Mar 3, 2013

Cemile

Orijinal Adı: Джамиля
Türkçe Adı: Cemile
Yazar: Cengiz Aytmatov
Sayfa Sayısı: 72
Yayınevi: Elips Yayınları
Değerlendirmem: %73 - Çok iyi
Ben bu kitabı okurken...:... 5 sefer falan ara vermek zorunda kaldım (Oysa tek oturuşta okumayı planlamıştım)

NEDEN BU KİTAP?
Nedeni biraz karmaşık. Ocak ayında Aytmatov'un Beyaz Gemi isimli romanını okuyup yorumladıktan sonra yazarın kalan tüm kitaplarını almaya karar vermiştim. Şubat ayı içinde de kitapları bir kaç internet sitesinden toparladım. Cengiz Aytmatov artık aramızda olmadığından dilimize çevrilmiş eserlerini hızlıca tüketmek istemiyordum. Ne var ki okuma listemde yer alan Georges Perec'in Yaşam Kullanma Kılavuzu'nu okuma denemelerim başarısızlıkla sonuçlanınca okuma motivasyonumu korumak adına çok sevdiğim yazarlardan bir kitap okumam gerekiyordu. Elimde bolca Aytmatov kitabı olunca da Cemile'yi seçtim.

KONUSU:
Esasen bu roman II. Dünya Savaşı sırasında kocası askerde olan Cemile'nin hayatından, beklentilerinden, umutlarından ve de en önemlisi aşktan kısa bir kesitten ibarettir.

DEĞERLENDİRMEM:
Beğeneceğimden emin olarak başladım bu kısa romana ve Aytmatov tabii ki de şaşırtmadı beni yine. Yukarıda da belirttiğim gibi beş oturuşta bitirebildim bu kısacık romanı ama Cemile'nin yanından uzaklaşmadım hiçbir seferinde. Dönemin koşullarını, Cemile'nin hayatının zorluğunu ve yalınlığını, Danyal'a olan hislerinin gelişimini ne kadar da güzel betimlemişti yazar. Bu sefer de romanın öyle bir ortasında, Cemile'nin yanı başında buldum ki kendimi aralarda, kocası ona hiç mektup yazmasın, yazılan mektuplar Cemile'ye hiç ulaşmasın, ulaşsa bile Cemile'yi umutlandırmasın istedim. İstediklerim olunca sevindim, olmayınca üzüldüm. Hal böyle olunca da çok beğendim bu Aytmatov romanını da.

8 comments :

  1. yorumun için teşekkürler fikir sahibi oldum

    ReplyDelete
  2. Oh no, so did I miss a post from you about Georges Perec?? I have that same book waiting in English to be read.... Was it really horrible??

    I decided that my rule about not buying books until finishing everything I already have only applies to English books! So then I went on a really greedy binge this past week and bought Yemek Sirlari (Mehmet Yasin), Hadiye'ye Mektuplari (Resat Nuri Guntekin's letters to his wife in the 1930s), Selcuklu Mutfagi (Omur Akkor), and Nar Agaci (Nazan Bekiroglu). Wheeeeee, I don't even know what to read first!! (But probably Resat Nuri Guntekin!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Georges Perec was a total failure for me but you may like. Many people like his books. I may be an exception. AND talking about Resat Nuri, I still haven't read Çalıkuşu.

      Delete
    2. So I just read about 50 pages of "Life: A User's Manual" and then I could barely fight the urge to kill myself, I was so bored. I have NEVER given up on a book after so few pages.... So, I think, you are not an exception, OR we have more similar taste in books that we realized!! I came to check your blog to see if this was the same book from him that you hated, and it seems that it was.... I have NEVER stopped a book after only 50 pages before, NEVER! This is just so awful and dull, even for ME who loves Calikusu and re-reads "War and Peace" again every year. For something to be "dull" to ME is really extreme, ha ha!!

      Delete
  3. Lisede iken okumuştum, detayları hatırlamıyorum bile.

    ReplyDelete
  4. bende dün başladım, otobüste okumayı düşünüyorum:) benim de ikinci Aytmatov kitabım olacak inşallah:)

    ReplyDelete
  5. Ben de okusam keşke, hem ismim de Cemile *.*

    ReplyDelete