Jul 29, 2012

Jane Eyre

Kitabın Adı: Jane Eyre
Orijinal Adı: Jane Eyre
Yazar: Charlotte Bronte
Sayfa Sayısı: 480
Değerlendirmem: 4/5
Ben bu kitabı okurken...: ... Hafta sonu tatilinde İzmir'e gidip geldim.

NEDEN BU KİTAP?
Geçen sene kızkardeşimin önerisiyle Emily Bronte'den Rüzgarlı Tepe (Uğultulu Tepeler diye de bilinir) okuyup beğenince, kardeşim Jane Eyre'i okuyup okumadığımı sormuştu. Kendisi de o sırada Bilkent D&R'da çalışıyordu part time. Jane Eyre'i okumadığımı öğrenince de bana bu kitabı hediye etmişti.

KONUSU:
Halası tarafından büyütülmek istenmeyen öksüz ve yetim Jane Eyre genç yaşta dini bir yatılı okula yerleştirilir. Yatılı okuldaki hayat şartları hiç de kolay değildir ama genç Jane elinden geldiğince kurallara uymayı başarır. 18 yaşına geldiğinde ise okuldan ayrılır. Edward Rochester'ın evinde Edward'ın kızının öğretmeni olarak çalışmaya ve yaşamaya başlar. Edward ve Jane arasındaki ciddi yaş farkına rağmen birbirlerine aşık olurlar. Sonrasında ise evlenmeye karar verirler. Düğün gününde Jane Edward ile ilgili can acıtıcı bir sırrı öğrenir. Jane'in bu sırrı öğrenmesi ikisinin de hayatını değiştirir.

Jane ve Edward arasında sonrasında neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız kitabı okumanız gerekiyor.

DEĞERLENDİRMEM:
Kitabın başlarında sıkılacağımı düşünmüştüm ama hiç de beklediğim gibi olmadı. Her ne kadar Jane'in hayatında olanların büyük kısmı ve Jane'in genel ruh hali kitap boyunca bende bir şeylere müdahale etmem gerektiği ihtiyacını yaratsa da 5 günde kitabı okuyuverdim. Kitabı bitirdikten sonra da okurken yaptıkları beni rahatsız etmiş olsa da hem Jane hem de Edward karakterlerini sevdiğimi fark ettim.

Kitapta hoşuma giden bir başka unsur da kitap boyunca Bronte'nin yazdığı dönemin yazarlarından ve kitaplarından satır aralarında bahsetmesi oldu.

Jane Eyre esasen otobiyografik bir roman. Charlotte Bronte kendi yaşam öyküsünden hareketle romanı yazmış ama benim naçizane tavsiyem Charlotte Bronte'nin yaşam öyküsü kitabı okumadan önce kesinlikle okumamanız. Benim okuduğum versiyon yukarıda kapak resmini de gördüğünüz Antik Yayınları'ndan çıkan versiyon ve kitabın başında Charlotte Bronte'nin yaşam öyküsü var. Ben romana başlamadan okumuş bulundum. Aman siz yapmayın!

9 comments :

  1. Çevirisi nasıldı? Martı Yayınları da Jane Eyre bastı yakınlarda, kararsız kaldım. Acaba İngilizcesini mi okusam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben bunun çevirisini beğendim. Tavsiye edebilirim.

      Delete
  2. Bront kardeşlerin bütün yazdıklarını severek okuyorum.Hele Uğultulu Tepeler bir başyapıttır bana kalırsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben de Uğultulu Tepeler'i daha çok beğenmiştim.

      Delete
  3. Kesinlikle okunmasını tavsiye ederim ben de. BBC tarafından da film haline getirildi. Önce kitabı okuyun sonra BBC yapımını izleyin. Benim unutamayacağım kitaplar arasındadır.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitabı okumadan filme pas vermek istememiştim. Şimdi sıra ona geldi.

      Delete
  4. çocukken sadeleştirilmiş halini okumuştum. beni çok etkileyen kitaplardan biridir. Rüzgara seslenince istediğin kişinin seni duyacağını inandırmıştı. O sır çocuk zihnimde çatı katından her şey çıkar izlenimi vermişti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben çocukken de çok kitap okurdum ama bunu okumamışım. Kardeşim de ona şaşırıp kitabı hediye etti bana zaten.

      Delete
  5. bu kitabı da not ettim.Tanıtım için teşekkürler...

    ReplyDelete