Jul 24, 2012

Mezarlık Kitabı

Kitabın Adı: Mezarlık Kitabı
Orijinal Adı: The Graveyard Book
Yazar: Neil Gaiman (En sevdiğim yazarlardandır kendileri)
Sayfa Sayısı: 284
Değerlendirmem: 4/5
Ben bu kitabı okurken...: ... en yakın arkadaşlarımdan birinin ikizleri 4 yaşına girdi :)

NEDEN BU KİTAP?
Yokyer ve Coraline'i bu kadar seve seve okumuşken, "Neden bu kitabı okumakta geciktim?" olmalı esas soru. Yazarın çok fazla kitabı olmadığından kendime her sene bir tane okuma hakkı vermiştim. zaten bu kitabı da geçen sene almıştım.

KONUSU:
Bu roman, ailesi "Jack denen adam" tarafından katledilen ve daha küçük yaşta mezarlıkta yaşamak zorunda kalan Nobody Owens, nam-ı diğer Bod hakkındadır. Küçük Bod'un mezarlık sakinleri tarafından sahiplenilmesinin ardından kendisine mezarlık özgürlüğü verilir. Mezarlık ailesi Bod'a karanlıkta görmeyi, görünmez olmayı, rüyalarda gezmeyi öğretir. Bu sayede Bod'u dış dünyadaki tehlikelerden, özellikle de Jack denen adamdan korumaya çalışırlar. Mezarlık Kitabı Bod'un kimselerinkine benzemez hayat öyküsüdür kısaca.

DEĞERLENDİRMEM:
Mezarlık Kitabı tek bir roman ama kendi içinde küçük küçük öyküler de barındıran, yine de bütünselliğini koruyan bir roman. Yazarın Yokyer isimli romanını okurken, hem kurguyu hem de karakterlerin her birini ayrı ayrı sevmiştim. Bu romanda ise karakterleri kurgudan çok sevdim. Bod'u öyle sevdim ki romanın sonlarına yaklaştıkça Bod'la olan maceramın da sonuna yaklaştığımdan pek bir burukluk yaşadım.

Bu kitap aslında genç yetişkinler için. Yine de Neil Gaiman Newberry ödül töreninde yaptığı konuşmada çocuklar veya çocukluk hakkında değil de, çocuk yetiştirme hakkında bir kitap yazdığını belirtmiş. Bunu o kadar güzel bir dille yapmış ve Evrim Öncül de o kadar güzel çevirmiş ki, bir çocuğun mezarlıkta büyümesi okurken o kadar da garip gelmiyor. Sanki her an her yerde karşımıza çıkacak bir durum doğallığında anlatmayı başarmış yazar Bod'un hikayesini.

9 comments :

  1. hmm konusu değişikmiş. pek böyle kitaplara rağbet etmiyorum ama sanırım bi yerden başlamak lazım. iyi okumalar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben de bu türden çok okuyup, diğer türlere daha yeni yeni yanaşıyorum :)

      Delete
  2. Yazarın sadece Yıldız Tozu adlı kitabını okumuş aşık olmuştum. Fantastik edebiyat açlığı çektiğim şu günlerde bu kitabı da aklımın bir köşesine not ettim.
    Teşekkürler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yıldız Tozu da hem kitabını okumak hem de filmini istediğim kitaplardan.

      Delete
    2. Filmi aşık olduğum nadir yapımlardan. Kitabı da güzel ama bu sefer filme öncelik vereceğim kimse kusura bakmasın =) Ama tabi ki önce okuman tavsiye edilir kesinlikle izlemen.

      Delete
  3. çekici görünüyor ama dün kitaplığımı düzenledim ve fark ettim ki sığmıyorum
    bir kitaplık daha gerekecek
    o yüzden bir kitaplık daha alana kadar estetiği bozmamak adına kitap almayacağım :)
    yersen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ay ben kendime kitap alma yasağı koyup da yasak delme yöntemleri bularaktan hem iç huzur sağlayıp hem de kitap almaya devam ederekten yoldan çıkmış bir kişiliğim bu konuda :)

      Delete
  4. Kitabi orijinalinden okudum 1 sene kadar once guzel kitaptir ama herkese ilging gelmeyebilir

    ReplyDelete