Jan 13, 2013

Yazar Ayları | Şubat'ta ISAAC ASIMOV okuyacağız!

Sevgili Yazar Ayları etkinliğimizle ilgilenen arkadaşlar,

Yaptığımız oylama sonrasında 6 katılımcı Isaac Asimov'u, 4 katılımcı Mario Vargas Llosa'yı ve 3 katılımcı da her iki yazarı da tercih etmiştir. Etkinliğin ev sahibi olarak da önerim Şubat ayında Asimov, Mart ayında da Vargas Llosa okumamızdır.

İşte Isaac Asimov hakkında sizinle kısaca paylaşmak istediklerim:

  • Tüm zamanların en ünlü, ardında en çok eser bırakmış, en sevilen bilim kurgu yazarıdır.

  • Kendinizi bilim kurgu türüne uzak hissettiğiniz için etkinliğimize ilgisiz kalmanızın büyük bir hata olacağı yazardır. 

  • Biyo-kimya profesörü olmasına karşın çok başarılı bir yazar, bilim ve bilim kurgu eserleriyle dünyaca tanınan bir kişidir.

  • Isaac Asimov, Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte bilim kurgu yazarları içinde "Üç Büyükler" olarak bilinir.

  • Bilim kurgu türünün en prestijli ödüllerinden Nebula'yı 4 kez, Hugo'yu 1 kez kazanmıştır.

  • En ünlü eserleri "Vakıf (Foundation) Serisi", "Gökadasal İmparatorluk (Galactic Empire) Serisi" ve Robot serisidir.

  • Uzayda gezen bir gök taşına adı verilmiş yazardır.

  • Ülkemizde en bilinen serisi olan Vakıf serisinin olayların yaşanma sırasına göre mi, yoksa yazım sırasına göre mi okunması gerektiği tartışmasının dünyada asla bitmeyeceği yazardır. (Detaylar için Kayıp Rıhtım'daki yazıya ve yazıya bırakılan yorumlara bir göz atın bence. Ben Vakıf Kurulurken'i ilk kitap olarak okumuş ama bu kitabın ilk kitap olarak okunmaması gerektiğini düşünen taraftayım.)

  • Vakıf serisi kitaplarının Türkiye'de hem eski hem yeni baskısı olan yazardır. Serinin kitaplarının isimleri farklı. İkinci el kitap almaya niyetlenirseniz aman dikkat. Farkında olmadan Vakıf serisinin herhangi bir kitabını alabilirsiniz. Aman dikkat!

  • Vakıf serisi dışında bir romanını okumak istediğinizde yaşadığınız şehirdeki sahafları keşfetmenizi (Güzel bir vesile bence), internette Nadir Kitap'ı veya ikinci el kitap satan diğer siteleri taramanızı gerektirecek yazardır. Kısaca ülkemizde hak ettiği değeri görememiş yazardır. (Bu nedenle Şubat ayında bu yazarı seçtiğimiz için farkındalık yaratacağımızı düşünüyorum.)
Yazar Ayları | Ocak etkinliğimiz de halen devam ediyor aslında. Halen seçeceğiniz bir Necib Mahfuz kitabıyla etkinliğimize buradan katılabilirsiniz. Ben ev sahibi olarak halen Necib Mahfuz romanımı okumadım ama daha Ocak ayının ilk yarısı bile bitmedi. Necib Mahfuz romanlarını bitirip yorumlayan Ocak ayı katılımcılarına da tekrar teşekkürler.

Yazar Ayları | Şubat etkinliğimiz logosunu ve katılım davetini ay sonunda yayınlayacağım.

YAŞASIN YAZAR AYLARI!

24 comments :

  1. Bu etkinliği devam ettirmen o kadar mutlu ediyor ki beni tesekkur etme fırsatım olmamıstı. cok sağolasın. umarım bir gun tekrar donersem buralara yazar aylarına da aktif katılacağım..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben de sürdürebildiğimiz için çok mutluyum. Kendim dahil katılımcı sayısı 2-3'ün altına düşmediği sürece de devam ettirmeye çalışacağım. Aramıza döneceğin günü bekliyoruz Dilaracım :)

      Delete
  2. Vargas Llosa katılımı halen devam ediyor mu, devam ediyorsa bende katılabilir miyim? :) Epey bi' kitabı bende var, katılmamak olmaz :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vargas Llosa'yı Mart ayında okuyacağız. Bekleriz :)

      Delete
  3. Asimov'un seçilmesi çok iyi oldu. Bu yazıda da Asimov ile ilgili güzel şeyler öğrendim. Uzun zamandır okumayı istediğim bir yazardı. Yazar Ayları sayesinde başlayacağım.

