Dec 4, 2012

Kitab-Ül Hiyel

Kitabın Adı: Kitab-ül Hiyel
Yazar: İhsan Oktay Anar
Sayfa Sayısı: 144
Değerlendirmem: 3/5
Ben bu kitabı okurken...: ... kafam çok karıştı, hem İhsan Usta'nın dilinden, hem de kitabın ana konusunun çok ilgimi çekmemesinden.

NEDEN BU KİTAP?
En sevdiğim bloglardan biri olan ama artık bloguna yazası gelmeyen Diloş'un Kayfesi'nin Kasım ayında ikincisini (ve ne yazık ki sonuncusunu düzenlediği) Yazar Ayları etkinliği kapsamında seçtiğimiz yazardı İhsan Oktay Anar. Etkinlik kapsamında yazarın daha önce Puslu Kıtalar Atlası ve Suskunlar adlı romanlarını okuduğumdan ben de Kitab-ül Hiyel'i seçtim.

KONUSU:
Kitap aslında Yafes Çelebi, Calud adında, günümüzün mekanik tasarımcılarına benzer bir ilgi alanı olan bir şahsın muhtelif icatlarını (Yazar tarafından yapılmış detaylı çizimlerin eşliğinde) anlatıyor özünde ama okuyanın okumayanlara anlatamayacağı kadar da enteresan bir konusu var (galiba).

DEĞERLENDİRMEM:
İhsan Oktay Anar'ın bir kitabını okuyup da, pek sevemeyeceğim hiç aklıma gelmezdi. Belki de kitabın "mekanik" konusundaki baskın içeriği ve ilgimi çekmeyen - yine de takdire şayan - çizimleri beni kitaptan uzaklaştırdı.

Kitap, İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası'ndan sonra çıkardığı ikinci roman ve internette gördüğüm yorumlara göre yazarın bugüne kadar yayınlanmış kitapları arasında en az beğenileni. Yazarın kendine has ve çok beğendiğim yazım tarzını bir kenara bıraksak dahi  konusunun her çeşit okuyucu için ilgi çekici olmamasının doğal bir sonucu bu bence. En azından ben önceden okuduğum iki romanı çok beğendiğimden bu romanını da çok seveceğimden emindim ama öyle olmadı. Ben de kendimi böyle teselli ettim.

Kitabın asıl amacının "düşündürme" hususunda bir deneme olduğunu belirtenler de var internette. Hal böyle olunca da insan kendine "Düşünmeye üşendim de ondan mı verilmek istenen mesajları kaçırdım?" sorusunu sormadan edemiyor...

*****

YAZAR AYLARININ DEVAMI HAKKINDA:
Diloş'un Kayfesi veda mesajını yayınladı ve bloguna ve de Yazar Ayları etkinliğine son demeyelim de ara veriyor diyelim. Oysa bu etkinlik benim büyük bir hevesle katıldığım bir etkinlikti. Yine de devam edelim derseniz, daha önce Aralık ayında Haruki Murakami okuyalım demiştik. Bu yayının altına bir yorum bırakın ben de hemen başlatıvereyim etkinliği. Yok kimse ilgilenmezse, ben de kendi kendime okurum Aralık ayında Murakami'mi... 

15 comments :

  1. Pınarcım başlat hadi etkinliği:)) sen varsan ben de varım:)))

    ReplyDelete
  2. İşte postmodern edebiyat bize bunu sorgulatıyor. Roman mı bu? Mekanik kitabı mı? Çizim defteri mi? Ne bu?
    Yazarın okuduğum tek kitabı bu. Ben sevdim. Çünkü hem tarih severim hem fantastik severim hem de post modern eserlere az çok alışığım. O sebeple beni bağladı sanırım. Yine de postmodern fan değilim tabi ki. Klasik bir roman okuyucusuyum. Eğer roman tarihi olmasaydı beni tutamazdı.

    Şu an elimde başka bir kitabı var. Çok övülmüş bakalım ne olur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aslında ben de hem tarih hem fantastik kurgu severim ama bu sefer ritmi tutturamadım galiba. Yazarın diğer kitaplarını da okuyacağım tabii.

      Delete
  3. henuz puslu kıtaları okuyamadım , sıra gelmedı.

    ReplyDelete
  4. aralıkta murakami okuyabilirim :D
    bu ay katılıyorum :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fıstıklı tombi sen gittin mi?? ben çok seviyodum senin yazdıklarını okumayı:(( geri dönmicek misin??

      Delete
  5. moriçe ; ben diğer blogu kapattım tatlım ya.teşekkür ederim güzel düşüncelerin için ama artık sadece kitap blogu olarak yeni bi blog açtım onunla devam edeceğim :)
    No özel hayat !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamam blogunu söyle ordan takip edelim seni:)) kendimi saplantılı hayranları olur ya ünlülerin öyle hissettim bir an:))

      Delete
    2. http://fistiklitombi.blogspot.com/

      :)

      Delete
  6. "Düşünmeye üşendim de ondan mı verilmek istenen mesajları kaçırdım?" güzel bir yorum. Yazarın şuana kadar 3 kitabını okudum ve beğendim. Teknik terim ağırlıklı olduğu için bu kitabı da okumayı düşünüyordum.Diloş'un Kayfesinin veda yazısı yazmasına üzüldüm. İlk defa okuma etkinliğine katıldım. Devamı yok. Okuma aylarını devralmanız güzel olur. Murakami okurmuyum? sanmıyorum. Bir kitabını okudum beğenmedim. Yazara haksızlık olmasın diye başka kitabını okurum ama bu aralar değil.

    ReplyDelete