diğer kitap kurtlarının da başına da geliyor mu acaba?" diye merak ettim ve işte buradan size de sormaya karar verdim.
Şimdi durum şöyle: Şu an Ahmet Ümit'ten Kukla isimli romanı okuyorum. Bundan önce de Guatemalalı yazar Asturias'tan Sayın Başkan'ı okudum. Sayın Başkan Nobel ödüllü bir yazarın kitabı olmasına karşın tahminimce çoğunuzun bilmediği bir kitap. Goodreads'de de sadece 614 kişi not vermişti kitaba ve ortalaması 3.92 idi. Ben çok sevemedim bu kitabı ve 5 üzerinden sadece 2 verdim. (Yakında Sayın Başkan için kitap yorumumu yayınlayacağım.) Kitaptaki baskın politik öğeler içimi sıkmıştı.
Kukla'da da Sayın Başkan'daki kadar baskın ve can sıkıcı olmasa da siyasi öğeler var ve ben bu kitabı da sanki sevemeyecekmişim tedirginliğiyle okuyorum. Bir taraftan da Ahmet Ümit'in romanları kapış kapış gidiyor, bende bir tufalık mı var diye sorguluyorum. Acaba Sayın Başkan'dan hemen sonra başlamamdan mı kaynaklı, yoksa sorun bende mi bilemedim. "Arada başka türden kitaplar okusyup sonra Kukla'yı okusaydım daha mı çok beğenirdim acaba?" diye de düşünüp duruyorum işte akşam akşam. (Bu arada Kukla'ya Goodreads'de 97 kişi ortalama 3.85, Vikitap'ta da 10 kişi ortalama 8.1 vermiş.)
Kukla'yı ben de önümüzdeki ay okumayı planlıyorum, ben de bazen aynı tür kitapları üst üste okuyorum, bu ara yoğunum misafir olacak diye habire hikaye doldurdum listeme,okuyorum da okuyorum:) Keyifli okumalar.
ReplyDeleteSağol canım :)
DeleteHerkes her kitabı sevecek diye bir durum yok ki; ama hem çok kitap okuyunca daha seçici oluyoruz, hem de hangi kitabı ne zaman okuduğumuz beğenimizi etkiliyor.
ReplyDeleteBir de bazı insanlar sadece polisiye, macera türü kitaplar okuyorlar; Ahmet Ümit de bu işin en iyilerinden biri olduğuna göre kapış kapış gitmesi normal; ama açıkçası ben bugüne kadar hiç okumadım..
İnsan sevdiği türde oldu mu zamanlamadan bağımsız ne okusa sevebiliyor. Benim için bilim kurgu öyle bir tür mesela. Ne var ki diğer türlerde daha dikkatli sıralama yapmam gerektiğini öğrendim bu vesileyle.
DeleteBen böyle durumlarda, daha sağlıklı bir okuma yapabilmek adına hep araya başka türde kitaplar sokuştururum. Belki size de öyle olmuştur, içiniz sıkılmıştır da buna da yansımıştır.
ReplyDelete%100 doğru bir tespit!
DeleteÇok satılmış olması her okuyanın beğendiği, ya da beğeneceği anlamına gelmiyor. ya da bir yazarın 5 kitabını beğenmen 6. yı da beğeneceğini garantilemiyor.
ReplyDeletesenin zevkin, senin dünyan.
dünyayı zenginleştiren de bu bireysel farklılıklar diil mi zaten?
Benim sorunum herkesin sevdiği bir kitabı neden sevemediğim değil aslında. Genelde benim okuduğum kitapları etrafımda benden başka okuyan olmuyor veya benim sevdiğim kitapları beğenmeyen ciddi bir çoğunluk oluyor. Her zaman severek okuduğumuz bir türün dışında kitaplardan peş peşe okuyunca kitapları beğenme seviyemiz birbirini baltalıyor. Ben kendi dersimi aldım zaten. Bilim kurgu dışındaki herhangi bir türden peş peşe kitap okumayacağım bundan böyle.
DeleteAhmet Ümit maalesef her kitabında aynı tadı vermiyor, İstanbul hatırasını okuyup bayıldıktan sonra okuduğum iki kitabında hayal kırıklığına uğradım, sanırım herkes o sevdiği kitabın tadını arıyor ve yazar kitap çıkarır çıkarmaz alıyor
ReplyDeleteİstanbul Hatırası da evde okunmayi bekliyor ama araya 10-15 kitap girmeden elimi vurmam herhalde.
DeleteKatılıyorum aslında. Ahmet Ümit, benimde pek kaynaşamadığım bir yazar. :)
ReplyDeleteİstanbul Hatirasini henuz bitirdim ve okudugum ilk Ahmet Umit kitabiydi. Polisiye romanlari cok sevmezdim simdiye kadar ama bu roman fikrimi degistirdi diyebilirim. Kukla kitabini yollarken cok endiseliydim ve hemen ardindan İstanbul Hatirasini alip okudum. Eger Kukla da tahmin ettigim gibiyse kitabi yarisindan sonra sevebilirsin. Hatta umarim seversin :))
ReplyDelete