Oct 4, 2014

#BookChallengeTag (Kitap Mimi)

Instagramda ve blogosferde bu aralar oldukça popüler olan yeni bir mim var. Sevgili Kronik Okur da çok şık bir şekilde beni etiketleyince (Tekrar teşekkürler Kronik Okur :) ben de sazı elime aldım.

1. İlk Hayranlığım: Alice Harikalar Diyarında / Lewis Carroll
Bu öyle bir kitaptı ki Alice beni de götürmüştü yanında harikalar diyarına. O dönem bir de çizgi filmi vardı bu kitabın. Kaç yüz defa izlediğimi hatırlamıyorum çizgi filmi. Küçükken okuduğum Alice kitabı şimdi nerelerde kim bilir? Yinede yanda resmini gördüğünüz İthaki Yayınları'ndan çıkan sert kapaklı bu baskı da her kütüphanede olmalı.

2. Favori Serim: Yürüyen Kentler / Philips Reeve
Yürüyen Kentler dedim ama peşin peşin belirtmem lazım ki bu her an değişebilir. Neden derseniz henüz tamamlamadığım pek çok seri var: Isaac Asimov'un Vakıf Serisi, Frank Herbert'ın Dune serisi, Robert Jordan'ın Zaman Çarkı serisi gibi. George R.R. Martin'in Taht Oyunları serisine veya Barış Müstecaplıoğlu'nun Perg Efsaneleri'ne daha başlamadım bile.

3. Favori Kitabım: Gün Olur Asra Bedel / Cengiz Aytmatov
Kaleminin kuvvetine her kitabında hayran olduğum Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un zirveye ulaştığı kitap olduğunu düşünüyorum. Mutlaka mutlaka okumalısınız. Ben iki sene önce okuyup yorumlamıştım blogumda (Yorumum için buraya tıklayın). Bu kitabı okuduktan sonra yazarın dilimize çevrilmiş tüm kitaplarını satın aldım. Gün Olur Asra Bedel şaheserinin üzerine 3 kitap daha okudum Aytmatov'dan. Hatta daha dün bitirdiğim Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek de bir başka Aytmatov zenginliği. Bu yazarı okuyun, kütüphanenizde kendisine mutlaka yer açın efendim.

4. Favori Erkek Karakterim: Cyrano de Bergerac / Edmond Rostand
Bu aslında bir tiyatro eseri. Gerard Depardieau'nun başrolünü oynadığı bir filmi de var. Özellikle tiyatro oyunları okumayı sevenlerin okuması gereken bir kitap bence. Ben filmini veya oyununu izlemedim ama planlarım arasında. Bu eserdeki benim favori erkek karakterim de esere ismini veren Cyrano. Edmond Rostand o kadar güzel betimlemiş ki bize Cyrano'yu ve Cyrano öyle güzel seviyor ki Roxanne'i insanın zihnine kazınıyor.

5. Favori Kadın Karakterim: Úrsula Iguarán / Yüzyıllık Yalnızlık / Gabriel Garcia Marquez
Ah Garcia Marquez ve onun her biri efsanevi karakterleri. Yüzyıllık Yalnızlık'ı okuyup da ailenin soyağacından kafası karışmayan ama yine de Úrsula Iguarán'ı hatırlamayan yoktur herhalde. 150 yaşını devirmeyi başaran Úrsula Ana kitap boyu kaç defa o derdi bitmeyen Buendia Ailesi'ni derleyip topladı hatırlamıyorum ama her seferinde beni tebessüm ettirdi.

6. Favori Okuma Saatim: Sabahları.
Beni tanıyanlar iyi bilir. Hayatımın hiçbir döneminde (üniversiteye hazırlandığım dönem veya üniversitede final dönemleri dahil) gecelerin insanı olamadım. Erken yatıp erken kalkan bir insan oldum hep. Böyle tavukvari bir hayat sürünce kitapları da en çok sabah kahvaltısının üzerine keyif çayımı içerken okumayı seviyorum. Tabii bir de buna ek olarak seyahat ederken okumaya da bayılıyorum (Trenler ve uçaklar favorim).

Bu güzel mime ben de SeGe, Kitaplarla Beslenmek ve taze blogger Yerdeniz'i davet ediyorum.

4 comments :

  1. 20 kişiyi etiketlemek gerekiyormuş, o yüzden iki saattir paylaşamadım yazıyı ben. :/

    ReplyDelete
  2. Ursula mükemmel seçim bencede öyle onu untmak imkansiz

    ReplyDelete
  3. Taht oyunlarını bence en temizi audio book olarak yolda vs dinlemek, okumakla bitmiyor kendileri :)

    ReplyDelete
  4. Dart ödülü veriyor bloggerlar birbirilerine ben de sana da verdim gitti :)

    http://mehtapvekitap.blogspot.com/2014/10/odullendim.html

    ReplyDelete