Aug 30, 2012

Esrarname

Orijinal Adı: Esrarname
Türkçe Adı: Esrarname
Yazar: Ayfer Kafkas
Sayfa Sayısı: 302
Değerlendirmem: 3/5
Ben bu kitabı okurken...: ...işte 2 aydır çözümlenmesi gereken bir sorun çözümlendi ve ben bir anda hafifleyiverdim.

NEDEN BU KİTAP?
Geçen sene, ne zamandı tam hatırlamıyorum, kendi kendime bir aydınlanma yaşamıştım. "O kadar yabancı fanstatik kurgu - bilim kurgu yazarından roman okuyorum da Türk yazarlardan neden hiç okumuyorum?" diye sormuştum kendime. Hatta bununla eş zamanlı olarak da bu türde yazan Türk yazarlardan da bir haber olduğumu fark etmiştim. Bu bahaneyle de tabii ki ilknokta'dan bir sepet dolduruvermiştim ortaya karışık. Esrarname o sepetten bir kitap işte. Okunma vakti gelip de geçen rafta tozlanmaya başlamış kitaplarımdandı yani.

KONUSU:
Esasen Esrarname İranlı büyücü Tir-i Danende tarafından yüzyıllarca önce yazılmış bir kitaptır. Ama bu kitap bildiğiniz kitaplara benzememektedir. İçindeki çeşitli büyülerle sahibine çeşit çeşit yetenekler kazandıran, ölümsüzlüğün kapısını aralayan, gizemli ve tehlikeli bir kitaptır. Esrarname'nin neden olabileceği kaosun farkında olan âlimler, Esrarname'yi yok etmeye çalışırlar ama başaramazlar, sadece ikiye iki bölebilirler. 

Esrarname'nin parçaları 18. yüzyıl Osmanlısına, günümüz Kütahya'sına kadar ulaşır. Kitabın bir yarısı Nagehan'dadır. Nagehan, Esrarname sayesinde kazandığı güçleri iyilik için kullanır, geceleri Esved ismiyle, kara kıyafetlere bürünüp halkın güvenliğini sağlar. Esrarname'nin öbür yarısı ise Muntazar adlı bir büyücüdedir. Nagehan elindekini ne kadar iyilik için kullanmak istiyorsa; Muntazar da kötülük için kullanmak istemektedir. 

Esved ve Muntazar arasındaki çarpışma yaklaştıkça, Tir-i Danende zamanından bu yana kitabın peşinde olan Cin Asfar, Esrarname'nin iki yarısını da ele geçirebilmek için hem Nagehan'a hem Muntazar'a türlü oyunlar oynayacaktır. 

DEĞERLENDİRMEM:
Kitabın konusunu çok sevmeme karşın, bir türlü kaptıramadım kendimi romana. Olayların akışından mı, yazarın anlatım tarzından mı bilemiyorum çok kesik kesik okudum bu romanı. Bir şeyler eksik kaldı sanki ama ne olduğunu da bulamadım. Okurken aklım kaç kere bambaşka şeylere uçtu gitti, dönüp dönüp baştan okudum bir sürü sayfayı. Belki de iş yerinde yaşadığım stresin özel hayatıma yansımasının kurbanı oldu bu kitap.

Yine de ben ettim, siz etmeyin, Ayfer Kafkas'a yine de bir fırsat verin. Yazarın ilk kitabıdır bu kitap, hatta devamı da yayınlanacaktır. Evekitap'ın yazarla yaptığı söyleşiyi okumak isterseniz de buraya tıklayın lütfen.

2 comments :

  1. Bende bahar döneminde okudum kiabı, söyediğin gibi bende hemen bitiremedim, biraz elimde oyalandım , hatta başka kitapları okudum arada. Bu kitabın kaderi bu sanıyorum :) Ama konu olarak gerçekten çok güzel ve kurgusu çok iyi, yakın dönemde bu alanda kitap yazan Türk yazar pek yok, ve yazarın ilk çalışması olduğu için ben iyi iş çıkardığını düşünüyorum.Diğer kitabı çıkmadı henüz sanırım ama çıkınca mutlaka alıp okumayı düşünüyorum :)

    ReplyDelete