Son üç yılda bu üç büyük şehirde düzenlenen kitap fuarlarına katılma şansına erişmiş biri olarak karşılaştırma ihtiyacı yapmak istedim bu sefer. Yapacağım bazı yorumlar (en azından umarım ki) artık Ankara Kitap Fuarı için geçerli olmayabilir. 2010'da Ankara, 2011'de İzmir ve 2012'de de İstanbul Kitap Fuarı'na katılma fırsatım oldu. Kendimce önemli gördüğüm bazı parametrelere göre de kendi izlenimim şu şekildedir:
Fuarın Yeri: Yedisinden yetmişine, ilgilisinden ilgisizine tüm katılımcılar için en kritik konu bence fuarın o şehrin neresinde yapıldığı ve ulaşımın ne derece kolay olduğu. Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi'nde, İzmir'de İzmir Fuarı'nın içinde, İstanbul'da ise Beylikdüzü'nde yapıldı benim katıldığım fuarlar. Ankara ve İzmir'de şehir merkezi sayılabilecek yerlerde, İstanbul'da ise Ankara'da yaşayan bir İzmirli olarak şehir dışı diyebileceğim bir yerde yapıldı fuarlar. Toplu taşım imkanları açısından ise üç şehirdeki lokasyonlar da gayet iyi.
Yayınevleri: İstanbul açık ara önde tabii ki. Ankara tam bir hayal kırıklığı olmuştu iki yıl önce. İzmir ise orta karar ama kesinlikle çeşitliliği barındıran bir seviyedeydi.
Ziyaretçiler: Görüşüm odur ki fuara giden sayısının bu ülkede gerçek okuyucu sayısıyla alakası yok. Hangi şehirde olursa olsun "duyan gelmiş" durumu söz konusu ne yazık ki. Hal böyle olunca da İstanbul'un kalabalığıyla hiçbir il yarışamaz elbette. 2010'da ise Ankara Kitap Fuarı'nın uydurukluğuna paralel daha az kalabalık vardı.
İndirimler: Her üç şehirdeki fuara da ikinci haftasonunda katılmıştım. Tabii 2010 yılında internetten kitap almak şimdi olduğu kadar yaygın değildi. İnternet indirimleriyle kıyaslama yapan sayısı daha azdı ama ben hem kendimin katıldığı 2011 İzmir Kitap Fuarı'nda, hem de kardeşimin benim listemle dolandığı İzmir Kitap Fuarı'nda aldığım indirimleri ne Ankara'da ne de İstanbul'da gördüm. İstanbul Kitap Fuarı'nda setlerde güzel indirimler vardı ama bunu da belirtmeden geçmeyeyim.
Aradıklarımı Bulabildim mi?: Blogumun takipçileri ve beni iyi kötü tanıyanlar bilir ki her zaman herkesin okuduğu kitapları okumuyorum ben. Tabii seçtiğim kitapların garipliğinin de bunda etkisi vardır ama en çok İzmir'de aradığım kitapları bulabilmiştim. Ankara tam bir faciaydı. İstanbul ise orta şekerliydi.
En Çok Nereden Kitap Aldım?: 2011 yılında İzmir Kitap Fuarı'nda. Fuarın annemlerin evine yürüme mesafesinde olmasının verdiği hazzın dayanılmaz hafifliğiyle fuara sabahtan gitmiş, yayınevi sahipleriyle çay, kahve içip, çılgın kalabalıktan uzakta kendimi kaybetmiştim. Nasıl da mutlu dönmüştüm eve? Hem de hiç yorulmadan...
SONUÇ: Artık memleketim olduğundan mı, gavur İzmir olmasından mı, sokaklarının kız, kızının deniz kokmasından mı bilemiyorum ama İzmir Kitap Fuarı'nı tek geçerim.
Ben de TÜYAP Iın kalabalıklığından hiç memnun değilim doğrusu. Bi de bir gün kesinlikle yetmiyor doya doya gezmeye malesef.
ReplyDeletePınarcım ben de çekiliş düzenleyenler kervanına katıldım ilgini çekerse beklerim:))
Kalabalıklar esasında fuarların tadı tuzu ama şuursuz gezen insan sayısı çok olunca rahatsız edici oluyor.
DeleteÇok güzel bir yazı olmuş bu Pınar.
ReplyDeleteBen bir tek Ankara'daki fuara gidebildim; ama ne indirim vardı ne de özel bir şey. Ondan sonra da fuarlardan soğudum, yani fuarın tek amacı indirim değil ama önemli de bir kısmı.
Yayınevleri desen hiç duymadığım sürekli devlet, millet kitabı basan yayınevleri, ki hiç ilgi alanım değil.
Duyan gelmiş durumu da kötü aslında, o kalabalıkta gerçekten kitaplarla ilgilenmeye fırsat kalmıyor..
Ankara'nın daha gidecek çok yolu var kitap fuarcılığı anlamında...
Deleteilginç bir değerlendirme.. her üç fuarı da gezip görmek şansı herkese kısmet olmaz. :)
ReplyDeleteduyan gelmiş durumu çok olumsuz bir durum değil bence. içlerinden tek bir kişi bile kitaba ilgi duymaya başlarsa insanlık için bir kazançtır.
Bak o konuda kesinlikle sana katılıyorum. Umarım gelenlerin en azından %1'i harbi kitap okuyucusu olur neticesinde.
Deleteİstanbul'da çok eskiden Tarlabaşı'ndaki yerinde gitmiştim fuara. Güzeldi tabiki. Şimdiki yerini düşününce...İzmir'de ise sahaflar konusunda ciddi bir eksik var. Geçen yıl sorduk fuara katılanlara yerlerini, İstanbul'dan geldiklerini söylemişlerdi.
ReplyDeleteSahaflar konusunda Manavkuyu'daki Bornova Sahaf'ını öneririm. Aradıklarımı orada bulabilmiştim ben.
DeleteİZMİR li olmak bir ayrıcalıktır:) güzel yazıydı ellerine sağlık olsun..Teşekkürler
ReplyDeleteKesinlikle katılıyorum.
Delete