Jul 5, 2012

Otomatik Portakal

Kitabın Adı: Otomatik Portakal
Orijinal Adı: A Clockwork Orange
Yazar: Anthony Burgess
Sayfa Sayısı: 168
Değerlendirmem: 5/5

NEDEN BU KİTAP?
Özellikle yabancı kitapseverlerin bloglarında gezdikten sonra bu dünyada şu kitabı okumamış tek kişi olduğumu düşündüğüm için...

KONUSU:
Otomatik Portakal'da olaylar suç oranının iyice arttığı, toplumsal değerlerin yozlaştığı bir gelecekte geçiyor. Alex aşırı şiddetten zevk duyan bir sokak çetesinin lideridir. Aşırı şiddet derken adam dövmekten öldürmeye, tecavüzden hırsızlığa her şeyin aşırısını düşünün demek istiyorum.

Kitabın ilk birkaç bölümü Alex ve arkadaşlarının içkileri içip kafaları bulduktan sonra yaptığı her türlü "suç" kabul edilebilecek eylemleri nasıl gerçekleştirdiklerini anlatıyor detaylı olarak. Kitabın kalan kısmında ise bu gelecek toplumunda kontrolden çıkan suç oranlarını azaltmak isteyen hükümetin aldığı önlemleri anlatıyor. Alex işte bu önlemlerin tam ortasında yer alan karakter olarak çıkıyor tekrar karşımıza. Başına neler mi geliyor? Merak mı ettiniz? O halde, okuyun lütfen :)

YORUMUM:
Bu kitap uzun zamandır okuduğum en vahşet içerikli kitaptı. Distopya türünün mutlaka okunması gereken gerçek klasiği. İçerdiği içimin kalkmasına neden olan her türlü karaktere ve olaya rağmen benden (beklentilerim doğrultusunda) tam puan aldı. 1960'ların genç İngiliz holiganlarından esinlenerek Alex karakterini yaratan yazar Burgess romanın ilk sayfasından itibaren Alex'in yanında her yere gidiyormuşsunuz gibi sizi romanın içine çekiyor. Kitapta öyle bir dil kullanılmış ve sevgili Dost Körpe'nin çevirisi o kadar başarılı ki, kitabın bazı yerlerinde başlarda her çeşit cezayı hakkettiğini iddia edeceğiniz Alex'i anlıyor, zaman zaman ise haklı buluyorsunuz.

Otomatik Portakal hem kitabıyla, hem de severek izlediğim Stanley Kubrick ustadan çıkma filmiyle öyle bir klasik ki okunmayı, izlenmeyi fazlasıyla hak ediyor.

7 comments :

  1. bir de ben varım galiba okumayan:)

    ReplyDelete
  2. Ben de okumadım, ve aynen sen gibi bu kitabı okumayan tek insan olduğumu düşünüyordum:)
    Bir de yorum yaparken fark ettim, kod soruyor, onu kaldırırsan yorum yapmak daha kolay olacaktır. Haberin yoktur belki diye söylüyorum ;)
    Sevgilerle...

    ReplyDelete
  3. Ne yazık ki okumayanlardan biri de benim. Çok merak ediyorum aslında.
    Filmini edindim fakat ilk başta kitabını okumak istediğimden filmi de izlemedim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bence de filmden önce kitabı okuyun. Ben öyle yaptım, çok güzel oldu.

      Delete
  4. Ben filmini izlemiştim, ama kitaptan hiç haberim yoktu! Bu yazıyı gördükten sonra kesinlikle ilk siparişime ekliyorum.

    ReplyDelete
  5. Ben de okumadım, yalnız değilsiniz :) Üstelik filmi de varmış, hemen okumalıyım o zaman, ellerinize sağlık sevgiler :)

    ReplyDelete
  6. Kitabını okumadım ancak filmdeki mekanlar, giysiler, geometrik desenler, ışık ve herşey tam anlamıyla bir Stanley Kubrick şaheseri.. Filmden etkilenmemek mümkün değil. Halen daha izlemediyseniz şiddetle tavsiye ederim.

    ReplyDelete