Jun 30, 2012

Gece Kelebeği

Kitabın Adı: Gece Kelebeği
Yazar: Haydar Karataş
Sayfa Sayısı: 255
Değerlendirmem: 4/5
Ben bu kitabı okurken…: … Amsterdam-Ankara uçağındaydım.

NEDEN BU KİTAP?
Ne bu kitaptan haberim vardı o gün, ne de kitapçıya gitme niyetim. Her şey Armada’da buluşacağım arkadaşımın gecikmesi ve beim kendimi İnkılap Kitabevi’nde bulmamla başladı. Sonrasını hatırlamıyorum :)

KONUSU:
Sene: 1938
Yer: Dersim
Fecire Hanım’ın kızı Gülüzar ile Dersim Dağlarında verdiği hayatta kalma mücadelesi. Kitap kısaca Fecire ve şalvarına neredeyse yapışık gezdirdiği kızı Gülüzar ile birlikte Dersim’in dağlarını, taşlarını, kayalarını, gecenin ayazını, bitmeyen kışı, gelmek bilmeyen yazı, yapılan haksızlıkları, insanların korkularını, acılarını, anlamakta güçlük çekeceğiniz mutluluklarını, umut(suz)luklarını, dostluğu, kıskançlığı ve zamanın zor şartlarında çeşitli hayatlardan şaşırtıcı kesitleri anlatıyor.

YORUMUM:
Bu kitabı iki oturuşta bitirdim. Büyük bir kısmını ise 4 saatlik bir uçak yolculuğu sırasında neredeyse hiç ara vermeden okudum. Bu sayede, Dersim’in dağlarında ben de dolaştım; kışların soğuğunda ben de üşüdüm; tezek kokusunu ben de aldım; Fecire’nin sesli/sessiz haykırışlarını ben de işittim; Gülüzar’ın söğüt dallarından yapılma bebeği benim de bebeğim oldu; akan suyun sesini ben de duydum; ihanetin acısını, anlaşılmaz kıskançlığın şaşkınlığını ben de hissettim; ben de anlamadım; ben de anlatamadım; ben de anlaşamadım; ben Fecire oldum, ben Gülüzar oldum…

Ellerine sağlık Haydar Karataş…

4 comments :

  1. Daha önce hiç dersim'le ilgili bir hikaye okumadım Pınarcığım. Geçenlerde Suzangia rumuzlu blog arkadaşımızdan Dersim'i anlatan öykülerle dolu çok güzel bir kitap geldi. O andan itibaren ilgimi çekmeye başladı Dersim konusu. Senin bu etkileyici yorumunla birlikte bu kitabı da listeme ekliyorum. Paylaşım için teşekkürler. Bu arada face'te senin linkini verdim ;)

    https://www.facebook.com/eda.turkel.1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teşekkürler :) İlk 30-40 sayfada kitap ilgimi çekmeyecek diye korktum ama sonra bir kaptırmışım. Nasıl bitiverdiğini anlamadım.

      Delete
  2. Şu aralar Kaplanın Karısı'nı okuduğunu görüyorum. Acayip merak ettiğim kitaplardan. Listemde olmamasının nedeni, meraktan biraz kararsız kalmam. Acaba edebi değeri var mıdır diye? Kitap bitiminde değerli yorumlarını bekliyorum canım. Bu kitap için bir okur yorumuna ihtiyacım vardı.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takipte kal o halde :) 1-2 güne bitiririm diye düşünüyorum.

      Delete