Sep 25, 2012

Antilop ve Flurya

Orijinal Adı: Oryx and Crake
Türkçe Adı: Antilop ve Flurya
Yazar: Margaret Atwood
Çevirmen: Dost Körpe
Sayfa Sayısı: 396
Değerlendirmem: 5/5
Ben bu kitabı okurken...: İngiltere Büyükelçiliği'ndeki sevgili vize memuru ile kavga ettim gibi bir şey oldu.

NEDEN BU KİTAP?
Margaret Atwood hiç bir kitabını okumadığım halde tüm kitaplarını severek okuyacağımdan emin olduğum için kitaplarına başlamaya kıyamadığım bir yazardır. "Deli misin sen?" diye sorabilirsiniz ama bazı yazarlarda bana böyle oluyor işte. Neil Gaiman için de böyle olmuştu zamanında. Artık daha fazla dayanamadım, başladım Atwood kitapları okumaya.

KONUSU:
Bilimin gücünün dünyanın tüm yaşam dengelerini alt üst ettiği bir gelecekte yaşam savaşı veren Kar Adamı'nın bugününün ve geçmişinin paralel bir şekilde anlatıldığı bir roman Antilop ve Flurya. Bu distopik dünyada neler var neler: Klonlanmış insanlar, hayvanlar, internetten canlı canlı idamlar, cinayetler, çocuk pornoları izleyerek eğlenen hale gelmiş bir toplum ve alabildiğine ilerlemiş bir teknolojik üstünlük. Özetle, dünyanın nereden nereye gittiğini anlatıyor bize Kar Adamı, esas adıyla Jimmy.

Kaynak:  http://www.perdador.com/f6update/illustration_f9.html
DEĞERLENDİRMEM:
Romana başlamadan o kadar emindim ki çok seveceğimden tadını çıkara çıkara, yavaş yavaş, sindire sindire okudum Atwood'un bu romanını. Tertemiz bir bilim kurgu romanı Antilop ve Flurya. "Kurgu" kısmını pek çok yazar iyi kıvırıyor da genelde "bilim" kısmında tökezliyorlar bu işin. Margaret Atwood farkı da bu kısımda kendini gösteriyor zaten. Derinlemesine yapılmış bir bilimsel araştırma ama okuyucuyu da bilimsel ve teknolojik öğelere boğmadan inceden inceye, alıştıra alıştıra aktaran bir yazım ustalığı.

Benim bilim kurgu roman yorumlarımı takip edenler bilir: Bazı kitaplar için derim ki "Bu bilim kurgu her çeşit okuyucu için, korkmayın okuyun". Bazı kitaplar için derim ki "Bu kitap sadece bu türü sevenler için yazılmış, dikkat edin". Antilop ve Flurya bu iki yönlendirmemin ortasına düşen bir roman. Genetik mühendisliğinin nereye kadar ilerleyeceğinin ciddi anlamda tartışıldığı, GDO diye bir kısaltmanın yaygın şekilde kullanıldığı günümüzü düşününce Atwood'un betimlediği dünya ürkütücü olsa da kabul edilemeyecek kadar gerçek dışı gelmedi bana.

Atwood o kadar güzel bir ayarla arttırıyor ki kitabın temposunu bir bakıyorsunuz olayların orta yerinde kalmışsınız. Kar Adamı ile bir geçmişe gitmişsiniz, bir bugüne dönmüşsünüz, etrafınızda Flurya'nın Çocukları. Kitabın sonlarına doğru dinin oluşumuna ilişkin de öyle güzel, küçük bir olay var ki merak edip de okuyacaklar için büyüsü bozulmasın diye anlatmayacağım ama çok hoşuma gitti.

"Bilim kurgudan korkmam, çekinmem. Distopik romanları da severek okumuşluğum var" derseniz, bir göz atın bu kitaba.

4 comments :

  1. Kitap inanılmaz ilgimi çekti. Gerçi distopya okuyunca kötü oluyorum, panikliyorum ama seviyorum da galiba. Ekleyeyim okunacaklar listeme.

    ReplyDelete
  2. Çok enteresan bir kitaba benziyor. Daha önce yazarını da kitabı da duymamıştım hiç.
    Son çıkan ve herkes tarafından hızlıca tüketilenlerden ziyade, böyle farklı kitaplar daha çok ilgimi çekiyor.
    Ufkumu açıyor.
    Mutlaka peşine düşeceğim :) Teşekkürler

    http://www.kontesce.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Bilim kurgu sevmesem de konusu ilgi çekici. Yakın bir dönemde olmasa da okumayı düşünürüm.

    ReplyDelete
  4. Merhaba,

    Sanırım artık basılmıyor kitap... Nasıl bulabiliriz bir öneriniz var mı acaba?

    ReplyDelete