Jan 13, 2014

Oblomov | Ivan Aleksandrovic Goncarov

Orijinal Adı: Обломов
Türkçe Adı: Oblomov
Yazar: Ivan Aleksandrovic Goncarov (Rusya)
Sayfa Sayısı: 598
Yayınevi: Everest Yayınları (2010)
Türü: Tarihi Kurgu
Değerlendirmem: %90 - Harikulade
Ben bu kitabı okurken...: ... çok seveceğimi en baştan biliyordum.

NEDEN BU KİTAP?
Bu kitabı uzun zamandır okumayı planlıyordum. Sonunda Kış Okuma Şenliği kategorilerimizden biri olan "600 sayfadan uzun kitap" kategorisinde (600 sayfadan azıcık kısa olmasına rağmen) okumaya karar verdim.

KONUSU:
1850’lerin Rusya’sında ailesi tarafından kendisine bir çiftlik, bir köy daha doğrusu Oblomovka miras kalan ve küçüklüğünden beri tembelliğe alıştırılmış olan Oblomov’un hayat hikayesi...

DEĞERLENDİRMEM:
Bu kitaba başladığımda 2013 yılını Oblomovla bitirmeye ve 2014 yılına da Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar isimli romanıyla başlamaya karar vermiştim. Bu iki kitabı peş peşe okumaya karar vereli epeyce olmuştu ama zamanlamanın önemli olduğunu biliyordum. İki kitabı da hakkını vererek okumam gerekiyordu. Bu nedenle 3-4 sene bekledim sanırım ama iki kitabı da okumayı bitirdiğimde doğru zamanlamayı yakalamamış olmamın bıraktığı keyif bambaşka.

Oblomov'a dönecek olursak, okurken kendisine sinir olacağım konusunda pek çok kişi tarafından uyarılmıştım. Nihayetinde sinir oldum da ama kitabı çok sevdim.

Rus yazar Goncarov Oblomov'u 1800'lü yılların başında yazmış ve kitap yazıldığı dönemde Rusya'da büyük ses getirmiştir. Hatta bir söylentiye göre o dönem Rusya'da Oblomov okumayan kimse kalmamıştır. Goncarov'un çok başarılı bir şekilde anlattığı ve okuyan herkesin bam teline dokunan şey ne miydi peki? "Tembellik". Tabii bu bildiğiniz bir tembellik değil. Bugünün işini yarına bırakan bir tembellik değil. Yarının işini asla bugünden yapmaması, hatta yarın geldiğinde de yapmayan cinsten bir tembellik. Sürekli bir probleme odaklanıp bu problemi çözmek için yerinden bile kıpırdamayan, mütemadiyen dünyanın zorluğundan ve kendi şanssızlığından yakınan cinsten bir tembellik. Oblomov yazarın uyuşukluğa, hareketsizliğe ve tembelliğe açtığı bir savaştır. Goncarov Oblomov üzerinden Sovyet Rusya'yı, toprak sahiplerini, Rusya'da modası geçmiş burjuvalığı, doğuştan soyluluğu eleştirmiştir. Diğer bir deyişle yazar Oblomov üzerinden Oblomov'un köyü olan Oblomovka'yı yani Rusya'yı yerden yere vurmaktadır. Bu yüzden kitap yazıldığı dönemde büyük ilgi görmüş ve elden ele dolaşmıştır.

Rus yazar Goncarov, Oblomov ile öylesine güçlü bir kurgusal karakter yaratmıştır ki Bolşevik İhtilali sonrası yaptığı coşkulu konuşmada Lenin "Aramızda halen Oblomovlar var"diye haykırdığında Rus olsun olmasın kimsenin aklına "Bu Oblomov kim ki?" sorusu gelmemiştir.

Oblomov'u mutlaka okumalısınız!

5 comments :

  1. Ben de kitabı okumayı çok istiyorum, sanırım doğru zamanı bekliyorum. Acaba ben de bir Oblomov muyum?

    ReplyDelete
  2. Kesinlikle yazdıklarına katılıyorum. Herkes okumalı Oblomov'u.
    Anlatım dilini, çevirisini çok beğenmiştim. Ve akıcı dili de iyiydi.
    Keyifli haftalar, bol okumalar. :)

    ReplyDelete
  3. Benimde kış okuma şenliği listemde. Henüz sıra gelmemiş olsada merakla bekliyorum.

    ReplyDelete
  4. Bende çok merak ediyorum bu kitabı . Biraz araştırdım ve çok fazla yayınevinden çıkmış .
    İnsan böyle olunca hangisini okumalıyım diye düşünüyor.Ama sen Everestden çıkan kitabı okuduğuna göre bize de bunu alıp okumak düşer :)
    Sevgiler :)))

    ReplyDelete