Jul 30, 2012

Yer Açın! Yer Açın!


Kitabın Adı: Yer Açın! Yer Açın!
Orijinal Adı: Make Room! Make Room!
Yazar: Harry Harrison
Sayfa Sayısı: 218
Değerlendirmem: 4/5
Ben bu kitabı okurken…: … 2013 baharında Japonya’ya mı gitsek diye plan yapmaya başladık.

NEDEN BU KİTAP?
Kitap Metis Bilim Kurgu serisinden. İlk dikkatimi çeken Metis oldu tabii ama kitabın başlı başına adıda ilgi çekici. (Bu arada “bilim kurgu” yazdığımı görüp de yazının devamını merak etmeyenler bir konuya göz atsın lütfen. Konusu hiç de standart bilim kurgu gibi değil. Aşk var, dram var, macera var).

KONUSU:
Sene 1999. Nüfusu 35 milyonu geçen New York’ta yaz mevsimi. İnsanlar sıcakla nasıl başa çıkacaklarını şaşırmış durumdalar. Romanın ana karakteri Andy Rusch New York’ta bir polis. Bu kalabalıkta düzgün maaş alabildiği bir işi olduğu için çok şanslı ama bu kalabalıkta sorunların hiç bitmemesi nedeniyle sürekli fazla mesai yapmak zorunda olduğu için de çok şanssız. Andy nüfus patlamasının tüm sıkıntılarının herkes tarafından hissedildiği böyle bir ortamda bir cinayeti soruşturmakla görevlendirilir. Soruşturmasını yürütürken hiç hesapta yokken aşık olur ve bu yaşam şartlarında hayattan zevk alabilmek için kendine gore yöntemler geliştirir.

DEĞERLENDİRMEM:
Bu kitapta en çok sevdiğim kısım karakter kurgusu oldu. Baş kahraman Andy, onun ev arkadaşı, kız arkadaşı, iş arkadaşları öyle güzel tariflenmişti ki ihtiyaç duyulan her şeyin çoğu kez bulunamadığı bu kalabalık dünyayı kolaylıkla hayal edebildim. Her karakterin bir kusurunun olması, daha doğrusu bunun alenen anlatılması, karakterleri bana daha da yakınlaştırdı. Ayrıca her karakterin günlük rutini çok güzel bir yalınlıkla anlatıldığından detayları kendi hayal gücüm zenginleştirdi.

Kitabın konusu da başlı başına güzel bence. Bu kitap 1966 yılında yayınlanmış bir kitap ve yazar 33 yıl sonranın New York’unu hayal etmiş. Kitabın yazıldığı dönemde dünyada doğum kontrolü pek çok ülkede kabul görmeyen bir olgu olduğundan, yazar doğum kontrolü uygulanmazsa dünyada neler olabaileceğini oldukça yaratıcı bir biçimde anlatmış. Her ne kadar doğum kontrolü günümüzde 1960’lara oranla daha çok kabul görmüş bir olgu olsa da dünyadaki kıt kaynakların kullanımı hem günümüzde hem gelecekte insanoğlunu sürekli meşgul edecek bir mesele. Bu kıt kaynağın adı bir gün petrol olur, bir gün su olur, bir gün yaşanabilir hava koşulları olur ama konu hep gündemde kalır. Bu bakış açısıyla yazarın aslında çok temel bir konuya değindiğine dikaktinizi çekmek isterim.

Tabii ki bu bir distopya romanı, yani karamsar bir gelecek kurgusu. Bu kurgu içerisinde yer alan olayları yazarın abartma tarzı hoşuma gitmiş olsa da bazıları bu romanı “bilim kurgu klasiği” kabul ediyor. İşte buna kesinlikle katılmıyorum. Roman iyi hoş ama klasik değil bence.

Son olarak, başta da belirttiğim gibi bu kitap Metis Bilim Kurgu’dan 1996 yılında çıkmış ama yanılmıyorsam tek seferlik bir baskı. Her yerde bulunmuyor. Ben ilknokta’dan 2 TL’ye (evet, sadece 2 TL) almıştım ama orada da kalıp kalmadığından emin değilim. İlgilenenler nadir kitap’tan da bakabilir.

Not: Metis Bilim Kurgu serisinin birbirinden güzel kitaplarına ve bu kitapları temin sıkıntısına bir başka yazıda ayrıca değineceğim.

2 comments :