Dec 15, 2013

Kitap Ağacı Ailem

Kitap Oburum, ekip liderim Gizem'in çok istediği bir kitabı kazanmasına yardımcı olmak için instagram hesabı açmıştım. Gerçi izleyici sayısı artan blogumun instagramda da olması gerektiğini düşünüyordum epeydir ama elim varmamıştı bir türlü uygulamayı cep telefonuma yüklemeye. Şimdi de diyorum ki "Neden bu kadar geciktim?" Gizemim Oburum kitabını kazandı ama ben bir kitaptan öte koskoca bir aileyi kazandım onun vesilesiyle...

İlk dikkatimi çeken Bülbülü Öldürmek oldu. Güzel şehrim İzmirdeydim o sırada. Sevgi Yolu'nda eski basım Bülbülü Öldürmek bulursam ben de okurum bu insanlarla dedim ve ikinci sorduğum stantta buldum aradığım kitabı. Böylelikle okuma planımın ve Kitap Ağacı'nın kesişti yolları. Kış Okuma Şenliği'ni başlatma hazırlıkları içerisindeydim. Hem bir tanecik yayınevim Altın Kitaplar'dan çıkan, hem lise yıllarımda ben de derin bir iz bırakmış hem de yasaklanmış bir kitap okumayı seçmişlerdi. Kitabımı okudum onlarla ve yavaş yavaş keşfetmeye çalıştım neler yaptıklarını. Başlarda kenardan kenardan, kimseye doğrudan soru sormadan, hafif bir tedirlikle...

Birincisinden zaten haberim yoktu. İkincisini görmüştüm Ankara buluşmasının. Nedense gitmedim. Daha doğrusu gitmeye zorlamadım kendimi. Evden çıkıp gitsem yetişirdim buluşmanın ikinci yarısına ama onun yerine paylaşılan her fotoyu beğenmeyi tercih ettim oturduğum yerden. Sonrasında da kızdım kendime.

Hep beraber TÜYAP'a gittiler, gezdiler, tozdular, kitaplar aldılar, yediler içtiler. Belirli bir zaman aralığında aynı kitabı okumaktan öteydi yaptıkları. TÜYAP fotolarına bakınca dedim ki kendime "Bu insanlar internet üzerinden tanışıp birleşmiş olamaz" dedim kendi kendime. Hepsinin gözlerinin içi gülüyordu. El ele, kol kolaydılar, kırk yıllık dostlarmışçasına. Ne yalan söyleyeyim içim gitti o sıralarda. İşte o zaman dedim "onlar" diye bahsetmeyeceğim bu güzel insanlardan; "biz" diye bahsedeceğim ve mutlaka gideceğim bir sonraki buluşmaya.

3. Ankara Buluşması'nın tarihinin, yerinin açıklanmasını sabırsızlıkla bekledim. Açıklanınca kim gelecek, kaç kişi gelecek diye müthiş bir heyecan yaşadım. Az biraz tedirginlik vardı içimde: "Biz" diye bashedilmek için treni kaçırmış mıydım yoksa?

Kesinlike hayır. Toplantının olduğu yere ulaştığımda "Hangi ayracı istersiniz?" diye koşturarak gelen bir şirin kız, Derin vardı karşımda, annesiyle yaptığı ayraçları bir an önce dağıtmak için heyecan içinde, yerinde duramayan. Neslihan ve Arzu karşıladı beni tüm samimiyetleriyle. Baktım yakamda bir kart hemen "pinuccias" diye :) Yılbaşı öncesi olduğu için aldığım kitapları katılımcılara dağıtırken aldığım teşekkürler, bana sarılanlar, beni kucaklayanlar, hatta kendini mahcup hissedenler; Şibumi'mi masa masa dolaşıp, sohbetlerin, bakılan kahve fallarının ortasına dalıp imzalatırken gülümsüyordu herkes bana. Benim ise kıpır kıpırdı içim her kitap hediye ettiğimde duyduğum mutlulukla.

