May 17, 2013

Kar Çiçeği ve Sırlar Yelpazesi | Lisa See

Orijinal Adı: Snow Flower and the Secret Fan
Türkçe Adı: Kar Çiçeği ve Sırlar Yelpazesi
Yazar: Lisa See (Çin-Amerika)
Çevirmen: Ufuk Boran Kaptan
Sayfa Sayısı: 363
Yayınevi: Can Yayınları
Değerlendirmem: %93 - Harikulade Kitaplar
Ben bu kitabı okurken...: ... (şimdilik bu yıl en iyi kitabını okuyacağımı ilk 50 sayfada fark ettiğimden) yavaş yavaş, keyif ala ala okudum.

NEDEN BU KİTAP?
2011 yılının sonlarında Goodreads'te dikkatimi çekmişti bu kitap. 2012 Şubat'ında da hemen almışım kitabı. 2013'te kütüphanemde uzun zamandır bekleyen kitaplara şöyle bir bakayım dediğimde fark etmiştim sessizce okunmayı beklediğini. Bu kadar seveceğimi bilseydim...

KONUSU (ARKA KAPAKTAN):
Romanın kahramanı, 19. yüzyılda yaşayan, kocasının evine gidene kadar, ailesinin gözünde "doyurulacak bir ağız, giydirilecek bir beden" olmaktan başka bir anlam taşımayan küçük bir kız: Zambak. Ailesinin sosyal konumunu yükseltmek için varlıklı biriyle evlenebilmeli, evlenebilmek için de ayakları minik olmalı...

DEĞERLENDİRMEM:
Çin'in tarihiyle ve geleneksel değerleriyle ilgili uzaktan yakından bilgim yoktu. İşte bu nedenle bu kitaptaki her detay ayrı bir keşifti benim için. Zambak ve Kar Çiçeği'nin (romanın baş kahramanları) bolca acıyla, ara sıra mutlulukla, sert Çin geleneklerinin hükmünde zorlu hava koşullarında geçen, isyanlarla, savaşlarla beslenen ve hiç bir aşamasında kolaylaşmayan hayat hikayelerini okumak her sayfasında ayrı keyif verdi bana.

Yazarın Çin kökenleri ve romanın gerçek bir hayat öyküsünden esinlenilerek yazılmış olması kurgusunun sağlamlığını, karakterlerin derinliğini ve betimlemelerin gerçekçiliğini sağlamış. Kitabı başlarında beni derinden etkileyen "ayak bağlama" merasimini bilip bilmediklerini etrafımdakilere sorduğumda  çoğu kişinin youtube veya facebook videoları aracılığıyla biliyor olması kendimi cahil hissetmeme neden olsa ve beni çok şaşırtsa da, kendimin bilmiyor olması kitaba daha çok sarılmamı sağladı. Kitabı merak ediyorsanız ve ayak bağlamanın ne olduğunu bilmiyorsanız lütfen araştırmayın, bırakın Lisa See sizi 19. yüzyılda Çin'in ücra bir köşesine götürsün.

Seneler sonra kesinlikle tekrar okumak isteyeceğim, takipçilerimden özellikle Bahar Oztekin ve Hayal@'e tavsiye ettiğim bu güzel kitabı tarihi kurgu seviyorsanız veya bilmediğiniz bambaşka bir dünyaya uğramak istiyorsanız mutlaka okuyun. Benim hedefim ise en kısa zamanda filmini izlemek.


9 comments :

  1. Kitabın kapağı da renklerinden midir bilemedim,çok güzel duruyor bence :) Not alıyorum bu kitabı o zaman :)
    Sevgiler..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitabı okumadan o notu silmeyin sakın :)

      Delete
  2. Tanıtım için teşekkürler.Hoş bir kitaba benziyor.Listeme aldım,sevgiler..

    ReplyDelete
  3. hemen idefix'e koştum ama kitap tükenmiş görünüyor:) bakalım, diğer siteleri araştıracağım, çok ilgimi çekti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben ilknokta'dan satın almıştım ama ben alalı çok oldu.

      Delete
  4. Ne zamandır blogda zaman geçiremiyorum. Kitap yorumlarını okuyayım diye girdim ve bu yazını gördüm. Yazını okurken "bu kitabı hemen almalıyım" cümlesini tekrar ediyordum ki kendi ismimi gördüm orada:) Yorumun ve tavsiyen için çok teşekkür ederim. Ellerine sağlık:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rica ederim. Neredeyse eminim beğenerek okuyacağından :)

      Delete
  5. Pınar, kitabı okudum. Hani derler ya "bir solukta" diye. İşte öyle oldu. Kitabı bitirdiğim gece eşimle uyumak üzereyken kızım yanımıza geldi. Ben kitabı anlatmaya başladım. Oldukça geç bir saate kadar. Sonra ben uyudum ama bizimkilerin uykusu kaçmış.Yeni tavsiyelerini bekliyorum.

    ReplyDelete