May 25, 2013

Cumartesi İlk 10: En Sevdiğim Yazarlar

Sihirli Kitap'ın ev sahiplğini yaptığını Cumartesi İlk 10 etkinliğinin bu haftaki konusu "En Sevdiğim Yazarlar". Yine keyifli bir başlık olunca katılmaya karar verdim ama epey düşünmem gerekti listemi oluştururken. Ne de olsa ilk 10'u söylemek gerekiyor. Siz de katılmak isterseniz, buraya tıklamanız yeterli.

Sıralamayı aklıma gelme sırasına göre yazdım. Bu aynı zamanda bu yazarları sevme sıralamamı mı gösterir emin değilim.

1. JULES VERNE / FRANSA (1828-1905): Çocukken tek tük kitabını okuduğum (Denizler Altında 20.000 Fersah isimli kitabını halen okumadığım), dünya bilim kurgu edebiyatının en eski yazarlarından, yaşadığı dönem düşünüldüğünde yaratıcılığın ve hayal gücünün sınırlarını sonuna kadar zorlamış, ev sahipliğini yaptığım Yazar Ayları etkinliğinin Nisan 2013 yazarı seçilmiş bir usta. İthaki Yayınları'dan çıkan seriyle kitaplarının hemen hepsi dilimize kazandırılacak Jules Verne'in ben şimdilik sadece 11 kitabını okudum. Kütüphanemde bekleyen 14 kitap daha var.

2. NEIL GAIMAN / İNGİLTERE (1960-...): Tamamen tesadüfen satın aldığım Yokyer isimli kitabıyla dünyama giren, halen aktif olarak yazan, yazdığı her kitap veya Dr. Who bölümü senaryosuyla ödüllere aday gösterilen, acayip bir iç dünyası olan, sizi kelimeler aracılığıyla apayrı bir dünyaya götürebilen, çizgi roman (en ünlüsü The Sandman), fantastik kurgu yazarı ve senarist. Ben Yokyer dışında şimdilik Coraline ve Mezarlık Kitabını okudum ve her ikisini de çok beğendim. (Yazım tarzı ve ustalığı olarak Neil Gaiman'a benzetilen ve şimdilik sadece Un Lun Dun kitabını okuduğum China Miéville de her an en sevdiğim yazarlar arasına girebilir. Emin olmak için en az bir kitabını daha okumam lazım. Söylemeden geçemedim).

3. CENGİZ AYTMATOV / KIRGIZİSTAN (1928-2008): Sevgili Kitap Bahçesi'nin hediye ettiği kitaplarla (Gün Olur Asra Bedel ve Beyaz Gemi) beni Orta Asya'ya alıp götüren, kışın soğuğunu, yazın sıcağını yüzümde hissettirecek kadar başarılı tasvirleri, olduğu gibi, yalın, abartısız karakterleriyle Elips Kitap'tan çıkmış tüm kitaplarını almama neden olan yazar. Üzücü olan ise elimde Türkçe'ye çevrilmiş tüm kitapları olmasına rağmen, onları okuyup bitirene kadar aralarına yenilerin eklenmeyecek olması.

4. JOSE SARAMAGO / PORTEKİZ (1922-2010): Pek çok kitap sever gibi benim dünyama Körlük isimli müthiş romanıyla giren, sonrasında tesadüfen okuduğum bir iki romanıyla (Yitik Adanın Öyküsü, Filin Yolculuğu) bende tüm kitaplarını okuma isteği yaratan, kütüphanemde Ressamın El Kitabı, Görmek ve Kabil isimli kitapları okunmayı bekleyen 1998 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi edebiyat ustası.

5. İHSAN OKTAY ANAR / TÜRKİYE (1960-...): Suskunlar ve Puslu Kıtalar Atlası kitaplarıyla tarzına beni hayran bırakan, son olarak okuduğum Kitab-ül Hiyel kitabına ısınamasam da en sevdiğim yazarları düşündüğümde hemen aklıma gelen tarihi kurgu ve fantastik kurguyu pek güzel harmanlayan, Yazar Ayları etkinliğinde Kasım 2012'de kitaplarını okuduğumuz yazar.

6. NECİB MAHFUZ / MISIR (1911-2006): Sevgili Asabi ile hemen hemen aynı zamanda ustalığını keşfettiğimiz, Leslie'nin bu kadar geç keşfettiğimize şaşırdığı, Yazar Ayları etkinliğinde Ocak 2013'te kitaplarını okuduğumuz, 1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, Mısır halkının günlük yaşamını tüm detaylarıyla ama mümkün olan en yalın dille anlatan bir yazar. Şimdilik sadece Aşk Zamanı ile Hırsız ve Köpekler isimli kitaplarını okuduğum, bu yıl içinde Han el Halili isimli kitabını okumayı planladığım yazar.