Sözün özü benim için müthiş keyifli bir gün oldu. Çeşit çeşit insanla tanıştığım, sadece kitaplardan değil, hayattan sohbet ettiğim, inanılmaz iyi vakit geçirdiğim bir gün oldu. Ben de Kitap Ağacı Ailesi'nin bir üyesi oldum. "Yok canım, zaten öyleydin" demeyin. Sanal ortamda aile olunmaz. Eller ellere, gönüller gönüllere değecek, yoksa bir şeyler hep eksik. Öyle tatlı insanlarla tanıştım ki dün birkaç saat içinde. Bazılarıyla bolca sohbet imkanım oldu, bazılarıyla az biraz, bazılarıyla neredeyse hiç. Kitabıma bıraktıkları notlardan hareketle bir sonraki toplantıda daha yakından tanıyıp sohbet etmek istediğim insanlar var artık :) Zaman yönetimini pek beceremedim sanki. Sege ile çok önceden yaptığım sahaf turu planım ve heyecanım nedeniyle sohbetleri kısa kestim sonlara doğru ama bir dahakine tüm günümü boş bırakacağım. Tüm vaktimi ayıracağım sanal ortamdan gerçek ortama taşıdığım kitap meraklısı aileme...

"Kitap Ağacı ne ki?" derseniz bir de ben anlatmayacağım burada: Internet sitelerine davet edeceğim sizleri doğrudan: Buraya tıklayın lütfen. 

Bence ise Kitap Ağacı bir kitap okuma topluluğu olarak sanal ortamda başlayan, ortak kitap okumadan, ortak film izlemeye, daha da ötesinde ortak kütüphane kurmaya kadar çeşit çeşit etkinliğe imza atan, Türkiye'nin dört bir yanında kitap severlerin buluşmasına, tanışmasına, imza günlerine, fuarlara katılmasına, yazarlarla tanışmasına vesile olan sizden bizden insanların oluşturduğu koskoca bir aile ve ben de o ailenin bir ferdiyim.

14 comments :

  1. O kadar güzel anlatmışsın ki hayran kaldım yazdıklarına. Ellerine sağlık

    ReplyDelete
  2. Ne guzel yazmissinnn.aramiza hosgeldun pinarcim birlikte nice guzel ve keyifli zamanlara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoşbulduk morjecim. Daha ne çok kitaplar okuyup, etkinlikler yapacağız birlikte di mi :)

      Delete
  3. Ben de hemen hemen hiç sohbet imkanı yakalayamadım sizinle, sonrasında çok kızdım kendime. En başından ailenin içinde yer almama rağmen toplantılara katılamamıştım, o yüzden yakınımdaki herkesi tanıma çabasındaydım. Umarım bir sonra ki buluşmada bol bol sohbet etme şansımız olur.Kitap için tekrar teşekkürler...
    Sevgilerimle

    PINAR
    p_atakan :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesinlikle bir sonraki görüşmede yakın oturalım birbirimize. Hem Şibumimde imzanız bile yok. Unutmazsam getiririm bir sonraki görüşmeye :)

      Delete
  4. Uzun süredir çok sık görüyorum Kitap Ağacı ile ilgili etkinlikleri, yazıları. En başından da içinde olmak istiyordum ama bir tedirginlik, geç kalmışlık hissi vardı söylediğiniz gibi. Ama bu yazı rahatlattı beni. Umarım ben de yakın zamanda aranıza katılabilirim. Hem de Ankara'da yaşayan biri olarak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesinlikle gelmelisin bir sonraki toplantıya. Yerini ve zamanını buradan da duyururum. İnanılmaz güzel vakit geçirdim ben ve gittiğimde tanıdığım tek bir kişi yoktu :)

      Delete
  5. Ben de konuşamadıklarınızdan biriyim :) Bir daha ki buluşmada tanışıp konuşma imkanımız olur umarım. Şibumi'nizde imzam var ama ;)

    Sinem (snmdmrdvn)

    ReplyDelete
  6. Bende bu aileye dailim ama gurbette oldugum icin IG'dan takip ediyorum. Üstteki fotografta bulunan herkesi taniyorum neredeyse. Güzel bir aileyiz biz. He rzaman okumaya katilamasam da.

    ReplyDelete
  7. Ne kadar güzel bir toplulukmuş, kıskandım resmen sizi....Hele ki kütüphane olayı.....Üstelik İzmir buluşmaları da olmuş.

    ReplyDelete
  8. Böyle güzel bir olaya vesile olduğuma çok sevindim ^-^ Ne çok ailen oldu senin böyle o.O Kıskanıyorum. Bizi daha çok sev Pınar <3 =P

    ReplyDelete
  9. Bir daha ki ay bende kitap sevenlerle bir arada olmayı isterim. Çok güzel. Sadece kitaplardan konuşmak kadar keyif verici bir sohbet olabilir mi?=)

    ReplyDelete
  10. ben yeni okudum yazdığını benim hislerime de tercüman olmuşsun canımmmmm

    ReplyDelete