Aug 28, 2012

Gün Olur Asra Bedel

Orijinal Adı: И дольше века длится день
Türkçe Adı: Gün Olur Asra Bedel
Yazar: Cengiz Aytmatov
Sayfa Sayısı: 400
Değerlendirmem: 5/5
Ben bu kitabı okurken...:... Kardeşim Meksikalı sevgilisiyle ülkemize teşrif ettiler :)

NEDEN BU KİTAP?
Bu kitap bana Sevgili Kitap Bahçesi'nin hediyesiydi esasen. Cengiz Aytmatov'un adını çok duymuştum ama kitap kapakları mı itici geldi, yoksa yayınevi mi dikkati mi çekmedi, hiç elim varmadı bu yazarın kitaplarına. İyi ki Kitap Bahçesi bu kitabı bana göndermiş ve iyi ki sevgili Mavi bu kitabı okunacaklar listemde en üste almamı söylemiş. Uslu durdum, söz dinledim ve 2012 yılında şimdilik okuduğum en iyi kitabı da okumuş oldum.

KONUSU:
Öncelikle söyleyeyim 400 sayfa tek bir günü anlatıyor ama nasıl bir gün? II. Dünya Savaşı'ndan sonraki dönemde, günümüzün Kazakistan'da yer alan sekiz haneli bir tren istasyonu şefliğinde çalışmakta olan Yedigey iş arkadaşlarından ve bir ömür geçirdiği dostlarından Kazangap'ın ölümü üzerine ona hak ettiği cenaze törenini yapmak üzere yola koyulur. Bu zorlu yolculukta öyle bir düşünür ki geçmişi "Gün Olur Asra Bedel".

DEĞERLENDİRMEM:
Her zaman olduğu gibi kendi yorumumu yazmaya başlamadan önce bu kitap hakkında yazılan yorumları okudum ve gördüm ki pek çok okuyucu başlarda çok sıkılmış. Oysa ben ilk sayfadan Yedigey'in yanındaydım sanki. O uzun bir günü birlikte geçirdik. Hatta ben bir ara öyle kaptırmışım ki kendimi Yedigey'in devesinin kokusunu bile aldım bir noktada. Zaten bir kitabın bende bıraktığı etki bahsi geçen herhangi bir şeyin kokusunu almama neden oluyorsa dört dörtlük kitap oluyor o benim için.

Kitabın konusu beni doğrudan içine çektiği gibi dozunda bırakılmış bilim kurgu öğeleri (Gözünüz korkmasın hemen bilim kurgu kitabı değil bu kitap), mankurtlar, develer, kışın ayazı, dondurucu soğuklar, o tren istasyonunda yaşayan insanların yaşam koşulları, bölgenin efsaneleşmiş hikayeleri, siyasi gelişmelerin karakterlere işleniş şekli ve okuyucuya aktarılışı bu kitabın herkes tarafından okunması gerektiğini düşünmeme neden olmuştur. Buradan blogumun okuyucularına duyurulur.

Bize bu güzel eseri bıraktığı için 2008'de aramızdan ayrılan Cengiz Aytmatov'u anmadan geçemeyeceğim. Sırada aynı yazardan Beyaz Gemi var.

Sözün özü, bu kitabı okuyun, okutturun!

7 comments :

  1. Kitabın bir diğer çevirilmiş adı "Gün Uzar Yüz Yıl Olur" İki isim de o kadar güzel ki..

    Sevmene sevindim. Keşke insanlar kitaplara şans verse.

    ReplyDelete
  2. Bu kadar güzel yorumdan sonra okumak farz oldu.Beğendiysen mutlaka okumalıyım en kısa zamanda.Gerçi bu en kısa zaman çok yakın değil:))Aralık ayın kadar alıcı değil okuyucuyum malum:) Keyifli okumalar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben de alıcı olmamak için kasıp duruyorum kendimi ama arada kontrolden çıkıyorum. Çok vakit olsa, hep okusak okusak keşke...

      Delete
  3. Okulda bir yazılı sınav için okutturmuşlardı. Okumak zorunda bıraktıkları için belki, çok sıkılmıştım yarım bırakmıştım kitabı.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bazen okulda ödev, sınav, vb. nedeniyle okutulan kitaplar bu etkiyi bırakıyor. Ben de lise yıllarımnda H.E.Adıvar'dan Sinekli Bakkal'ı okurken aynı şeyi yaşamıştım.

      Delete
  4. Aytmatov'u severim hemen her kitabını okumaya çalışıyorum ama en çok Al yazmalım selvi boylumu severim:)

    ReplyDelete