Jul 28, 2012

Otostopçunun Galaksi Rehberi (Otostopçunun Galaksi Rehberi, #1)

Kitabın Adı: Otostopçunun Galaksi Rehberi
Orijinal Adı: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Yazar: Douglas Adams
Sayfa Sayısı: 246
Değerlendirmem: 4/5
Ben bu kitabı okurken...: ... servisteki arkadaşlardan biri okuduğum kitabın Kuran olup olmadığını sordu (Kabalcı Yayınevi'nin beşi bir yerde versiyonundan okuyordum da ilk kitabı)

NEDEN BU KİTAP?
"Bilim kurgu severim/ilgimi çeker", azıcık da mizah olsun içinde dedim. Douglas Adams okumayan bilim kurgu severlerin hayatında bir boşluk vardır. Bende de vardı aynı boşluk. Doldurmak gerekiyordu acilen.

Ha birde, şu yabancı bloglarda düzenlenen ve benim katılmaya bayıldığım challenge'lardan biri için doğduğum yıl yayınlanmış bir kitap okumam gerekiyordu. Bu vesileyle söyleyeyim Otostopçunun Galaksi Rehberi 1979 yılında yayınlanmış :)

KONUSU:
Bu macera Dünya yok olmadan dünyadan kaçmayı başaran Arthur Dent'in macerası. Tabii, Arthur dünyadan kaçabilmeyi tek başına başarmamıştır. Ona "Otostopçunun Galaksi Rehberi" isimli galaktik kitabın son edisyonu için dünyada araştırma yapmaya gelmiş olan uzaylı Ford Prefect yardımcı olmuştur. Dünyadan kaçmayı başaran Arthur ve Ford galaksinin dört bir yanına sürüklenecekleri maceralarında iki başlı, üç kollu Zaphod Beeblebrox, galaksinin en depresif androidi Marvin gibi ilginç karakterlerle karşılaşırlar. 

DEĞERLENDİRMEM:
Bu kitap şimdiye kadar okuduğum tüm bilim kurgu kitapları arasında en komik olandı. Zaten klasik kabul edilen kitaplardan ve ölmeden önce okunması gereken 1001 kitap listesinde de yer alıyor. Türkçe çevirisini okumama rağmen çok eğlendim demek ki hem çeviri başarılı, hem de içerik çeviriyle anlam yitirmeyecek kadar kuvvetli.

Kendinizi bilim kurgu türünden çok uzakta hissediyorsanız, yine de bir kitabı okumayı denemek istiyor ama çekiniyorsanız, bu kitap tam size göre. Kitabın ismi cismi buram buram bilim kurgu koksa, ben konusunu yazarken üç beş başlı adamlardan, androidlerden bahsetmiş olsam da bu kitabın bilim kurgu dozu tam kararında. Bu türü normalde hiç okumayanların bile okuyup eğleneceği bir kitap bu kitap.

2 comments :

  1. Merhaba.
    Bu kitap, Vakıf, Dune serisine eşim sayesinde tanıştım. Kendisi çok seviyor fantastik, bilim kurgu kitapları okumayı. Bende film olarak izlemeyi çok severdim. Aynı evi paylaşınca okumaya başladım bende. Keyifli ama. :))

    ReplyDelete
  2. Bizde de tersi söz konusu. Benim kitaplarını yeni yeni okumaya başladığım bilim kurgu klasiklerinin filmlerini eşim hep izledi. Şimdi ben kitapları okuduktan sonra filmini de izlemek isteyince ikinci tura dönüyor benimle :)

    ReplyDelete