Jul 21, 2012

Ankara'da ilk kez sahafa gittim ben bugün...

Üniversite okuyacağım diye bu şehre geldiğimde sene 1996 idi. Sonrasında da 2005 yılı haricinde hiç ayrılmadım Ankara'dan. Ara ara bazılarının isimlerini duysam da, bazı aradığım kitapları ne kitapçılarda ne de internette bulamasam da sahaflara uğramışlığım hiç yoktu bu güne kadar. Okumak isteyip de bulamadığım kitaplar yeterince sıktı beni herhalde ki bu yaz sıcağında düştüm yollara.

Amacım Metis Bilim Kurgu Serisi'ndeki eksik kitaplarımı tamamlamaktı. Nerede, hangi sahaf var diye de araştırmamıştım. Bu nedenle doğruca Karanfil Sokak'a gittim. Bilim kurgu kitaplarını sorunca Çağlar Kitabevi'ne yönlendirildim. Neticede aradığım hiçbir kitabı bulamadım ama kitabevinin sahibi Çağlar ile sohbet ettim. Çağlar kendi demlediği çayından ikram etti. Şimdi eski/yeni fark etmez, bir kitabevinde bu kadar vakit geçirip de kitap alınmaz mı? Aldım tabii. Hem de 50 TL karşılığı tam 6 kitap.

"Hani sen İstanbul kitap fuarına kadar kitap almayacaktın?" diye soranlara ise cevabım hazır. "Ama bu ktiapları İstanbul Kitap Fuarı'nda da bulamayacağım ki". Dolayısıyla fuara kadar sahaflardan alacağım kitaplar sayılmaz. Bu arada sahaf demişken, aranızda Nadir Kitap'tan kitap almış kimse var mı? Varsa, bir yorum bırakın lütfen.

Gelelim aldığım kitaplara. Bir kez daha vurgulamak isterim ki, bu kitapların hemen hemen hiçbiri internetten kitap almak için kullandığınız sitelerde yok. Böyle olmaları da daha çok hoşuma gitti benim.

1. YEŞİL EV / MARIO VARGAS LLOSA
Can Yayınları'ndan 1984 yılında bu kitap çıktığında bu yazar pek tanınmıyordu dünyada. 2010'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandıktan sonra Can Yayınları'ndan çıktı yine yazarın pek çok kitabı. Bu kitaplardan Kelt Rüyası'nı okumuştum geçen yıl. Kitabın daha İngilizceye çevrilmeden Türkçeye çevrilmesine de pek memnun olmuştum. Kitabı da severek okumuştum. Öyle olunca Yeşil Ev de radarıma takıldı bugün.

2. VİRÜS / ROBIN COOK:
Doktor yazarlardan olan Robin Cook ile beni kızkardeşim tanıştırdı. Geçen sene yazarın İblis Tohumu ve Sancı isimli kitaplarını okumuştum. İkisine de 5 üzerinden 4 vermiştim. Hal böyle olunca Robin Cook rüştünü ispatlamış oldu gözümde. Virüs'ü de konusuna bile bakmadan sadece Robin Cook yazdı diye aldım. Bu kitap 1996 yılında Altın Kitaplar'dan çıkmış. Ayrıca, bugün aldığım en az hasarlı, en yeni kitap.

3. SESLER ZİNCİRİ / ANDRE BRINK:
Bu da bir başka Altın Kitaplar kitabı. Yayın tarihi Eylül 1983. Kitabın başında, sonunda konusuyla ilgili bir bilgi yoktu. Beni kitapla ilgili üç konu cezbetti de aldım. İlki Altın Kitaplar'dan çıkması, ikincisi yazarın Güney Afrikalı olması, üçüncüsü ise giriş kısmındaki Georg Büchner sözü: "Her insan bir uçurumdur, derinlerine bakınca başın döner". Son zamanlarda farklı ülke yazarlarından pek kitap okumadım. Güney Afrika da bu yüzden ilgimi çekti.

4. SAYIN BAŞKAN / MIGUEL ÁNGEL ASTURIAS:
Nobel edebiyat ödülü kazanmış yazarların hepsinin adını duymuşluğum vardır diye bir iddiam yok ama "Miguel Ángel Asturias kimdir?" diye biri sorsa yanıt veremezdim.Yazar 1967 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmış. Bu kitap da aynı yıl Cem Yayınevi'nden çıkmış. O yıllar da Cem Yayınevi'nin "Nobel Yayınları" diye bir dizisi varmış. Sayın Başkan da bu dizinin 20. kitabı. Bu kitabı bir okuyayım da belki dizinin kalan kitaplarının peşine de düşerim.

5. KARANTİNA / VLADIMIR MAXIMOV:
Bu kitap da yaşça benden tam bir yaş büyük. 1978'de Kervan Yayınları'ndan çıkmış. Nedenini bulamadım ama bu Kervan Yayınları bana pek bir tanıdık geldi. Kitabın kapağını pek sevdim. Şöyle bir içine baktım hangi hastalığın karantinası olduğunu anlamak için. Kolera olduğunu görünce de attım sepete. Geçenlerde Bloomberg HT'de yayınlanan Kelime Oyunu'nda kolerayı sormuşlardı da bilememiştim. Rus yazar Maximov'dan öğreneceğim artık koleranın detaylarını.

