Jan 20, 2013

Beyaz Gemi

Orijinal Adı: Белый пароход
Türkçe Adı: Beyaz Gemi
Yazar: Cengiz Aytmatov
Çevirmen: Güneş Bozkaya
Sayfa Sayısı: 144
Yayınevi: Elips Kitap
Değerlendirmem: %85 - Mükemmel
Ben bu kitabı okurken...: ... Nedense biraz fazla oyalandım (Tek oturuşta okusam daha da keyif alırdım herhalde).

NEDEN BU KİTAP?
Beyaz Gemi, Sevgili Kitap Bahçesi'nin bana hediye ettiği Aytmatov kitaplarından ikincisi. (İlk kitap da Gün Olur Asra Bedel idi ve 2012 yılında okuduğum en iyi kitaptı). İlk kitabı Ağustos ayında okuduktan sonra ikinci kitabı okumak için fazla bekleyemedim.

KONUSU:

Beyaz Gemi adını roman boyunca öğrenemediğimiz 8 yaşında bir çocuk kahramanın ağzından anlatılan bir roman. Bu çocuk annesi ve babası tarafından çok küçükken terk edilmiş ve dedesi Mümin tarafından yetiştirilmektedir. Beyaz Gemi ise bu isimsiz çocuğun, gemici olduğunu bildiği babasının çalıştığını hayal ettiği, uzaklardaki gölde zaman zaman beliren ve çocuğun ancak dürbünle görebildiği gerçek bir gemidir aslında.

DEĞERLENDİRMEM:
Aytmatov'un bu romanına seveceğimi bilerek başladım ve tabii ki de yazar beni yanıltmadı. Yine Kırgız efsaneleriyle süslenmiş (Bu sefer ki efsane Geyik Ana Efsanesi), yine inanılmaz yalın bir dille, soğuk Kırgız kışında Kırgız insanının verdiği hayat mücadelesi müthiş bir ustalıkla anlatılmış. Verilmek istenen toplumsal mesajlar karakterler üzerinden ve satır aralarına gömülerek yerlerini bulmuşlar.

Cengiz Aytmatov'un okunması ve okutturulması gereken bir yazar olduğu konusunda artık kafam çok net. Bu yüzden diyorum ki bu sene Yazar Ayları'nda bir ayı Cengiz Aytmatov ayı yapalım. Ben şimdiden yazarın diğer kitaplarını set olarak mı alsam acaba araştırmalarına girdim bile.

Ben bu kitabın Elips Kitap'tan çıkan 2007 baskısını okudum. Kitapçalar'ı 2005 baskısında rahatsız eden dizgi ve imla hataları benim okuduğum baskıda tek tük vardı. Son olarak set olarak almaya kalkarsam Elips Kitap'ın setini mi yoksa Ötüken Neşriyat'ın setini mi almam gerektiği konusunda kararsızım. Fikir verebilecek olanlar yorum bırakırsa çok sevinirim. (Her iki durumda da iki yayınevinin de setinde yer alan ve hali hazırda kütüphanemde olan Gün Olur Asra Bedel ve Beyaz Gemi'yi hediye edeceğimi de şimdiden duyurayım)  


Herkese bol okumalı, keyifli bir Pazar günü diliyorum.

3 comments :

  1. Ötüken diyorum ben.
    Beyaz Gemi de muhteşem bir eserdir. Hüzün doludur her Aytmatov eseri gibi. Çok ağlamıştım bunda. =(
    Paylaşmana çok sevindim. =)
    Aytmatov okumaya devam.

    ReplyDelete
  2. Valla Aytmatov'da akıl ustamsın sen benim. Ötüken diyorsan Ötüken olacak ama okuoku.com'da Elips Kitap'tan çıkma, okumadığım 14 kitap var Aytmatov'dan, %30 indirimli. Kafam karıştı be mavişim.

    ReplyDelete
  3. hıııı işin içine para girince =/
    Elips okuyan arkadaşlarım vardı. Bi sıkıntı duymadım. Olumsuz bir durumla karşılaşacağını sanmıyorum. Nakitte hangisi iyi ise ona gidilmeli ki yeni kitaplara kavuşulabilsin değil mi? ^^'

    ReplyDelete