    ReplyDelete
  4. Çok sevindim. Katılacağım. Lisedeyken Robot yasalarını ezbere söyleyebiliyordum, sonra birden kendimi bilimkurgudan uzakta buldum. Geri dönüşüm muhteşem olacak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keşke Robot Yasaları'nı da yazsaymışım yukarıya. Bak sen söyleyince hatırladım. Ben de hangi kitabı okuyacağımı seçemiyorum bir türlü :)

      Delete
  5. Bilim kurgu bana uzak olsada okumayı düşünüyorum. Tabi halk kütüphanesinde bulabilirsem. İtiraf etmem gerek sinema da bilimmkurgu severim. Nesense kitaota sevemiyorum. Aslında çok fazla bir şey okumadımda. Sadece bilim kurgu, polisiye, gotik tarzı kitapların insana birşey katmadığını düşündüğümden sevemiyorum. Başlasam elimden bırakamayaçağımı biliyorum.
    Yazarın kitaplarını okuyan varsa tavsiyede bulunabilir mi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acemicim, rica etsem bana bir mail atar mısın? Ben mail adresini bulamadım senin. Halk kütüphanesinde de bol şans :)

      Delete
  6. off ben az önce d&r da aradım hiç bir kitabını bulamadım:)) eşim de diyorki ee sen aldın ya bu adamın kitaplarını onları okusana:)) vakif serisinin ilk beş kitabından bahsediyor kendisi. neyse başka kitapçılara bakıcam buralarda. bu arada ben vakıf serisini yazılma sırasına göre okumaya karar verdim:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tatlım, hakikaten de haklı eşin. Elinde 5 kitap var. Zaten niyetlenmişsin Vakıf serisine. Bu vesileyle başlarsın işte :)

      Delete
  7. asimovu uzun süredir okumak istiyordum bu vesileyle okuyacağım inş. teşekkürler etkinlik için:)

    ReplyDelete
  8. Çok büyük terslikler çıkmazsa ve o ayın kitabına ulaşabilme şansım olursa ben hep varım bu etkinlikte, çok sevdim. Daha önce katılamamıştım , sayende sevdim Pınarcım asıl sana çok teşekkürler:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Böyle güzel şeyler yazıyorsunuz, hem beni hem de bizi uzaktan izleyen etkinliğin yaratıcısı Dilara'yı çoook mutlu ediyorsunuz, yaratıcılığımı tetikliyorsunuz :)

      Delete
  9. Bilim Kurgu romanlarına bende çok uzağım. Bu nedenle hoşlanmayabilirim diye düşünüyorum. Yazarın kitaplarından okuyan ve de benim gibi bilim kurguya uzak okuyucu için sıkılmadan okuyabileceği bir romanını önerebilir misiniz. Evde yazarın "Karadul Bulmacaları" adlı eseri var. Bunu okuyanınız var mı? Vakıf seri halindeymiş. Bu nedenle o seriden seçmemek gerekir diye düşünüyorum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karadul Bulmacaları'nı okumadım ama okuduğunu düşündüğüm bir arkadaşa danıştım sizin için.

      Delete
  10. Merhaba herkese,

    Öncelikle, sevgili Acemi Blogger, doğru yazarların bilimkurgu kitaplarını okursanız çok şey katıyor aslında size. Dönemin politik koşullarında ve baskı/sansür döneminde bilimkurgu arkasına saklanmış çok başarılı sosyal eleştiriler yazılmış örneğin. Asimov da çok iyi bir biliminsanı olmasının yanında, insanı da eleştiren, çok sevdiğim bir yazar. Bilimkurguya başlamak için iyi bir yer olabilir =)

    Kitaplarla Beslenmek'in sorusuna gelince, Karadul Bulmacaları çok güzel bir kitap, ben çok severek okudum ama Asimov'un klasik bilimkurgu türü dışında bir kitap. Özellikle bilimkurgu okumak istiyorsanız öneremem ama Asimov'un zekasını çok güzel aktaran bir kitap yine de.

    Elinde Vakıf serisi olanlar gönül rahatlığıyla başlayabilirler bence, epeyce akıcı ve sürükleyici bir seri.

    Robot öyküleri, Vakıf serisi ile birlikte okunursa daha keyifli olduğundan pek öneremiyorum. Robot serisi dışındaki öykü kitaplarından okumak güzel olabilir; Galaksi Şeytanları, Uzayın Bekçileri, Jüpiteri Satıyorum... hepsi keyifli öykü derlemeleri.

    Roman isterseniz Asi Gezegen Tyrran çok güzeldir. Uğursuz Gezegen Galactica da güzeldir.

    Bilimkurgu yerine makale okumak isterseniz (Asimov'un makaleleri de keyifle okunur bence) "Dün, Bugün, Yarın"ı öneririm, özellikle gelecekle ilgili makaleleri çok beğenmiştim ben.

    Asimov kitaplarını bulmak için sahaf turları yapmak da eğlenceli olacaktır eminim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne diyeyim, bilim kurgu denince Settie candır :)

      Delete
    2. Settie açıklayıcı bilginiz için teşekkür ederim. O vakit Karadul Bulmacalarını okuyabilirim. Siz yazarın tüm kitaplarını okumuşsunuz:))Çok güzel. Umarım bir gün bende bir çok kitabını okumuş olurum.

      Delete
    3. Asimov'un tüm kitaplarını okumak çok zor, çok fazla kitabı olması bir yana, Türkiye'de düzenli yayımlanmamışlar. Toparlayabildiklerimi okuyorum, bir gün hepsini okumuş olurum umarım. =)

      Delete
  11. Replies
    1. Sabırsızım benim :) Ben yarın akşam yayınlamayı planlıyordum Şubat ayı logomuzu ve katılım davetini :)

      Delete