6. SEVGİDEN ÖTE SÜREKLİ ÖLÜM / GABRIEL GARCIA MARQUEZ:
G.G. Marquez deyince canım acıyor bu ara. Bu mükemmel yazarın artık yazamayacağını bilmek gerçekten çok üzücü. "Yazdığı her şeyi okudun bitti mi? derseniz, okumadım tabii ama Marquez tüm kitaplarını ayırmadan okuyacağım yazarlardan biridir. Cem Yayınevi'nden 1983 yılında çıkan bu kitabı görünce kafam karıştı. Marquez'in bu kitabından haberim yoktu. Eve gelince internette de araştırdım. Gözümden bir şeyler kaçmadıysa, bu kitap da İngilizceye çevrilmemiş. Türkçe çevirisi de iyiyse ayrı bir mutlu olacağım bu kitabı keşfettiğim için.

Özet olarak, 6 farklı ülke edebiyatından güzel keşifler yaptım bugün. Hiçbiri bilim kurgu değil. Bu da ayrı bir başarıdır benim için.


Sahaf işini de sevdim. Aradığını bulamamak biraz can sıkıcı ama yeni keşifler yapmak da çok keyifli. Önümüzdeki dönemde Ankara'nın sahaflarını dolaşmaya devam edecekmişim gibi de bir his var içimde :)

18 comments :

  1. Bulunduğum yerde ki sahaflarda ben de hiç bişey bulamıyorum. Aradıklarım olmuyor. Güzel kitaplar bulmuşsunuz keyifli okumlar

    ReplyDelete
  2. Çağlar o pasaja giden herkesin uğradığı biri sanırım. Bide çenebaz ki insan çıkamıyor ordan. Ben de bir iki yer tavsiye edebilirim. Sahaflar iyidir. Çok temiz kitapları çok ucuza alabiliyorsun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoş sohbet bir insan kendisi. Tavsiyelerinizi bekliyorum o halde :)

      Delete
  3. Nadir Kitaptan daha önce kitap almışlığım var. Artık basımı yapılmayan çok eski bir kitabı almıştık birkaç sene önce. Bir nevi sahaflar çarşısı sisteminde çalışıyor. İstediğiniz kitabın olduğu sahafa önceden mesaj atarsanız stokta kalmamış olma durumunda sıkıntı yaşamazsınız.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Önceden mesaj atmak güzel fikir. Şimdilik siteyi keşif aşamasındayım.

      Delete
  4. Kitaplarını keyifle oku. Okuduktan sonra yorumlarını da keyifle okuyacağım.

    ReplyDelete
  5. sahafları daha çok seviyorum kitapçılardan.. çok güzel kitaplar almışsınız özellikle sevgiden öte süreli ölüm ü merak ettim. Ankara da güzel sahaflar keşfederseniz bize de haber verirsiniz di mi:)

    ReplyDelete
  6. Sahaflarda insan kendini kaybediyor. Raflar arasında dolaşırken değişik kitaplar keşfedip, o keşfin heyecanıyla mutlaka alıyoruz :) 6 kitap 50 lira gerçekten çok uygun. Keyifli okumalar.

    Nadir kitaptan kişisel olarak alışveriş yapmadık ama yapan bir çok kişinin memnun olduğunu biliyorum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bana da fiyat iyi geldi de aldım kitapların tamamını. Geçen sene İzmir'de gittiğim bir sahaf o kadar pahalıydı ki hiç bir şey almadım çıkıp gitmiştim dükkandan.

      Nadir Kitap'ı da bu ara deneyeceğim. Sonuçları blogda paylaşırım.

      Delete
  7. yeni kitapların çok harika ama ben bugün çekmecemde sana yazmış olduğum notu buldum :)
    artık nasıl acele etmişsem paketin içine notu koymayı unutmuşum
    eh artık bayramda tebrik kartı olarak yollarım :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitabın içine güzelcene not yazmışın ya DarLam benim, o bana yetti de arttı :)

      Delete
  8. Aradığını bulamama can sıkıcı olsa da,sahafları gezmek yeni kitaplar keşfetmek çok keyifli.Tabii benim geçen hafta bulamayacağımı düşünüp,istediğim bir yazarın kitabını bulmam daha keyifli oldu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Birinci sahafta aradığımı bulamadım ama iyi oldu bence. Başka bir sahafa gitmek için süper gerekçem var :)

      Delete
  9. Çağlar, Ankara'da ismiyle birlikte hatırladığım tek sahaf. Ankara'ya yolum düştükçe uğruyorum =)
    Belli kitapları aramak için değil ama aklımda bir şey olmadan gidip hiç bilmediğim kitaplar keşfetmemi sağladığı için bayılıyorum sahaflara!

    Sahaf turu yapmanıza sevindim, o keyfi alınc devamı gelir sanırım. =)

    ReplyDelete