7. ISAAC ASIMOV / ABD (1920-1992): Bilim kurgu türünü seven herkesin, türe yabancı olanların bile ciddi bir kısmının yapıtlarıyla, hayal gücüyle kendisine hayran bıraktığı, telif hakları problemleri nedeniyle kitaplarının bir kısmının sadece sahaflarda bulunabildiği (böylelikle sahaf ziyaretlerine ayrı bir heyecan katan), Yazar Ayları etkinliğimizin Şubat 2013 yazarı.

8. MARGARET ATWOOD / KANADA (1939-...): Antilop ve Flurya isimli kitabıyla dünyama giren, aynı Asimov'da olduğu gibi telif hakları sorunları nedeniyle pek çok kitabı dilimize çevrilmemiş olan ve yazarın ülkemizde düzgünce tanıtılmamış olması nedeniyle pek çok distopya severin adını bile duymadığı  ve benim azimle yurtdışına çıktıkça kitaplarını almaya çalıştığım, kitaplarının her satırını emek emek, yavaş yavaş, sindire sindire kitaplarını orijinal dilde okumaya çalıştığım yazar ve şair.

9. DR. ROBIN COOK / ABD (1940-...): İlk kitabını ilk sahaf ziyaretim sırasında tesadüfen görüp aldığım, tıbbi gerilim türüyle son zamanların gözde yazarı Tess Gerritsen aracılığıyla tanışan pek çok okurun aksine beni bu türle tanıştıran yazar olan, her sahaf ziyaretinde ayrı bir kitabını avladığım, Tess kitapları bu kadar tutmuşken Robin Cook kitaplarının neden tekrar yayınlanmadığını anlayamadığım bir yazar.

10. BUKET UZUNER / TÜRKİYE (1955-...): Lise yıllarımda kitaplarını okumaya başladığım ama seneler ilerledikçe ve kitaplarını tekrar okudukça bana halen keyif veren, bu satırları yazdığım şu anda bende kütüphanemde sessizce senelerdir oturan Balık İzlerinin Sesi kitabını okuma isteği yaratan, son kitabını satın almama rağmen halen okumadığım listemdeki tek Türk bayan yazar.

SON SÖZ...
Cumartesi İlk 10 elbette haftalık bir etkinlik ama ben bu vesileyle bu yayını hazırlarken severek takip ettiğim bazı blogların ilk 10'unu çok merak ettiğimi fark ettim. En sevdikleri yazarları keyifle okuyacağımı düşündüğüm blogları ben burada listeleyim. Etkinliğe katılmak veya katılmadan sevdikleri yazarları paylaşmak onların tercihine kalsın...

9 comments :

  1. beğendiğin yazarlar çok güzel...tercihlerin yerli yerinde ...

    ReplyDelete
  2. Merhaba :)
    Siz istersiniz de yazmaz mıyız?
    Buradan katılabiliriz değil mi?
    Cevabın evet olduğunu düşünerek;

    MRW:
    1-Ayfer Tunç
    2- Zülfü Livaneli
    3- Ayşe Kulin
    4- Stephen King
    5- Dan Brown
    6- Khaled Hosseini
    7- Buket Uzuner
    8- Ahmet Şerif İzgören
    9- Jean Christophe Grange
    10- Ahmet Ümit

    AFD:
    1- Glenn Meade
    2- Stieg Larsson
    3- Oğuz Atay
    4- Khaled Hosseini
    5- Zülfü Livaneli
    6- Ayşe Kulin
    7- Stephen King
    8- Amin Maalouf
    9- Turgut Özakman
    10- Murat Menteş

    Not: AFD: Yazar Ayları kitabını hâla okuyorum. İnşallah ay bitmeden yorumlayacağım :((

    ReplyDelete
  3. Saramagooo! Ben de çok seviyorum, manevi dedem *.*

    ReplyDelete
  4. Biraz zor oldu ama ben de hazırladım:)
    http://kitapcumhuriyetim.blogspot.com/2013/05/en-sevdigim-10-yazar.html

    ReplyDelete
  5. Bu arada teşekkür ederim bu güzel davet için.Sizin listenizde çok güzel bu arada.Yazmış olduğunuz bazı yazarları listeme aldım,teşekkürler..

    ReplyDelete
  6. Ben de bir post yapıp sayayım sevdiğim yazarları, yalnız 10 tane yoktur herhalde :)

    ReplyDelete
  7. çok güzel bir liste olmuş... teşekkürler paylaşım için.

    ReplyDelete
  8. benim listem:
    1.G.G.Marquez
    2.Romain Gary (Emile Ajar takma adıyla)
    3-Sait Faik
    4.Georges Perec
    5.Ahmet Hamdi Tanpınar
    6.J.M.Coetzee
    7.Charles Dickens
    8.Albert Camu
    9.Yaşar Kemal
    10.George Orwell

    ReplyDelete